Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Püspökkenyér karácsonyra 4.

Püspökkenyér karácsonyra 4.
Püspökkenyér karácsonyra 4.
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnálom, a felvágott szeletekről most nem kaptok fotót, de karácsonyig még újra megsütöm, akkor pótolni fogom. Ez az adag most a kedvesemnek készült, aki holnap behajózik, és az ünnepek alatt a tengeren lesz. Ezt csomagolom neki, hogy Szenteste legyen nála valami, ami az otthonra emlékezteti. Fogalmam sincs, merre fog akkor épp bolyongani. Azt hiszem, kicsit sósra sikerült, mert belezokogtam a lisztbe.
Ez az adag 2 darab püspökkenyér-formára van méretezve, ami szögletes és nem bordázott.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Ajándéknak is tökéletes!
Alufóliába csomagolva hetekig eláll, és egyre zamatosabb lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót durvára összevágjuk, a darabos vegyes aszalt gyümölcsöt, a lekvárt és a csokoládét mazsola méretűre felaprítjuk.
  2.  A mazsolát és a szikkadtabb gyümölcsöket pár percre meleg vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük.
  3. A belevaló finomságokat egymással és 2 kanál liszttel jól összekeverjük. Úgy számoljunk, hogy a "töltelék" összesen kb. 70-75 dkg legyen. Minél többfélét  használunk, annál zamatosabb lesz a püspökkenyerünk.
  4. 2 db püspökkenyér-formát alaposan kikenünk margarinnal, és meghintjük liszttel.
  5. Már most begyújthatjuk a sütőt, mert ettől kezdve felgyorsulnak az események.
  6. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük.
  7. A tojások sárgáját kikeverjük előbb a cukorral, majd a lágy vajjal.
  8. Ebben 2-3 adagban elkeverjük a sütőporos lisztet, legvégül a tojáshabot. Eddig a mixer habverő fejével is dolgozhatunk.
  9. Legvégül könnyedén összevegyítjük a tésztaalapot a vegyes gyümölcskeverékkel.
  10. A sűrűn folyó, ragacsos tésztát a két forma között elosztjuk, eligazítjuk.
  11. A sütit aranybarnára, készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsült-e.
  12. A süti szélét késsel elválasztjuk a formától és egyszerűen deszkára kiborítjuk. Kihűtjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x11x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 123
elküldve: 10
receptkönyvben: 256
elkészítve: 13/20
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gyümölcskenyér, aszalt gyümölcsös püspökkenyér, karácsonyi diós-birsalmás rúd

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

őszmanó
őszmanó Mon, 2013-12-02 23:14

Édesanyám már felemlegette a tavaly sütött püspökkenyeremet, ami ez alapján a recept alapján készült. Ismét nagyon várja, hogy megsüljenek! Azt hiszem ezzel egyértelműen minősítette is a recept kiválóságát! (:
Üdv.: őszmanó

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-12-02 23:37

Kedves Őszmanó!
Ennél nagyobb dicséretet nem kaphattam volna, hogy egy édesanya kedvence a süteményem.
Bár még messze van (talán már nem is annyira), de kellemes karácsonyt Neked és az egész családnak!
Üdvözlettel: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-10-08 21:04

Kedves Koszider!
Kiszúrtam őt, karácsonyra,csodás püspökkenyérnek, szeretném elkészíteni:-))
Mit gondolsz, ha kihagyom majd belőle a mazsolát, megsértődik :-))
Már itt az ősz, és ilyenkor kezdek a karácsonyra is gondolni, ételekben, sütikben...:-)
Kellemes hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-10-14 01:09

Kedves Éva-Anyóca!
Semmi baja nem lesz mazsola nélkül! Tehetsz bele helyette aszalt áfonyát vagy meggyet, datolyát, fügét, aszalt barackot, vagyis bármit, ami gyümölcs. A narancshéjat én a Spar-ban szoktam venni, nagyon jó, 20 vagy 25 dekás, német gyártmány - nem száraz, hanem szaftos. (A Lidl-ben is jófajta van, ott kis dobozban árulják.) A kemény lekvár is tökéletes bele, ha van, birsalmasajt. Sőt, már olyan is volt, hogy zselés cukorral csináltam, az is jó volt. A lényeg, hogy minél többféle íz legyen benne. Egy-két hétig simán eláll és közben csak javul az íze. Frissen nem is az igazi, 2-3 nap után a legjobb.
Melegen ajánlom, mert tényleg nagyon finom, ezerszer sütöttem, régi családi receptünk.
Üdvözöl: Koszider

Do-Di
Do-Di Tue, 2010-12-28 13:43

Hamburgban sörözni a haverokkal....az jó dolog!! :-) Nagy püspökkenyér rajongó és sütő vagyok, hasonlóan készítem én is! Minden jót kívánok! Do-Di

Do-Di
Do-Di Mon, 2010-12-27 20:10

Hmmm! Már első olvasatra is finomnak tűnik! Talán nem lesz annyira sós a könnyeidtől....a cukor enyhít kicsit a helyzeten! :-) Kedvesednek sikeres utat és szerencsés hazatérést!!! :-)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2010-12-27 22:06

Köszönöm! Minden rendben, Hamburgban ül a kikötőben és sörözik a haverokkal. A püspökkenyér pedig tényleg finom, idén összesen 6 rúddal sütöttem és mind elfogyott. 1-2 nap után még zamatosabb lesz. Üdvözöl: Koszider

619
tojás 8 db
cukor 21 dkg
vaj 10 dkg
finomliszt 27 dkg
sütőpor 1 kk
dió 15 dkg
mazsola 10 dkg
kandírozott narancshéj 10 dkg
kandírozott citromhéj 10 dkg
étcsokoládé 5 dkg
aszalt gyümölcsök 15 dkg
birsalmasajt 10 dkg
vaj 2 ek
finomliszt 2 evőkanál