Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Püspökkenyér 5.

Püspökkenyér 5.
Püspökkenyér 5.
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Püspökkenyér készítéséhez Váncza mester receptjét hívtam segítségül. Annyiban változtattam az eredeti recepten, hogy nem csak dió, mandula és mazsola, hanem többféle aszalt gyümölcs és kevés csokoládé is került a tésztába. Nem rontotta el az ízét.
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tepsi előkészítéséhez

ajánlat

Miután kihűlt a püspökkenyér, frissentartó-fóliába csomagoljuk. Becsomagolva 2-3 hétig eláll, ezért karácsonyra készülődve előre is elkészíthetjük. A megadott mennyiség 1 db püspökkenyérhez elegendő.
(Megjegyzés:tapasztalatom szerint a sütéshez az őzgerinc forma jobb mint a szögletes forma, jobban átsül a tészta.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két tojás fehérjét habbá verjük.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
  3. A darabolt aszalt gyümölcsöket és a diót, mandulát összekeverjük és adunk hozzá 2-3 evőkanállal a sütőporos lisztből és elkeverjük.
  4. Két egész tojást és két tojás sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzá keverjük a sütőporos lisztet, az aszalt gyümölcsös, diós, mandulás keveréket.
  5. Végül beleforgatjuk a két tojás felvert habját.
  6. A tésztát vajazott, lisztezett hosszúkás formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x15 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 090
elküldve: 6
receptkönyvben: 221
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

adventi püspökkenyér, diós-csokis-gyümölcsös püspökkenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Majam
Majam / Majam Thu, 2015-02-19 13:05

Igen, én is megsütöttem, és hiába takarás, miegymás, kívül sötétbarna, középen kissé nyers maradt. Talán alacsonyabb lángon kell sütni valóban? 130-140 fokon? Az íze miatt megpróbálkoznék vele másodjára is.

erikal
erikal Sat, 2013-09-07 23:23

Finom lett,nekem nemkelett letakarnom,szépre sult. :) koszonet a receptért

Evicza
Evicza Thu, 2012-12-13 22:03

Gyerekkoromra emlékeztet ez a süti, nagymamám sütött ilyet gyakran. Most én is megsütöttem, nagyon finom. Én félidőben letakartam sütőpapírral, különben megégett volna a teteje (alja). Én is mindenféle aszalt gyümölcsöt tettem bele, meg mandulát és diót. Isteni finom lett! Köszönöm!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2012-09-24 15:40

Kedves Madri91!

Véleményem szerint sütője válogatja, hogy sülhet a püspökkenyér. (Mindenki ismeri a saját sütője tulajdonságait, célszerű ennek megfelelően bánni a tésztával.) A fent leírtak alapján már sokszor sütöttem ezt a püspökkenyeret és egyszer sem égett meg. egyébként ez egy régi, régi recept és valóban finom....

madri91
madri / madri91 Thu, 2012-06-28 00:17

jó nagyon a recept, nagyon finom.
de!!! nagyon figyelni kell a sütésre, szerintem nem szükséges előmelegíteni a sütőt, vagy csak nagyon enyhén, és közben folyamatosan figyelni kell, amikor barnul, alufóliával betakarni, mert nagyon könnyen leég!! sajnos az első adagom odakozmált nagyon csúnyán, mert meleg sütőbe tettem, de 15 perc alatt leégett a teteje, belül sületlen maradt. másodjára már nagyon lassan, alacsony lángon, előmelegítés nélkül sütöttem, tökéletes lett.
ízre nagyon jó!

682
finomliszt 15 dkg
sütőpor 1 tk
tojás 4 db
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 ek
dió 4 dkg
mandula 4 dkg
aszalt gyümölcsök 15 dkg
csokoládé 5 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál