Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pünkösdi almás-mákos csigakalács

Pünkösdi almás-mákos csigakalács
Pünkösdi almás-mákos csigakalács
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még Nagymamámtól hallottam, hogy pünkösd előtt kötelező volt a háziasszonyoknak valamilyen édes kalácsot is sütnie, és Pünkösd napján a barátaikhoz  egy tálat küldeni kaláccsal, süteményekkel, gyümölcsökkel megrakva, így pecsételve meg az örök barátságot. Az Ő receptes füzetében találtam ezt a nagyon-nagyon finom, omlós kalácsot.

hozzávalók / 12 adag

Kalács

Töltelék

Kenés

Szólj hozzá!

elkészítés

Kalács

  1. A tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá 1 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, hadd fusson föl. A lisztet öntsük egy tálba, keverjük el a maradék cukorral, a sóval, adjuk hozzá a tejfölt, tojást, a puha zsiradékokat, a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozzuk össze. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk, amit letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
  2. A megkelt tésztánkat lisztezett felületen kb. 30×40 cm-es, 3-4 mm vékony téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk. A tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, majd a tetejét megszórjuk morzsával.
  3. A tésztacsíkokat hosszában összefogjuk, összecsípjük a töltelék felett. Az így kapott hosszú kígyót egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. majd utána folyamatosan a második, majd a harmadik kígyót is.
  4. Ha kész, letakarva 15 percet pihenni hagyjuk. Tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 C fokra, és 40 perc alatt készre sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Töltelék

  1. A meghámozott, lereszelt almát a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal tegyük fel kis lángra dinsztelődni. Ez kb.10 perc. Engedni fog egy kevés levet, de ezt a darált mák felissza. Keverjük hozzá a fahéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 946
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

töltött kalács, almás-mákos kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raindrop
Raindrop / raindrop Tue, 2016-05-17 19:34

Nagyon jó recept! Én kenyérsütő géppel dagasztottam és kelesztettem, tökéletes lett! Köszi a megosztást!

425
finomliszt 60 dkg
1 kk
cukor 10 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 3 dkg
vaj 4 dkg
sertészsír 4 dkg
tejföl 2 ek
tojás 1 db
zsemlemorzsa 2 ek
mák 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
alma 4 nagy db
cukor 3 csapott ek
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 2 teáskanál
tojássárgája 1 db
tej 20 csepp