Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti

Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti
Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve találtuk a receptet egy Tina magazinban. Annyira gusztusos volt, hogy muszáj volt kipróbálnom. Azóta minden Karácsonykor igyekszem elkészíteni. Ebben az évben is megrendelte Anyu, és mivel egy ideje már lelkes Nosalty-olvasó vagyok, úgy gondoltam ezt muszáj megosztanom veletek, és ezzel debütálok itt, mint "szakács".:)

Remélem ízleni fog! Nálunk, amikor elkészült, nem bírtuk ki sokáig, hogy ne vágjuk fel. Ezért sem készült róla kép egészben... 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt negyed liter langyos tejben feloldjuk. A lisztet elkeverjük 7 dkg cukorral, a citromhéjjal és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen letakarva, 45 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet felforraljuk, a tűzhelyről levesszük, belekeverjük a mákot, a maradék kristálycukrot, a mandulát, a vaníliás cukrot és egy kevés kivételével a pisztáciát. Ha kihűlt, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Utána a marcipánt és az aszalt barackot feldaraboljuk. 
  3. Ha a tészta megkelt, kettéosztjuk, és mindkét felét lisztes deszkán kb. 20x40 cm-es lapokra nyújtjuk. Megkenjük őket a mákkal úgy, hogy a hosszanti oldalán maradjon 2 cm üresen. Úgy mint a pisztáciából, a marcipánból és az aszalt barackból is félre rakunk egy kicsit, majd a maradékot szétosztjuk a máktölteléken. A két tésztát külön-külön a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük, és összefonjuk/csavarjuk a kettőt. 
  4. Egy margarinnal kikent 26 cm-es koszorú formába rakjuk a tekercset, tetejét bevagdossuk, megszórjuk a félretett pisztáciával, marcipánnal és aszalt barackkal. Lefedjük, és még 30 percig kelesztjük
  5. Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük kb. 50 percig. Nekem nagyon gyorsan barnul, úgyhogy egy idő után nem árt alufóliával lefedni. 
  6. Ha elkészült, rácson kihűtjük, a tetejét megkenjük a felmelegített (ha kell, átpasszírozott) sárgabaracklekvárral és száradni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 779
elküldve: 3
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

noc

Mióta szakács: 2012.12.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mákos kalács, aszalt gyümölcsös kalács, karácsonyi kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2018-04-29 14:25

Ez volt az elso zsiradek nelkuli kelt teszta, amit sutottem, de ez valami fantasztikus! Azt hittem, hogy masnapra kiszarad, de most is ugyan olyan puha. Koszonom a receptet! En csak makot raktam bele tolteleknek, igy is nagyon finom. :o)

L♥ve, witch

kerekinoc
noc / kerekinoc Sat, 2012-12-29 10:48

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy tetszett!!! :)
Én köszönöm, hogy kipróbáltátok!
Sikerekben és szeretetben gazdag új évet kívánok nektek is!
Üdv,
Nóc

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-28 23:10

Nagyon guszta, biztos finom, és tényleg látványos, mákos is ráadásul,:-O - nem tudom, lehet átlibben januárra az elkészítése,....de el fogom készíteni, az biztos, köszönöm szépen a receptet.:-O

Békés, boldog egészséget és megértést hozó új esztendőt kívánok!

Éva-Anyóca

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Fri, 2012-12-28 20:06

Minden mákos recept megmozgatja a fantáziámat, és ez most nagyon megtetszett! El is készült ma, és sikert aratott, de nemcsak az ízével, mert a szemet gyönyörködtető, rafináltan kanyargó, mindenféle extrával felturbózott máktöltelék látványa sem utolsó! Köszönöm a receptet és BÚÉK!!!!
Gigi

evacili
evacili Fri, 2012-12-28 17:02

Hát ez nagyon jól néz ki! Én is sütöttem ehhez hasonló koszorút karácsonyra, de ezt is meg kell sütni. Természetesen nem várok vele jövő karácsonyig. Köszi, hogy megosztottad velünk. Üdv: Cili

849
tej 2.5 dl
friss élesztő 4 dkg
finomliszt 50 dkg
cukor 7 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
tej 2.5 dl
cukor 10 dkg
tojás 2 db
mák 37 dkg
mandula 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
pisztácia 3 dkg
marcipán 8 dkg
aszalt sárgabarack 8 dkg
pisztácia 2 dkg
marcipán 2 dkg
aszalt sárgabarack 2 dkg
sárgabaracklekvár 2 ek
vaj 1 ek