Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncs szelet ahogy vicsys készíti

Puncs szelet ahogy vicsys készíti
Puncs szelet ahogy vicsys készíti
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvesem és én is imádjuk a puncs szeletet. A cukrászda meg olyan messze van egy esős szombat délutánon... Sebaj! Itt van egy nagyon fincsi változat receptje, ami simán kenterbe veri a "profi" cukrászdai változatot!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk
  2. A tésztát elfelezzük, majd az egyik felet újra elfelezzük.
  3. A két kisebbik tésztát kinyújtjuk 3-4mm vastagságúra, és egy kb. 30x30cm-es tepsiben világosra sütjük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt.
  4. A maradék nagyobbik tésztát is ekkora méretre nyújtjuk (kb. 1cm vastag lesz), és azt is kisütjük. Ehhez 20-25 perc fog kelleni.
  5. A vastag lapot hagyjuk kihűlni, majd a tenyereink között szétmorzsoljuk egy tálba. Maradhat közötte 1-2 nagyobb darab is, jól fog mutatni a töltelékben.
  6. A tejet jól felmelegítjük és leöntjük a morzsát vele.
  7. A meggyet, apróra vagdossuk, és azt is beleszórjuk a tálba.
  8. Hozzáadjuk a töltelék többi alapanyagát, és lazán összekeverjük.
  9. Betöltjük a tölteléket a vékony lap közé.
  10. A mázhoz való porcukrot jól kikeverjük a befőttből kivett meggylével. Ha túl híg a keverék, adhatunk hozzá még 1-1 csapott ek. porcukrot. Ha túl sűrű, akkor meggylével vagy rummal hígíthatjuk. Jó sűrű és lassan folyó legyen, hogy ne csorogjon le a süti tetejéről.
  11. Bevonjuk a tészta tetejét a mázzal, spatulával elsimítjuk.
  12. A máz száradásáig (12 óra) száraz, hűvös helyen tároljuk, de ne a hűtőben!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 18 543
elküldve: 4
receptkönyvben: 265
elkészítve: 10/13
Facebookon megjelent: -

szakács

vicsys

Mióta szakács: 2013.03.17.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

puncsos süti, puncsos réteges, kakaós meggyes süti

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2017-06-21 19:51

Kedves Vicsys!

a recept szerint két tészta közé tesszük a tölteléket, a mellékelt képen pedig emeletes (több szintes) sütemény látható. Esetleg félbevágva tegyünk egymásra két réteget?
Üdv.
Patrikma

vicsys
vicsys / vicsys Wed, 2017-06-21 20:01

Kedves Patrikma! Csupán két lap van. Lehet, hogy a tálcában tükröződik vissza a képe és azért tűnik úgy, mintha több lap lenne.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-04-06 10:03

Köszönöm, nagyon fincsinek tűnik, látványra guszta, majd ha elkészül, kiderül, hogy az-e, ami anno volt,.... de lehet olyat nem is igen tudunk reprodukálni, ha csak valahonnan nem kerül elő egy bűvös ősrégi reci.. :) :)
Kipróbálom, köszönöm. :)
Éva-Anyóca

vicsys
vicsys / vicsys Sat, 2013-04-06 10:09

Kedves Éva-Anyóca!
Köszi. Remélem, hogy sikerülni fog és megtalálod a régi ízt! Várom a visszajelzésed, ha neked is tettszett.

vicsys
vicsys / vicsys Fri, 2013-04-05 15:12

Szia Csato!
Igazad van, az "eredeti" változatban nem találkoztam én sem meggyel. Viszont ugyanúgy voltam mint Te, hiányzott a régi íz. Próbáltam meglelni régi szakács és cukrász könyvekben. Többfélét is kipróbáltam, de ez a változat emlékeztet a leginkább a gyerekkori ízekre. Ha a meggy elég apróra van vágva (és nincs a mennyisége eltúlozva), észre sem veszed benne. (Ez utóbbit, több vendégemen teszteltem...) A süti elég édes és a meggy illetve a meggylé, jól ellensúlyozza. Azért, ha van idő és kedved, próbáld ki Te is. Remélem megtalálod a "régi" ízt! (Elszúrtam a hozzászólást, mert nem a válasz gombra nyomtam. Bocsi!)

csato
csato Fri, 2013-04-05 15:02

Szia!

Biztos azt fogod hinni egy dili csaj dili levele/nem is tévedsz/ de a régi és hangsúlyozom a régi cukis puncs tortáknak nincs párja!Tudom,h mindent bele hagy szóljon cuccok voltak ezek többnyire,de kva jó volt!Ma sehol nem kapok,és csinálni sem tudok még hasonlót sem. Ráadásul sütis sem igen vagyok,de ez hiányzik.Sztem azért meggy az nem volt benne bár lehet szenilis vagyok.Üdv Csató

1568
finomliszt 50 dkg
tojás 2 db
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
tejföl 2 ek
sütőpor 0.5 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tej 2 dl
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
sárgabaracklekvár 3 ek
margarin 5 dkg
porcukor 3 ek
rum 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
feketekávé 3 ek
meggybefőtt 5 dkg
porcukor 25 dkg
meggylé 40 ml