r
Nosalty Logó

Marlenka -ahogy mi csináljuk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Marlenka -ahogy mi csináljuk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 946 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 7570 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 273 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    611.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.8 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 946 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    315.3 g
  • Telített zsírsav
    159 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4892.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    278 mg
  • Kálcium
    1599 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    1373 mg
  • Nátrium
    1302 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1038.3 g
  • Cukor
    503 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2086 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    355 micro
  • Kolin:
    606 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2047 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    455 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 7570 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 273 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük egy nagy tálban. Akkor jó, ha olyan állagú, mint a zserbó vagy mézes krémes tésztája, tehát kemény, de az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
  2. Téglalapot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
  3. A 2 óra leteltével kivesszük, és 6 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, és vajjal vastagon megkent gáztepsi hátlapjára helyezzük. Fogjuk a tálat vagy tálcát, amire összeállítás után helyezni szeretnénk, és a tésztára tesszük, késsel körbevágjuk. (Az én sütim a levágások után pont akkora lett, mint egy A4-es lap, az volt a sablonom.) A széleket nem kell eltávolítani, szükségünk lesz rájuk, de így könnyebb szép szabályosra vágni, a lapok sütés után ugyanis könnyen törnek.
  4. A lapokat 5-6 perc alatt szép halvány barnára sütjük, majd kivesszük. A megsült széleket külön gyűjtjük, ha együtt vannak, kislyukú reszelőn lereszeljük, nem baj, ha törik, és nagyobb darabok maradnak benne. Ha kész, átszitáljuk. A morzsát a krémhez, a nagyobb darabokat a díszítéshez tesszük félre.
  5. Ha minden lap elkészült, megfőzzük a krémet.
  6. 1 l tejet kislángon felforralunk. A lisztet és a darát összekeverjük, ha a tej elkezd forrni, apránként hozzákeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, hozzáöntjük a rumot/ konyakot. Ha túlságosan folyós lenne, a lapokból nyert morzsával sűrítgetjük apránként.
  7. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgával, ha a tejes krém elkezdett hűlni, ezt is belekeverjük.
  8. Ha mindennel elkészültünk, veszünk egy mézes lapot, megkenjük a krémmel, majd rá a következő, amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére és az oldalára krém kerüljön.
  9. Ha ezzel is végeztünk, óvatosan belenyomkodjuk a nagyobb kekszmorzsákat a süti oldalát és tetejét borító krémbe.
  10. Legalább egy napra hűvösre tesszük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 112606
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 21.

Ajánló

Mindenekelőtt Katinak és Vezsunak ismeretlenül, de szeretettel, akik a szellemi alapanyagot küldték. Megjegyzés: A tetejét meg lehet loccsantani egy-két csík csokiszósszal, hogy boltiasabb kinézete legyen, és természetesen a kakaós verzió is elkészíthető, csak a tésztába és a krémbe is kell keverni egy kis cukrozatlan kakaóport.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Marlenkát már régóta akartam csinálni, volt is hozzá receptem a hivatalos honlapról meg a szlovák barátnőm nagymamájától is. Aztán mikor nem jött össze, és Házmester szelet lett belőle, többen is írtak, hogy a Marlenkát ők is nagyon szeretik, de valami soha nem stimmelt a recepttel, baj volt a tésztával, stb.. De többen adtak tippeket is, többek között Vezsu, aki volt olyan kedves, és e-mailben küldött nekem egy receptet, ami mások szerint működik. Aztán kaptam egy e-mailt egy nagyon kedves felvidéki hölgytől, Katitól, aki a hozzászólásokat olvasva felajánlotta, hogy megkeresi a kedvemért a nagymamája száz éves receptjét, ami pont olyan ízű, mint a Marlenka. És volt olyan drága, hogy tényleg megkereste, sőt elküldte nekem. Szóval, már négy receptem is volt. A hivatalossal az volt a probléma, hogy többen is panaszkodtak rá, hogy a tészta szétpotyog az ott leírtak alapján. Na meg ősi örmény receptnek hirdetik, én meg kíváncsi lennék, hogy az ősi örmények honnan akasztottak cukrozott konzerv sűrített tejet, amit aztán három órán át kell főzni. Barátosném receptje nem említett diót meg mézet, anélkül meg nem annyira marlenka lesz a dologból. Végül maradt Vezsu és Kati receptje. Kati annyira meghatott azzal, hogy ismeretlenül megosztotta velem ezt a nagyon régi családi receptet, hogy rögtön tudtam, a tészta az övé lesz. A krémet meg a kettőből hoztam össze, konzerv sűrített tej nélkül. Lehet, hogy így nem ugyanúgy készül, mint a multié, de ha volt valami hagyományos elődje a marlenkának, mielőtt a csehek piacra dobták, akkor az szerintem hasonló lehetett. Ha meg nem, akkor is a nosalty hozta össze. És ahogy Pelikán elvtárs mondta: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.:) Egyébként semmi hendikeppje nincs, nagyon hasonlít az íze a boltira. Aki meg nem hiszi, próbálja meg a hivatalos verziót. :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nyami, Marlenka, imádjuk mi is :) Ezer éve keresem én is a módját, hogy hogyan is készíthetném el házilag, köszönöm hogy most ezt megtehetem :)))

Dacota

Kedves Ildikó! Örülök, hogy tetszik, remélem, ízleni is fog! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Marianna

Örülök, hogy feltetted és kikísérletezted nekünk ezt a receptet! Köszi szépen érte neked is és az összes többi segít?nek! Alig várom, hogy legyen egy kis id?m és elkészíthessem! :-) Köszi: Mana

Törölt felhasználó

H???, Dacota, ismét nem csalódtam Benned! :-)) Ezer és egy köszönet a receptért!

Vikike96

Én Szlovákiában élek és imádom ezt a sütit :) nem is gondoltam, hogy Ti is ismeritek . Sztem nagyon NEM bánjátok meg ha kipróbáljátok :) nyammmmmmm

Törölt felhasználó

Én még ilyet soha nem ettem, úgy hogy itt az ideje a kipróbálásnak.Marika

Dacota

Sziasztok! Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek, próbáljátok ki, hogy milyen, mert szerintem tényleg hasonlít a legismertebb változatra, de hát minden szentnek maga felé hajlik a keze...úgyhogy kíváncsian várom az ítéleteket. :) A közrem?köd?knek pedig tolmácsolom a hálás köszöneteket :)

Törölt felhasználó

Most látom, ezt a s?rített tej dolgot, amikor 1 éve ?rzöm (éppen marlenkára hangolódok) a konzerveket?! Akkor most mi legyen velük?

Dacota

Kedves LepkePillangó! Háát, ha már ott vannak, és van inkább van kedved olyan krémet f?zni, akkor ezen a linken: http://www.marlenkamagyarorszag.hu/receptek.html megtalálod a gyári Marlenka receptjét. Általában a tésztát gyalázták, nem a krémet, úgyhogy, ha el akarod l?ni a s?rített tejeket Marlenkának, akkor szerintem próbáld meg ezt azt a krémet, ami ott van fenn, és csináld ennek a tésztáját, mert ez biztos m?ködik. Ha pedig nem akarsz 3 órát s?rített tejet f?zni, akkor próbáld ki ezt, ahogy van, és a tejet meg l?dd el mondjuk a Házmester-szelethez, azt nem kell f?zni :) Akárhogy döntessz, szép napot és jó sütögetést. Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Eszem ágában sincs 3 órán keresztül s?rített tejet f?zni! Szerintem addig pihennek a kamrában, amíg jobb sorsot nem találok nekik! Meggy?ztek a képek, és hozzászólások, illetve a leírás alapján komoly marlenka ismeret bújkál! Köszönöm!

Dacota

Kedves LepkePillangó! Köszönöm, remélem ízleni fog! Ha nem tudsz mit kezdeni a s?rített tejjel, és ha lesz id?d meg kedved, próbáld ki a Flan Napolitanot (http://www.nosalty.hu/flan_napolitano_recept_10924). Szoktam néha s?rített tejet használni, de ez a legtutibb cucc, amit valaha csináltam bel?le, és nem is olyan nehéz, meg hamar el? lehet készíteni. Jó f?z?cskézést! Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Nem tudom, lehet hogy hülyeséget beszélek, de valahol olvastam, hogy a s?rített tejet lehet úgy is f?zni, hogy félig vízzel teli fazékba állítod konzervdobozban, nem kinyitva, és úgy f?zöd három órát. Nekem ez nem t?nik nehéznek, de még nem próbáltam, ezért nem tudom, m?ködik-e. A legjobbakat: Mrs Smith

Dacota

Kedves Mrs Smith! Nem beszélsz hülyeségeket, a hivatalos Marlenka honlap ezt a módszert írja le. :) Utána állítólag valamilyen barna cucc lesz bel?le, és azt kell tovább dolgozni a krémhez. Puszil: Nóra

vezsu

Hú-ha!!!! Egy ideig nem voltam a neten és nem gyozok be telni a sok újdonsággal! Gyonyorú a ,,marlenkád,,.....gratulálok!!!!!.....és nagyon meghatott, hogy ,,szerepelek,, a receptedben....koszonom

Dacota

Kedves Zsuzsi! Örülök, hogy tetszik, volt vele meló :D. Az említés pedig természetes, félig-meddig csapatmunka volt.:) Szép napot!

MorZsóka

Kedves DACOTA !! SZUPER! Ezt a sütit kerestem, de már mióta ??!! Sütöttem is egyszer, de a receptet elkevertem. Nagy sikert arattam vele, melyet a komatálba tettem, vagy 30 éve. (Újszülött látogatásakor ebédet vittem.) A morzsával mekkora ötletet adtál ! Ajánlom Mindenkinek! Ezzel Ti is "sikeres konyhatündérré" válhattok! További szép napot : MorZsóka

Dacota

Kedves MorZsóka! H???, te még vittél komatálat? Ha szabad kéreznem, az ország melyik részén csinálják még? Szerintem az egyik legszebb szokás, de sajnos nagyon elt?n?ben van! Örülök, hogy tetszik a recept, remélem, harminc év után is ízleni fog :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

MorZsóka

Kedves Nóra ! Igen vittem, de ez régen volt. Ha megadod az emil-kédet részletesebben írok. Egyébként az ország közepén lakom. Üdv. MorZsóka

Dacota

Kedves MorZsóka! nagyon érdekelne, hogy zajlott a komaválasztás és kosárküldés a közelmúltban! e-mail címem: norci.n@freemail.hu Szép estét! Üdvözlettel: Nóra

Dacota

kedves Zsóka! Köszönöm szépen a kedves leveledet, maegkaptam, és szeretnék rá válaszolni, de ahányszor elküldöm, azt írja ki, hogy a címzett nem létezik. :( Iwiwt meg nem használom. Ha esetleg küldesz nekem egy másik e-mail címet, akkor tudnék válaszolni, mert nagyon szeretnék :) További szép napot! Szeretettel: Nóra

MorZsóka

Kedves Dacota ! Nem értem, mert kapok leveleket. Azt gondolom, hogy: -A vezeték és keresztnevem között nincsen pont ! Kíváncsi leszek ! Üdv. MorZsóka

Törölt felhasználó

Szia! A tojás feltétlen kell bele?,,csak mert nyersen nem tenném bele ,mi nem szeretjük....

Dacota

Kedves Banyuska! Én még nem próbáltam tojássárga nélkül, de mivel csak egy darab kell bele, szerintem nem gond, ha kihagyod. Esetleg próbáld meg így "pasztörizálni": http://www.nosalty.hu/tiramisu_5._-_az_%22igazi_recept_16485 ahogy Juci csinálja a Tiramisunál. Így már nem nyers a tojás. Sok sikert! Üdv: Nóra

knekató

Én nem ismerem a marlenkát, sosem ettem, de a múltkor a fiam kérte, hogy egyszer csináljak. Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, nem t?nik túl bonyolultnak, így hamarosan kipróbálom. Valaki aggódott a tojássárgája miatt. A nyers tojássárgáját, ha a recept kéri, és hasonló a krém, én a pudingba szoktam belekeverni, amikor már levettem a t?zr?l. így a forró pudingban némileg sterilizálódik, és nem kell aggódni. Persze, én saját friss házi tojást használok.

Marjorie

Lehet venni szalmonellamentesített állományból való tojást. Sokan félnek t?le, pedig ha a kutikula sérült, a tojásba csak akkor jut be. Nem magában a tojásban van alapesetben a szalmonella, hanem a felületén, ezért szokták lemosni, vagy h?kezelni. A melegben valóban jobban szaporodik, de nem függ a frissességt?l feltétlen. És ?szintén, a takarmányozáson kívül nincs különbség a házi és nagyüzemi tojás közt. A házi is tápot kap, ha foglalkoznak vele hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon (de van hogy feletetik kukoricával hogy sárgább legyen a sárgája és/vagy a húsa, aminek semmi értelme). És azok közül aki házi tojást árul csak egyet ismerek aki részt vett a szalmonellamentesítésben. A lényeg, hogy jól mosd meg. Aki ügyel a higiéniára simán elkerülheti. Több olyan embert ismerek aki étteremben, büfében fert?z?dött meg, mi meg kiskorunkban nonstop tojással kikevert cukrot ettünk édesség gyanánt, nyersen :) és soha semmi bajunk nem lett. Falun viszont sok néni nem mos kezet tojásleszedés után és gyúrja a tésztát. Ott n?ttem fel, 90% így csinálja mégsem féltek soha (bár én egy kicsit igen, mikor ezeket láttam :D)

Törölt felhasználó

ennek semmi köze a Marlenkához, a krém közel se olyan fini mint az eredet:(

Dacota

Kedves Nadett! Sajnálom, hogy nem ízlett. :( Legközelebb próbáld ki a hivatalos Marlenka honlapon lév? receptet. http://www.marlenkamagyarorszag.hu/receptek.html Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Marlenka kedvel?k! Aki szeretné kihagyni a 3 órás melegítését a s?rített tejnek az eredeti recept szerint, azoknak ajánlom a következ?t: A töltelékhez a s?rített tejet serpeny?be tesszük, és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig f?zzük. Akkor jó, ha egy kicsit bes?r?södik, a benne lév? cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. H?lni hagyjuk, majd felhasználjuk a sütihez! Sok sikert ehhez a finomsághoz és köszönjük Dacota!

Dacota

Kedves Méhecske! Én köszönöm a kedves segítséget! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Timiana

Lehet, hogy azért van a 3 óra, hogy senki meg ne csinálja, hanem vegye meg? Méhecske ügyesen tett egy próbát és sikerült neki! Én sem gondolnám hogy a s?rített tejet 3 óráig! f?zni kellene. Akkor már szén lenne.-vagy szilvalekvár ;). Viszont ez a karamellizált cucc valszeg ad egy ízt amit talán kár lenne kihagyni. Én is próbálkoztam már többféle recepttel de gyenge utánzatok voltak. Apropó: az örmények mintha valami gyömbért vagy mit tennének bele. Lányok ,csiszolgassuk még többen és hátha összejön a féltve ?rzött Marlenka receptje. üdv. mindenkinek

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek