r
Nosalty Logó

Pulykanyakleves grízgaluskával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Fahéj
Pulykanyakleves grízgaluskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 420 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 1691 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 79 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1250.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    398.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    696 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    248 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2490 micro
  • β-karotin
    6663 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    972 micro
Összesen 420 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    208.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5001.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    2305 mg
  • Nátrium
    1445 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1593.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2785 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    263 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    992 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    9962 micro
  • β-karotin
    26652 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1289 micro
  • Lut-zea
    3888 micro
Összesen 1691 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    461 micro
  • β-karotin
    1233 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    60 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 79 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A grízgaluskához

Elkészítés

A leveshez

  1. A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
  4. A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
  5. Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk, s ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani. (Én nem sózom, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.) Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk, és avval szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe. (Én az első után egy kicsit várok, mert ha az darabokra esik, akkor még egy pici darát keverek a masszába.) Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
  6. Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.
  • Receptkönyvben: 412
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 44809
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 19.

Ajánló

Még finomabb lesz, ha előző nap készítjük el a levest, és úgy mindenestül hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Drága nagyapám a marhahúslevesre esküdött. Talán igaza volt, persze ő nem ismerte a pulykalevest, mert ők nem is nagyon ettek pulykát. Én legalábbis gyerekkoromból egyáltalán nem tudok felidézni pulykahúsból készült ételeket. Pedig a pulykanyakból igazán finom, zamatos leves készíthető, nálunk legalábbis ez a kedvenc a húslevesek közül.  Sajnálom, hogy nagyapám sose kóstolhatta meg az én pulykalevesemet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett volna neki.

Hozzászólások (9)

Éva-Anyóca

Ez is a kedvenceim közt van, de már akkor nem rakom fel.Örülök, hogy megcsináltad!!!Nagyon finom levese van, a pulyka nyaknak.Hm.....Nem kell ide hatalmas mennyiség? és min?ség? csodahús, amikor ezekb?l is lehet csodákat varázsolni, f?leg grízgaluskával!Köszi, hogy elkészítetted!Éva-Anyóca

Fahéj

Ezt mindig szívesen elkészítem! A grízgaluskát még anyukámtól tanultam, de úgy szereztem benne nagy gyakorlatot, hogy folyton elfelejtettem levestésztát venni...:)

Éva-Anyóca

Az se rossz dolog, a gyakorláshoz,csak tojás legyen.A levesedet a te fajta módodon is kipróbálom, habár szoktam csinálni, de most konkrétan így csinálom, ránézésre is jó.Köszi:Éva-Anyóca

Fahéj

Szerintem ízleni fog! És ahogy már többen (ketten :-) ) is megállapítottuk, érdemes el?z? nap megcsinálni.

Szeva

A pulykanyak kifejezetten diétás étel, mert nincs zsírja mint a pulykaszárnynak. Nagyon jó "beteg" leves. Én kuktával szoktam rövidre zárni a f?zési id?t. Teljesen egyetértek azzal a nézettel, hogy a leves másnap a legfinomabb, mikor összeszoknak az elemek.

Fahéj

Sajna, nincs kuktám. Hagyományos lábosban való f?zéssel tulajdonképpen 2 óránál kevesebb id? is elég, hogy a levesben minden megf?jön, de azt vettem észre, hogy jobbak lesznek az ízek, ha hagyom gyöngyözni hosszabb ideig.

bokine

Kedves Fahéj! Ne sajnáld, hogy nincs kuktád, nekem van, mégsem használom. Oldaladról ítélve Te is gourmand vagy, (a fordításban ínyenc és nem falánk:)) mint én. Szeretem látni az ételt, a folyamatot figyelni, megkóstolni, ízlelni.... hm... beindult a nyálképz?dés a kép láttán. Üdvözöllek: Bokros Erika

Fahéj

Szia Erika! Tulajdonképpen nem hiányzik a kukta. Mivel sose volt, f?zésnél egyáltalán nem is gondolok arra, hogy mi lenne ha kuktában... És tényleg szeretem nézni a folyamatot, ahogy alakulnak az alapanyagok, a f?zés-sütésnek ezt a csodálatos kémiáját. Sokszor odaguggolok a süt?ajtó elé, és figyelem, hogyan lesz a nyers tésztából süti. Megunhatatlan. Üdvözlettel: egy gourmand :))

Éva-Anyóca

Fahéj!Én is szép lassan, gyöngyözve f?zöm, szép tiszta marad a leve.Az íze is finom,az más kérdés, ha annyit f?z az ember, és ha marad másnapra, akkor az finom úgy is.Van olyan ismer?söm, aki a másnapra maradt ételt, se levest, se húsfélét nem hajlandó megenni.Mondjuk mi nem ilyenek vagyunk, de ilyen is van.Én nekem kuktám nincs, mégis klasszul megy a f?zés, id? kérdése az egész.Éva-Anyóca

Fahéj

Szia É-Anyóca! Ha valaki nem eszi meg az el?z? napon készült ételt, az sok minden jót kihagy. Mert vannak ételek, amik másnapra, harmadnapra lesznek a legfinomabbak. Gondoljunk csak a töltött káposztára... Persze van, ami meg frissen jobb. Én se rajongok a másnapos krumpliételekért, de azért azokat is fel lehet javítani még másnaposan is. Gyerekkorunkban nagyon megtanították nekünk, hogy ételt lehet?ség szerint nem dobunk ki. Úgy kell f?zni, hogy ne legyen mit kidobni. :) Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj!Igazad van.Én is ezt tanultam, de azért van ellen példa, és csak leírtam!A burgonyapürével is mást teszek másnap,mint ami volt, de ez én vagyok , és aki így gondolkodik.,...más kidobjaÉva

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Kuncogok itt csendben, hogy miközben beütöttem a keres?be a "grízgaluska" szót (hogy ellen?rizzem, jól csinálom-e), hát nem ismét a te receptedhez vet?dtem? :)) És ha már idevet?dtem, akkor a leírásod szerint fogom kiügyeskedni azt a grízgaluskát. :) Jó f?zögetést! Zsu

Fahéj

Kedves Zsu! Lényege, hogy jó sok leveg? kerüljön a tésztájába, ett?l lesz könny? és hatalmasra tud így n?ni. Neked is jó f?zögetést! Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Kicsit féltem a grízgaluskától, mert ettem már k?keményet is, ráadásul többfelé úgy olvastam, hogy külön fel kell verni a fehérjét, attól lesz könny?, puha. De nekem arra most nem volt id?m, kedvem (az utolsó pillanatban derült ki, hogy nincs levesbetét itthon). De ezzel a módszerrel tényleg finom, puha galuskákat készítettem és csak pár perc kellett hozzá. Köszi a receptet.

Fahéj

Kedves Astrid! Örülök, hogy jól sikerült. Egyébként én is úgy gyakoroltam be tökéletesre a grízgaluska készítést, hogy folyton elfelejtettem levesbetétet venni. :))

Andrea

Kedves Fahéj! Nagyon fincsi lett a leves! Féltem elkészíteni a grízgaluskát, mert eddig csak egyszer sikerült puhára. De láss csodát, a te recepted alapján finom, puha grízgaluskát készítettem els?re:-) Köszönöm!

Fahéj

Én is örülök, hogy sikerült! A receptet pedig nagyon szívesen! :) Üdv: Fahéj

Tarackos

Gratulálok,jó kis recept!

Fahéj

Köszönöm! És nagyon finom is, holnap az ünnepi ebéd része lesz nálunk. :)

Hozzávalók

A leveshez

A grízgaluskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.