r
Nosalty Logó

Pulykanyakleves grízgaluskával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Fahéj
Pulykanyakleves grízgaluskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 79 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1250.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    398.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    696 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    248 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2490 micro
  • β-karotin
    6663 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    972 micro
Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    208.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5001.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    2305 mg
  • Nátrium
    1445 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1593.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2785 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    263 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    992 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    9962 micro
  • β-karotin
    26652 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1289 micro
  • Lut-zea
    3888 micro
Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    461 micro
  • β-karotin
    1233 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    60 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A grízgaluskához

Elkészítés

A leveshez

  1. A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
  4. A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
  5. Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk, s ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani. (Én nem sózom, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.) Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk, és avval szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe. (Én az első után egy kicsit várok, mert ha az darabokra esik, akkor még egy pici darát keverek a masszába.) Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
  6. Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.
  • Receptkönyvben: 429
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 47339
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 19.

Ajánló

Még finomabb lesz, ha előző nap készítjük el a levest, és úgy mindenestül hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Drága nagyapám a marhahúslevesre esküdött. Talán igaza volt, persze ő nem ismerte a pulykalevest, mert ők nem is nagyon ettek pulykát. Én legalábbis gyerekkoromból egyáltalán nem tudok felidézni pulykahúsból készült ételeket. Pedig a pulykanyakból igazán finom, zamatos leves készíthető, nálunk legalábbis ez a kedvenc a húslevesek közül.  Sajnálom, hogy nagyapám sose kóstolhatta meg az én pulykalevesemet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett volna neki.

Hozzávalók

A leveshez

A grízgaluskához

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...