r
Nosalty Logó

Pulykanyakleves grízgaluskával

Fahéj
Pulykanyakleves grízgaluskával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A grízgaluskához

420
Kalória
52g
Fehérje
39.7g
Szénhidrát
5.8g
Zsír
398.5g
Víz
179g
Koleszterin
9.1g
Élelmi rost
10.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 79 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1250.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    398.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    696 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    248 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2490 micro
  • β-karotin
    6663 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    972 micro
Összesen 420 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    208.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5001.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    2305 mg
  • Nátrium
    1445 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    158.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1593.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2785 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    263 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    992 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    9962 micro
  • β-karotin
    26652 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1289 micro
  • Lut-zea
    3888 micro
Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    461 micro
  • β-karotin
    1233 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    60 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 79 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
  4. A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
  5. Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk, s ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani. (Én nem sózom, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.) Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk, és avval szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe. (Én az első után egy kicsit várok, mert ha az darabokra esik, akkor még egy pici darát keverek a masszába.) Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
  6. Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 120 p

Drága nagyapám a marhahúslevesre esküdött. Talán igaza volt, persze ő nem ismerte a pulykalevest, mert ők nem is nagyon ettek pulykát. Én legalábbis gyerekkoromból egyáltalán nem tudok felidézni pulykahúsból készült ételeket. Pedig a pulykanyakból igazán finom, zamatos leves készíthető, nálunk legalábbis ez a kedvenc a húslevesek közül.  Sajnálom, hogy nagyapám sose kóstolhatta meg az én pulykalevesemet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett volna neki.

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Köménymagleves

Kinek köménymagleves, kinek rántott leves - az biztos, hogy ez a világ egyik legegyszerűbb és legolcsóbb levese. Azonban ha túl tudunk lendülni a menzás traumákon, rájövünk, hogy az ...

Rosanics Petra

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...