r
Nosalty Logó

Polenta tessini módra

Sienne
Polenta tessini módra
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

317
Kalória
6.7g
Fehérje
41.2g
Szénhidrát
14.1g
Zsír
57.9g
Víz
28.6g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
2.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    769.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    458 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    678 micro
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    56.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3078.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    376 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    563 mg
  • Nátrium
    1831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    164.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    231.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    126 micro
  • β-karotin
    280 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2710 micro
Összesen 1267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    459.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    404 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

  1. A folyadékokat összeöntjük egy lábosban, magasabb falú serpenyőben, és a leveskockával, vajjal összeforraljuk.
  2. Lassan szórva és folyton keverve hozzáadjuk a kukoricadarát, és folytonos keverés mellett megfőzzük. Ahogy a dara duzzad, puhul, felveszi a folyadékot. Kóstolgatjuk, hogy megfőtt-e már, ha nem, de a folyadékot már felvette, a vizet folyamatosan, mindig csak keveset hozzáadva, jól elkeverve pótolgatjuk.
  3. Legyen jó sűrű, de keverhető, mire megfő. A felesleges vizet folytonos kevergetés mellett főzzük el róla, ha esetleg túl folyékony lett. (Ezért praktikus széles serpenyőben készíteni, nagyon könnyű a folyadékszintet beállítani, felesleget elfőzni.)
  4. A fűszereket és reszelt sajtot belekeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint még hangolgathatjuk.
  5. Egy őzgerincformát (vagy szögletes műanyagdobozt, porcelántálat - mennyiségtől függően) folpack fóliával kibélelünk, és a kész masszát belekanalazzuk a formába. Tetejét ellapogatjuk, és legalább negyed órát a formában hagyjuk. Nagy mennyiség esetén a dermedési idő természetesen növekszik. A pihenés során duzzad, dermed a massza, és felveszi az edény alakját.
  6. Megfelelő méretű lapostányérra borítjuk, fóliát eltávolítjuk, és a tetejét reszelt parmezánnal gazdagon megszórjuk. Hosszában vagy torta formán szeleteljük a kész polentát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 20 p

Svájc olasz nyelvű kantonjaiban kedvelt és tipikus köret a polenta. Rokona az erdélyi puliszkának, csak "olaszosítva" van a fűszerekkel, parmezánnal. Nagyon jól passzol a szaftos húsételekhez, és ebben a formában egyáltalán nem "kukorica" ízű.  Gluténmentes.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...