Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Polenta

Polenta
Polenta
22 perc / előkészület: 2 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pofonegyszerű köret, előre elkészíthetjük, akár egy nappal is: csak bedugjuk a sütőbe, felmelegítjük, és tálalásra kész. Jól illik sült húsokhoz, roséra sütött kacsamellhez, libamell confit-hoz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Libamell confit

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet, a sóval és egy kiskanálnyi kukoricadarával (így megelőzhető a csomósodás), felforraljuk. A hőmérsékletet lejjebb vesszük és a kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe, közben folyamatosan keverjük. 15-20 percig főzzük, folyamatos keverés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nagyobb erőkifejtéssel kell keverni.
  2. Egy 30x15 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit kivajazunk, és beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Késsel is szeletelhetjük, vagy kerek kiszúróval pogácsákat szaggatunk belőle.

  • költség: 70 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 73
össznézettség: 254 345
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 813
elkészítve: 83/98
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: köretek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Puliszka

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nika01
nika01 Tue, 2014-04-15 16:05

Nem értem, miért kell tepsibe tenni a végén, ha nem kell sütni. Csak plusz mosogatnivaló lesz belőle. Szerintem simán műanyag vágódeszkára is rárakhatjuk. Hacsak utána nem kell kicsit grillezni...

Thomas Nemchuck
Thomas Nemchuck Wed, 2013-06-19 09:55

Kaptam két csomaggal a kukorica darából és nem tudtam mit kezdjek vele. Feljöttem megnéztem miket lehet belőle készíteni! Én is elkészítettem és be kell vallanom hogy ez mennyei finom! A párom is dicsérte és mondta hogy máskor is csináljak még ilyet! A páromnak a Fahéjas ízlett a leginkább! Vitt be a munkahelyére és mindenkinek ízlett!

greenpearl
greenpearl / greenpearl Sun, 2012-12-09 19:05

Nagyon finom volt, habár kicsit "puliszkásítottam" a receptet - 3 dl tej, 3 dl vízzel. Egyszer egy egészen flancos étteremben ettem kacsamellhez köretnek, és olyan volt mint a formára sütött fűrészpor, ízre és állagra egyaránt! Gondoltam nem létezik, hogy ez ilyen pocsék legyen, amikor a puliszka is hasonló és az kimondottan finom! És igazam lett :-)
Köszönöm a receptet, várakozáson felül jó sikerült!

rolvisa
Olgis / rolvisa Mon, 2012-11-12 21:54

Keményebbre főzve,fagylaltos kanállal gömböket szaggatok.Kapros vajban megforgatom és finom köret húsokhoz.Üdv.Olgis.

Peszter1
Peszter1 Sun, 2012-01-15 15:16

Bocsánat Cvekedli: chilei polentát irtál (nem mexikóit :-) )

Peszter1
Peszter1 Sun, 2012-01-15 15:13

Drága cvekedli, a mexikói változatot biztosan kipróbálom, a nyálam csurgott, mig olvastam. Egyébként megbocsáss, Magyarországon deciliter a folyadék mértékegysége. Csak az angolszáz receptekből surrant be hozzánk is a "cup " (csésze), mint ürmérték és lefogadom, a magyar háziasszonyok többsége nem tudja, hogy az hány deci.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 21:36

Bocs, dl helyett csésze a folyadék adagja... (mindig 1:5 arány)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 21:28

Én addig nem igen szerettem, amíg ki nem próbáltam egy chilei változatát: 1 csésze kukoricadarához 3 dl tejet és 2 dl tejszínt öntünk, apróra darált vörös- és fokhagymát teszünk bele, sót, felvágott snidlinget. Így főzzük fel, majd ha majdnem kész, egy tömlős ömlesztett sajtot keverünk hozzá. A kész kulimászt tepsibe öntjük, s kissé megpirítjuk. Mennyei lesz, szétolvad a szájban, és nem fűrészpor ízű, mint a vízzel főzött! (a chilei nevét sajnos elfeledtem...)

Fabia
Fabia Tue, 2010-11-30 16:29

Mikor ezt az etelt latom vagy keszitem,mindig edesanyam jutt eszembe(Isten nyugtassa), O nagyon szerette hagymafozelekkel. Regen nem is akartam megkostolni,de mostmar en is imadon. Sajnos nagyon ritkan keszitem mert a csaladnak sajnos nem tartozik a kedvencei koze.

benkovendeghaz
Benkő Károlyné / benkovendeghaz Tue, 2010-11-30 07:21

Én vissza emlékszem gyermekkoromra,télen amikor elvittük a szemes kukoricát a faluba a központi darálóba megkértük a darálós embert,hogy külön daráljon nekünk kukoricalisztet és kukoricadarát és ezekből készítettünk kását,puliszkát,kukoricapitét.A puliszkát kukoricalisztből csináltuk,feltettük a vizet forrni sót tettünk bele és ha forrt a víz akkor annyi kukoricalisztet tettünk bele,hogy a vizet teljesen el fője és még így főztük takarék lángon,hogy a kukoricaliszt át főjjön.Forrón pár kanállal a tányérba tettünk és lehűtött házi hideg tejet öntöttünk rá és így ettük(volt tehenünk).Nagyon szerettük.Ezt neveztük puliszkának.Szegények eledele volt.

AnnaML
AnnaML / AnnaML Tue, 2014-04-15 23:16

kerdezhetem hogy hova valo vagy? mintha az en gyerekkoromat soroltad volna fel. nekunk nem volt tehenunk de a szomszedban akadt mindig valaki aki behozta a liter tejet , nagyon reg volt
Udv: Anna

kuzsnera
kuzsnera Mon, 2010-09-20 09:27

Én gyerekkoromból hordozom ez étel kedves emlékét.
Mi melegen fogyasztottuk hideg tejjel leöntve. Ha lehet ezt mondani mennyei, de manapság száműztem a repertoárból, mert kicsit kalóriabomba.

kridosi
kridosi Fri, 2010-09-10 13:13

És ha egy kicsit még meg is grillezed a kiszaggatás után, hát az friss salátához és grill húsokhoz nagyon finom. Érdemes kipróbálni. Én meg a tejes verziót fogom. :)

Titanilla
Titanilla Fri, 2010-08-13 19:10

En is puliszkanak ismerem es hideg tejjel ettuk mindig gyerekkoromban. De most pulyka majat keszitek melle mert a parom igy jobban szereti. De turoval es ropogosra sult szalonna darabkakkal is fenseges!De ha meg tejfol is van a tetejen hat az isteni... ;)

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-04-11 18:46

Kübekházán dédnagymamám mamaligának hívta, forrón ettük, hideg tejjel nyakon öntve...aztán a tej szépen átmelegedett, és rendszerint előbb el is fogyott mint a kása, de akkor lehetett önteni rá a következő adagot. Sajnos azonban a családom nem rajong érte, így néha csak vadpörkölt mellé kínálom, őzgerinc formába öntve szépen lehet szeletelni... :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-02-10 15:07

Szia!
Én is ismerem ezt az ételt .Nagyon szeretem mikor kihűlt és lehet vágni én olyankor meleg tejet teszek rá és meg szórom egy ki cukorral. De vannak olyanok is akik egy kis olvasztott teavajat tesznek rá még melegen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-11-05 12:03

Ezt nalunk ( Erdelyben ) ugy hivjak,hogy puliszka ,es nagyon finom turoval , porkolttel,babgulyassal,tojasrantotta melle stb.A tepsibe rakas hanyagolhato,eleg eggy hideg vizbe martott kanallal raszaggatni a tanyerokra,vagy ha surubb az allaga akkor csak ki kell boritani eggy talra es onnan mindenki vesz majd .

104
kukoricadara 100 g
víz 6 dl
0.5 tk
vaj 1 tk