r
Nosalty Logó

Polenta

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Polenta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 104 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 412 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 58 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    152.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 104 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1840.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    1416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    610.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    63 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1355 micro
Összesen 412 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 58 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet, a sóval és egy kiskanálnyi kukoricadarával (így megelőzhető a csomósodás), felforraljuk. A hőmérsékletet lejjebb vesszük és a kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe, közben folyamatosan keverjük. 15-20 percig főzzük, folyamatos keverés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nagyobb erőkifejtéssel kell keverni.
  2. Egy 30x15 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit kivajazunk, és beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Késsel is szeletelhetjük, vagy kerek kiszúróval pogácsákat szaggatunk belőle.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 140
  • 7 napos nézettség: 999
  • Össznézettség: 342403
  • Feltöltés dátuma: 2007. december 17.

Ajánló

@{Libamell confit:libamell confit}

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pofonegyszerű köret, előre elkészíthetjük, akár egy nappal is: csak bedugjuk a sütőbe, felmelegítjük, és tálalásra kész. Jól illik sült húsokhoz, roséra sütött kacsamellhez, libamell confit-hoz.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ezt nalunk ( Erdelyben ) ugy hivjak,hogy puliszka ,es nagyon finom turoval , porkolttel,babgulyassal,tojasrantotta melle stb.A tepsibe rakas hanyagolhato,eleg eggy hideg vizbe martott kanallal raszaggatni a tanyerokra,vagy ha surubb az allaga akkor csak ki kell boritani eggy talra es onnan mindenki vesz majd .

Törölt felhasználó

Szia! Én is ismerem ezt az ételt .Nagyon szeretem mikor kih?lt és lehet vágni én olyankor meleg tejet teszek rá és meg szórom egy ki cukorral. De vannak olyanok is akik egy kis olvasztott teavajat tesznek rá még melegen.

Marcsi

Kipróbálom. Nagyon guszta így kerekre szaggatva

OsztriGa

Kübekházán dédnagymamám mamaligának hívta, forrón ettük, hideg tejjel nyakon öntve...aztán a tej szépen átmelegedett, és rendszerint el?bb el is fogyott mint a kása, de akkor lehetett önteni rá a következ? adagot. Sajnos azonban a családom nem rajong érte, így néha csak vadpörkölt mellé kínálom, ?zgerinc formába öntve szépen lehet szeletelni... :)

Törölt felhasználó

En is puliszkanak ismerem es hideg tejjel ettuk mindig gyerekkoromban. De most pulyka majat keszitek melle mert a parom igy jobban szereti. De turoval es ropogosra sult szalonna darabkakkal is fenseges!De ha meg tejfol is van a tetejen hat az isteni... ;)

kridosi

És ha egy kicsit még meg is grillezed a kiszaggatás után, hát az friss salátához és grill húsokhoz nagyon finom. Érdemes kipróbálni. Én meg a tejes verziót fogom. :)

kuzsnera

Én gyerekkoromból hordozom ez étel kedves emlékét. Mi melegen fogyasztottuk hideg tejjel leöntve. Ha lehet ezt mondani mennyei, de manapság szám?ztem a repertoárból, mert kicsit kalóriabomba.

Törölt felhasználó

Én vissza emlékszem gyermekkoromra,télen amikor elvittük a szemes kukoricát a faluba a központi darálóba megkértük a darálós embert,hogy külön daráljon nekünk kukoricalisztet és kukoricadarát és ezekb?l készítettünk kását,puliszkát,kukoricapitét.A puliszkát kukoricalisztb?l csináltuk,feltettük a vizet forrni sót tettünk bele és ha forrt a víz akkor annyi kukoricalisztet tettünk bele,hogy a vizet teljesen el f?je és még így f?ztük takarék lángon,hogy a kukoricaliszt át f?jjön.Forrón pár kanállal a tányérba tettünk és leh?tött házi hideg tejet öntöttünk rá és így ettük(volt tehenünk).Nagyon szerettük.Ezt neveztük puliszkának.Szegények eledele volt.

AnnaML

kerdezhetem hogy hova valo vagy? mintha az en gyerekkoromat soroltad volna fel. nekunk nem volt tehenunk de a szomszedban akadt mindig valaki aki behozta a liter tejet , nagyon reg volt Udv: Anna

Fabia

Mikor ezt az etelt latom vagy keszitem,mindig edesanyam jutt eszembe(Isten nyugtassa), O nagyon szerette hagymafozelekkel. Regen nem is akartam megkostolni,de mostmar en is imadon. Sajnos nagyon ritkan keszitem mert a csaladnak sajnos nem tartozik a kedvencei koze.

páró gyuláné

Mi zsámiskának hivtuk, gyerekkori emlék hideg tejjel ettük!

Törölt felhasználó

Én addig nem igen szerettem, amíg ki nem próbáltam egy chilei változatát: 1 csésze kukoricadarához 3 dl tejet és 2 dl tejszínt öntünk, apróra darált vörös- és fokhagymát teszünk bele, sót, felvágott snidlinget. Így f?zzük fel, majd ha majdnem kész, egy töml?s ömlesztett sajtot keverünk hozzá. A kész kulimászt tepsibe öntjük, s kissé megpirítjuk. Mennyei lesz, szétolvad a szájban, és nem f?részpor íz?, mint a vízzel f?zött! (a chilei nevét sajnos elfeledtem...)

Törölt felhasználó

Bocs, dl helyett csésze a folyadék adagja... (mindig 1:5 arány)

Peszter1

Drága cvekedli, a mexikói változatot biztosan kipróbálom, a nyálam csurgott, mig olvastam. Egyébként megbocsáss, Magyarországon deciliter a folyadék mértékegysége. Csak az angolszáz receptekb?l surrant be hozzánk is a "cup " (csésze), mint ürmérték és lefogadom, a magyar háziasszonyok többsége nem tudja, hogy az hány deci.

Peszter1

Bocsánat Cvekedli: chilei polentát irtál (nem mexikóit :-) )

Olgis

Keményebbre f?zve,fagylaltos kanállal gömböket szaggatok.Kapros vajban megforgatom és finom köret húsokhoz.Üdv.Olgis.

Petra

nagyon jól hangzik!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek