r
Nosalty Logó

Peperonata- szegények lecsója

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Peperonata- szegények lecsója
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 205 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 407 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 34 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    474.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    431 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    165 micro
  • β-karotin
    2428 micro
  • β-crypt
    469 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 205 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    546.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    949.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    458 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    862 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    232 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    330 micro
  • β-karotin
    4855 micro
  • β-crypt
    937 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    1054 micro
Összesen 407 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    425 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    563 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 34 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. Pár kanál olívaolajon üvegesre dinszteljük.
  2. A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, és nagyon vékonyra szeleteljük, majd hozzátesszük az üveges hagymához.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, és nagyon vékonyra vágjuk, a többiek után küldjük a serpenyőbe.
  4. A paradicsomok tetejét X-alakban bevágjuk, pár percre lobogó vízbe dobjuk.
  5. Kiszedjük, lecsöpögtetjük,a héját lehuzzuk, elávolítjuk a magokat, és kis kockákra vágva ez is mehet a serpenyőbe.
  6. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, teszünk hozzá két kanál borecetet, és apróra tépkedett bazsalikomlevélkét.
  7. Kis lángon addig ronyogtatjuk, amíg a hozzávalók megpuhulnak, a lé nagy része elfő, és a paprika szinte odaragad (de nem odaég) a serpenyő aljára.
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 13907
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 20.

Ajánló

A könnyű mediterrán konyha tisztelőinek :).  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bár ez az olasz éltel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, valószínúleg azért, mert a húsos, kaliforniaia paprikának egész más az íze, mint a lecsópaprikának. A bazsalikom és a borecet pedig olyat változtatnak rajta, hogy ha valaki becsukott szemmel kóstolja, a lecsó jut róla eszébe utoljára! Az íze után pedig az a legjobb benne, hogy szinte bárhogyan felhasználható, érdemes egyszerre többet készíteni belőle. Velem volt úgy, hogy megcsináltam este, ettem vacsorára melegen, magában, másnap reggelinek hidegen, pirítósra kenve, ebédre pedig grillezett csirkemellel. Fel sem tűnt, hogy ugyanazt eszem! :)

Hozzászólások (7)

P.

Ez izgis, tetszik. Kipróbáljuk! :-) Üdv: Eszter

Bató Edit

Szia Dacota! Ez nagyon finomnak t?nik, délután elkészítem. Köszi, Edit.

Dacota

Kedves Edit! Örülök hogy tetszik, remélem, ízleni is fog! Szép napot és jó f?z?cskézést! Üdv: Nóra

Bató Edit

Kedves Nóra! Elkészítettem és ?szintén mondom isteni lett! Ma reggel (a tanácsod alapján) pirítóssal ettem, hát mit mondjak.... Talán még jobb volt, mint melegen. Imádom az ilyen ízvilágot. Köszi a receptet! Üdv.Edit.

Dacota

Kedves Edit! Nagyon örülök, hogy ízlett, meg annak is, hogy még az alternatívát is kipróbáltad :)Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Én sem nem hámozom, sem nem magozom ki a paradicsomot. A hámozást még csak értem, nehezen emészthet? a héj, de a kimagozással a paradicsom fele elvész. Szükség van erre?

Törölt felhasználó

Hámozás, magozás témában van sok érdekesség. Nemrég olvastam, hogy a híres angol uborkás szendvicshez a királyi konyhán meghámozzák az uborkát, és kidobják a magos részét is. A paradicsom hámozás-magozásól ez el?z? posztban írtam. Valami ráció lehet a dologban, mert a házilagos paradicsom eltevés korszakában használt passzírozó eszközök is elválasztották a magot is a lét?l. Ismerek olyan embereket akik a kenyér héját vágják le mert kemény, de higiéniai szempontból is jó, mert ugye a kenyeret nem lehet megmosni, mint a zöldséget (viszont van ugye kenyérpirító). A nyers zöldséget fogyasztóknak higiéniai okokból is célszer? mindent hámozni, és lehet?leg ecettel is semlegesíteni a baktériumokat, ha nem sterilizálnak f?zéssel (a hideg vizes mosás nem sterilizál). Ennek ellentmond, hogy a túlzottan steril ételek fogyasztása leszoktatja a gyomrot a fert?tlenít? funkciójáról.

somitimi

Szia! Én a lecsót kényszerb?l mindig kaliforniai paprikából csinálom, mert Angliában nincs tv paprika. Édesebb lesz, mint az otthoni, de a lecsó az lecsó :D Reggel, délben és este! Fokhagymával még nem próbáltam, de ami késik nem múlik...

Dacota

Kedves Timi, Én is akkor éltem ezen az olasz lecsón, mikor Németországban laktam, és nem nagyon jutottam rendes lecsópaprikához :) De nagyon finom, érdemes így is kipróbálni :) Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Kedves somitimi! Nem tudom, hogy Anglia mely részén laksz, de én Londontól Északra, Hertfordshire-ben. Nos, itt minden Közel-Keleti, Görög, Török boltban lehet kapni az un. TV-paprikát. Csemegét és csíp?set is, a karalábról és a patiszonról nem is beszélve. Viszont mi is csak 1 éve költöztünk ide férjemmel, el?tte Cornwall-ban (D-Ny-Anglia) laktunk, na ott én is meg voltam 'l?ve':) Üdv: Saci

Marika nagyi

Mi is nagyon szeretjük a kaliforniai paprikát, még a lecsóban is. Annál finomabb lecsó nincs, mint mikor kimegyek a mertbe és frissen szedett szabadföldi paprikát és paradicsomot, hozok be a konyhába, és abból készítem a lecsót. Szinte érzik a napnak a zamata rajta. Már megértem 70 évet de a paradicsom közepét sose dobtam ki. Az adja a lecsó szaftját, és átjárja a többi anyagot is. Egy kevés bazsalikommal kiváló ízt ad. Sokféle módon készítettem már, szalonnával, kolbásszal, virslivel cukkinivel, tökkel, mind mind kiváló, ha rendesen f?szerezik. A lecsó a nyár királyn?je. Üdvözlettel: Marika mama.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek