Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyárutó ízű omlós pite

Nyárutó ízű omlós pite
Nyárutó ízű omlós pite
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kipróbáltuk a Nyárutó c. film híres pitéjét és itt az idő, hogy végre ez a recept is felkerüljön. Maga Joyce Maynard, a történet írónője tanította meg nekünk ezt a kincset, és bár elmondása szerint a pitekészítésnél nincsenek kőbe vésett szabályok, egy alap recept szerintünk akkor is jól jön hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A tésztához

Kenéshez

ajánlat

Bármilyen gyümölccsel (ami kicsit szaftosabb) bátran ajánljuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez

  1. Meghámozzuk az almákat, majd vékony cikkelyeket metszünk belőle. Hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, majd állni hagyjuk, amíg a tésztát előkészítjük.

A tésztához

  1. Összekeverjük a lisztet a sóval, majd beleszeljük a hideg vajdarabokat. Két késsel gyorsan összedolgozzuk: a lényeg, hogy kis vajas-lisztes darabok legyenek, a vaj darabok legyenek minél kisebbek és ne maradjon sima lisztes rész.
  2. Lassan, folyamatosan keverve hozzáadjuk a hideg vizet, a késekkel összedolgozzuk, és csak addig vesszük a kész tésztát kézbe, amíg egy gombóccá nem formájuk az egészet - nem baj, ha kicsit darabos, sőt.
  3. A tészta felét sütőpapírra tesszük, majd minél vékonyabbra nyújtjuk. Amint elértük a kívánt pite méretet, a tenyerünk alsó felével eldolgozzuk a szélét, hogy minél egyenletesebb legyen.
  4. Lefordítva ráhelyezzük a piteformát, majd egy határozott mozdulattal átforgatjuk, a tésztát óvatosan leválasztjuk a papírról és szépen eligazítjuk a formában. Ahol nem lepi el a piteforma oldalát, egészítsük ki máshonnan, hogy ne maradjon rajta rés.
  5. Az elkészült alapot megszórjuk tápiókával, hogy felszívja majd az alma levét.
  6. Ráhalmozzuk az almát az alapra, kis dombot formálva a kezünkkel, hogy körbe az oldalára kevesebb alma jusson.
  7. Az alap tésztalap mintájára elkészítjük a pite felső rétegét is, miután a sütőpapíron kinyújtottuk, ráforgatjuk az almahalomra és a szélét körbe összenyomkodjuk az alsó tésztaréteg szélével, hogy mindenhol körbeölelje a gyümölcsöt.

Kenéshez

  1. Ha kész, villával pár helyen megszurkáljuk, majd tejes-tojásos masszával vékonyan megkenjük.

Sütés

  1. Kb. 40 perc alatt 220 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük, majd vanília fagyival tálaljuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 060
elküldve: 7
receptkönyvben: 169
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Latte

Mióta szakács: 2013.11.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

apple pie, amerikai pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bettinea
bettinea Sat, 2014-10-11 17:23

Én vaníliás pudingporral helyettesítettem a tápiókát, és egészen jól bevált; nem áztatta el az alma leve a tésztát.

Filamér
Filamér Mon, 2014-10-06 20:41

tápiókat hiába kerestem még a legnagyobb üzletekben is néztem rám, mint a marslakóra. Úgyhogy darált háztartási keksz és darált dió elegyével helyettesítettem. Nem tudom mi az a tápiókat és hol lehet fellelni, de már nem is érdekel :-)

1200
alma 8 közepes db
barna cukor 5 púpozott ek
fahéj 0 ízlés szerint
tápióka 4 ek
finomliszt 3 bögre
1 teáskanál
vaj 25 dkg
víz 2 dl
tojás 1 db
tej 0.5 dl