r
Nosalty Logó

Pavlova citrusgyümölcsökkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Elaichi
Pavlova citrusgyümölcsökkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Összesen 824 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Összesen 4941 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Összesen 230 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.1 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    114.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    139 micro
  • Likopin
    303 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 824 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.6 g

Zsír

  • Összesen
    298.9 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2446.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    531 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    492 mg
  • Foszfor
    820 mg
  • Nátrium
    521 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    474.8 g
  • Cukor
    436 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    687.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    184 micro
  • β-karotin
    1292 micro
  • β-crypt
    833 micro
  • Likopin
    1816 micro
  • Lut-zea
    491 micro
Összesen 4941 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    84 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 230 Kcal

Hozzávalók

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Elkészítés

Az alaphoz:

  1. A sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt enyhén megpirítjuk a vágott mandulát, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. A sütőt lejjebb vesszük 130 fokra.
  2. A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük, elég épp csak annyira, hogy krémesen fehér legyen. Ekkor hozzáadjuk a három kanál mézet, majd ezzel együtt tovább verjük közepes fokozaton. Közben kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is, majd magas fokozaton verjük további hét percig, míg szép fényes habot nem kapunk. A pirított mandulánk felét óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a habhoz, a másik felét félretesszük.
  3. Két nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a habot négy adagban a tepsikre halmozzuk, és kanál segítségével 2-2 korongot alakítunk belőlük. Mivel sülés közben kicsit meg fognak nőni, érdemes kb. 1 cm helyet hagyni a korongok között.
  4. Másfél órán keresztül sütjük/szárítjuk a korongokat, ezután hagyjuk őket kihűlni a sütőben. Kívül szilárdnak, belül enyhén ragacsosnak kell maradniuk.

A krémhez:

  1. Míg a Pavlovánk a sütőben "szárad", elkészítjük a krémet, illetve a tetejükre díszítésnek szánt dolgokat. Ehhez a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a narancslikőrrel habverő segítségével pár perc alatt habosra keverjük, majd félretesszük.

A tetejére:

  1. Ha a krémmel megvagyunk, lássunk hozzá a citrusgyümölcsök előkészítéséhez. Pucoljuk meg mindet, és szedjük őket gerezdekre, majd vágjunk minden egyes gerezdet hosszában ketté. Tegyük őket félre. (Ha még pikánsabb és erőteljesebben narancslikőrös ízt szeretnénk, akkor adhatunk hozzájuk 1-2 kanál narancslikőrt.)
  2. Vízfürdő felett olvasszuk meg az apróra tördelt csokoládét (ez kb. 5-6 percet vesz igénybe), majd tegyük félre picit hűlni, hogy ne legyen tűzforró, de még csorgatható állapotú maradjon.
  3. Egy nagy, lapos tányérra tegyünk sütőpapírt. Serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg, majd karamellizáljuk a kristálycukrot. Ha már kellően karamellizáltnak tűnik, zárjuk el alatta a hőt, és forgassuk bele a maradék pirított, vágott mandulát, majd öntsük a sütőpapíros tányérra. Próbáljuk gyorsan elegyengetni, amennyire csak lehet, mielőtt megszilárdul a cukor, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, törjük össze kézzel, nyújtófával, mozsárban, stb., kinek melyik a szimpatikusabb.
  4. Ha mindennel megvagyunk és a Pavlova-alapok is szépen kihűltek, kiszáradtak, akkor kezdődhet a legkreatívabb rész: kenjük meg a lapokat a narancslikőrös-mascarponés krémmel, majd rendezgessük el rajtuk minél mutatósabban a citrusgyümölcs-gerezdeket. Ezután csorgassuk meg őket az olvasztott fekete csokoládéval, végül szórjuk meg a tetejüket a mandulás grillázsdarabokkal. Miután kigyönyörködtünk magunkat a látványban, lássunk hozzá a tortához, ez az édesség ugyanis legalább olyan jó, mint amilyen szép! Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26x40
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 721
  • Feltöltés dátuma: 2016. november 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pavlova citrusgyümölcsökkel
Elaichi 15 recept

A Pavlova torták mindig olyan gyönyörűnek és olyan légiesen könnyűnek tűnnek, mint valami gasztronómiai költemény, vagy mint amilyen az a balett-táncos hölgy lehetett, akiről elnevezték ezt az édességet. Mikor először láttam Pavlova tortát, azt gondoltam, ez biztos nem lehet olyan finom, hiszen "csak" egy felturbózott habcsók, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ki kellene próbálni, már csak a mélyhűtőben egyre növekvő mennyiségű maradék tojásfehérje-halom okán is. Mikor aztán a német nyelvű Jamie magazin augusztusi számában az egyik képről egy gyönyörű, citrusos Pavlova-torta "mosolygott rám" csábítóan, rögtön elhatároztam, hogy ezúttal ki fogom próbálni ezt a hab-csodát. Kicsit átformáltam a receptet saját ízlésem és a konyhámban megtalálható alapanyagok szerint, így pl. az eredeti recept szerinti tejszínhab és görög joghurt keveréke helyett narancslikőrrel dúsított mascarpone krém került bele. Be kell vallanom, hogy bár négy személyre írtam az adagot, a képen látható édességet egy adagnak véve, én ennek a tömör-gyönyörnek csak a felét tudtam megenni, de azt hiszem nálam nagyobb édesszájúaknak biztosan nem okoz majd gondot ebből egy egész torta betermelése. Mindenesetre négytől nyolc személyig rugalmasan értendő ez a mennyiség. Ja és igen, megérte a fáradságot az elkészítése! :)

Hozzávalók

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Címlapról ajánljuk

További cikkek