r
Nosalty Logó

Páva-termi szélesmetélt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kaddu-Laḍḍu
Páva-termi szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 609 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2432 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 157 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2111.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    1662 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    212 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2667 micro
  • β-karotin
    7394 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    35956 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 609 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    86.2 g

Zsír

  • Összesen
    108.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8447.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    6649 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.5 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    848 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2907 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    601 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10666 micro
  • β-karotin
    29576 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    143823 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 2432 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    545 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    688 micro
  • β-karotin
    1908 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9279 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 157 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, beleöntünk egy evőkanál olívaolajat, hozzáadunk egy csapott evőkanál tengeri sót és lobogásig forraljuk, majd beletesszük a szélesmetéltet, puhára főzzük, végül leszűrjük.
  2. A sárgarépát és a sajtot lereszeljük, mindkettőt külön edénybe.
  3. A pestót kanállal lelapogatjuk, hogy feljöjjön a zsírja, amit aztán egy teflonedénybe öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a reszelt citromhéjat, a babérlevelet és a borókabogyót. Egy kicsit aláöntünk a tészta főzővizéből, hogy ne égjen oda a keverék a dinsztelés során.
  4. Ha a hagyma üvegesre fonnyadt, hozzáadjuk a dinsztelési alaphoz először a sárgarépát, aztán a pesto sűrűjével elkevert paradicsompürét, majd egy csipetnyi cukrot, végül a reszelt sajtot, és sűrű kevergetés mellett főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
  5. Tálaláskor a szószt összekeverjük a tésztával, rácsepegtetjük a citromlevet. (Profik vagy ügyesebbek persze megpróbálhatják a tészta legyezőszerű elrendezését is a tányéron, akkor emlékeztet csak igazán a Castello di Sammezzano ominózus belső díszítésére!)
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1156
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 21.

Ajánló

Olasz szélesmetéltek közül a fettuccinit ajánlom még a tagliatelle helyett, a fontos az, hogy hosszú legyen a tészta, a szimbolika miatt (és hogy bátrabbak a legyezőszerű elrendezést is hitelesen tudják visszaadni). Teljes kiőrlésű, naturaboltokban kapható sima szélesmetélt is jó. Olasz tészták esetében a legjobb a nyers színű, a látszati hitelesség miatt is, és mert színes tésztáktól kicsit tömény is lenne az étel, mivel a színeket általában valamilyen fűszer adja.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Páva-termi szélesmetélt
Kaddu-Laḍḍu 2 recept

Az étel nevében a Páva-termi jelző nem másra utal, mint a toszkánai Reggellóban épült mór stílusú kastély, a Sammezzano Páva-termére. Anyukám egyszer a Felfedező Facebook oldaláról megosztott egy képet a Páva-teremről, innen tudok az épületről. A terem boltíveit arannyal szegett, tiritarka berakásos, pávafarokszerű ornamentikák díszítik, innen kapta a nevét. Rögtön el is határoztam nagy elragadtatottságomban, hogy ezt az összképet megelevenítem egy olaszos tésztaételben.  A boltívek legyeződíszeinek szegélyeit jelképezi a tészta, az a nagyon színes hozzávalókból készült szósz pedig a berakásaikat. Magam is tapasztalom, hogy olyan csillagászati jeles napokon, mint amilyenek a napfordulók is, az egységre, a kiegészülésre való törekvésnek kiemelt súlya van, így hát eszembe jutott a színkör alkalmazása: a három főszínből és a három mellékszínből álljanak össze a szósz összetevői, gondoltam. (És minő egybeesés, a Fehér terem kivételével az egész Castello di Sammezzanóban is a színkör hat színében pompáznak a belső falak!) Így képviseli a pirosat a paradicsomsűrítmény, a narancssárgát a répa, a sárgát a citromhéj és -lé, valamint a sajt, a zöldet a pesto és a babérlevél, a kéket a borókabogyó, a lilát pedig a lilahagyma. Első alkalommal nem találtam elérhető áron tagliatellét, így fettuccinit vettem; bármilyen tojásmentes szélesmetéltből elkészíthető. Egyik leggyakrabban elkészített találmányom, akármennyit meg tudnék belőle enni, egy négy étkezésre elegendő mennyiség is két-három nap alatt el szokott fogyni... És persze nyáron esik a legjobban!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek