Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Páva-termi szélesmetélt

Páva-termi szélesmetélt
Páva-termi szélesmetélt
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az étel nevében a Páva-termi jelző nem másra utal, mint a toszkánai Reggellóban épült mór stílusú kastély, a Sammezzano Páva-termére. Anyukám egyszer a Felfedező Facebook oldaláról megosztott egy képet a Páva-teremről, innen tudok az épületről. A terem boltíveit arannyal szegett, tiritarka berakásos, pávafarokszerű ornamentikák díszítik, innen kapta a nevét. Rögtön el is határoztam nagy elragadtatottságomban, hogy egyszer ide is összehozok a Szandánjának egy olyan agymenést, mint amilyen a nazar-golyót is ihlette (és több más csemegét is, amelyek felkerülnek ide a későbbiekben, mindig jelezni fogom a történetükben!); a terem színvilágát illőnek találtam az együttes profiljához. Ez 2013-ban, a nyári napfordulókor történt meg; az időpont jelentősége éppúgy szerepet játszott a hozzávalók összehangolásában, mint a Páva-terem falainak színvilága. 

 A boltívek legyeződíszeinek szegélyeit jelképezi a tészta, az a nagyon színes hozzávalókból készült szósz pedig a berakásaikat. Magam is tapasztalom, hogy olyan csillagászati jeles napokon, mint amilyenek a napfordulók is, az egységre, a kiegészülésre való törekvésnek kiemelt súlya van, így hát eszembe jutott a színkör alkalmazása: a három főszínből és a három mellékszínből álljanak össze a szósz összetevői, gondoltam. (És minő egybeesés, a Fehér terem kivételével az egész Castello di Sammezzanóban is a színkör hat színében pompáznak a belső falak!) Így képviseli a pirosat a paradicsomsűrítmény, a narancssárgát a répa, a sárgát a citromhéj és -lé, valamint a sajt, a zöldet a pesto és a babérlevél, a kéket a borókabogyó, a lilát pedig a lilahagyma. Első alkalommal nem találtam elérhető áron tagliatellét, így fettuccinit vettem; bármilyen tojásmentes szélesmetéltből elkészíthető.

Egyik leggyakrabban elkészített találmányom, akármennyit meg tudnék belőle enni, egy négy étkezésre elegendő mennyiség is két-három nap alatt el szokott fogyni... És persze napfordulókor vagy teliholdkor esik a legjobban!

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Olasz szélesmetéltek közül a fettuccinit ajánlom még a tagliatelle helyett, a fontos az, hogy hosszú legyen a tészta, a szimbolika miatt (és hogy bátrabbak a legyezőszerű elrendezést is hitelesen tudják visszaadni). Teljes kiőrlésű, naturaboltokban kapható sima szélesmetélt is jó. Olasz tészták esetében a legjobb a nyers színű, a látszati hitelesség miatt is, és mert színes tésztáktól kicsit tömény is lenne az étel, mivel a színeket általában valamilyen fűszer adja.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, beleöntünk egy evőkanál olívaolajat, hozzáadunk egy csapott evőkanál tengeri sót és lobogásig forraljuk, majd beletesszük a szélesmetéltet, puhára főzzük, végül leszűrjük.
  2. A sárgarépát és a sajtot lereszeljük, mindkettőt külön edénybe.
  3. A pestót kanállal lelapogatjuk, hogy feljöjjön a zsírja, amit aztán egy teflonedénybe öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a reszelt citromhéjat, a citrom levét, a babérlevelet és a borókabogyót. Egy kicsit aláöntünk a tészta főzővizéből, hogy ne égjen oda a keverék a dinsztelés során.
  4. Ha a hagyma üvegesre fonnyadt, hozzáadjuk a dinsztelési alaphoz először a reszelt sajtot, aztán a sárgarépát, végül a pesto sűrűjével elkevert paradicsompürét. Hozzáadunk egy csipetnyi cukrot, és sűrű kevergetés mellett főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
  5. Tálaláskor a szószt összekeverjük a tésztával. (Profik vagy ügyesebbek persze megpróbálhatják a tészta legyezőszerű elrendezését is a tányéron, akkor emlékeztet csak igazán a Castello di Sammezzano ominózus belső díszítésére!)
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 935
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kaddu-Laḍḍu

Mióta szakács: 2013.12.22.
2 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
receptverseny: Pasta al dente - receptverseny a Barillával!
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Páva-fettuccini, Páva-tagliatelle, tagliatelLEGYEZŐ

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

609
tagliatelle 20 dkg
olívaolaj 1 ek
sűrített paradicsom 500 g
pesto 190 g
füstölt sajt 10 dkg
sárgarépa 2 nagy db
borókabogyó 2 kávéskanál
babérlevél 3 db
lila hagyma 0.5 kis fej
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
cukor 1 csipet
1 ek
víz 1.5 dl