Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Parasztpizza

Parasztpizza
Parasztpizza
75 perc / előkészület: 50 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családom igazi falusi származású, szeretjük a hasunkat, és nem tudjuk elképzelni az életünket a saját készítésű kolbász, szalonna és sok-sok mijóság nélkül. A pizza is kedvenc, de az otthon készített nem hasonlítható össze a pizzériák ízeivel, és nem is nagyon szerettem készíteni, mert mire a mártást elkészítettem, elment a kedvem az egésztől.  Aztán egy este koppantam, mert a családi kupaktanács ismát pizzát rendelt, de a hűtőben csak kolbász, szalonna, néhány tojás, meg a fagyóban gomba árválkodott. Gondoltam, ebből sem lesz fakutya, nincs más, ezt kapjátok. Ez volt az én hibám, mert úgy teletömték a hasukat, hogy pihegni is alig tudtak utána, és azóta folyamatosan követelik a parasztpizzának keresztelt kőttest.

Igazi kalóriabomba, rendkívül laktató! Az adaggal úgy számoljunk, hogy egy gáztepsi hat szeletet tesz ki.
A tészta nem lesz olyan vékony, mint a megszokott, hiszen "paraszt".
Kenyérsütő gépben is keleszthető, de a mennyiség miatt a tészta kiszaladhat!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Szerintem egy jó hideg sör, de a fiam a tejre esküszik, az ismerősöm meg a rosé-ra.
Ha valakinek nincs házi kolbásza, és szalonnája, a bolti is jó. Kenyérszalonna, parasztkolbász is megteszi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meleg vizet, az olajat, a mézet beleöntjük, illetve az élesztőt belemorzsoljuk egy kelesztőtálba, ráborítjuk a lisztet, a sót, a tejfölt, melyekből egy viszonylag lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Félretesszük, és 50-60 percig kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, feldaraboljuk a kolbászt, keményre főzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk a tojást, a gombát megpucoljuk, és szeletekre vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, vagy juliennre (vékony gyufaszál vastagságú csíkokra) vágjuk.
  3. Amikor a tészta duplájára kelt, kétfelé vesszük, és a két tepsinek megfelelő méretűre nyújtjuk, vagy a kiolajozott tepsibe igazgatjuk. Én két nagy gáztepsit szoktam használni, de most két 40x26 cm-eset használtam.
  4. A paradicsompürét a tepsibe igazított tésztákra kenjük, majd következnek a feltétek: kolbász, szalonna, kukorica, gomba, főtt tojás. (Most két koktélparadicsomot is szeltem rá, de el is hagyható!)
  5. Újrakelesztés nélkül, előmelegített, forró sütőben sütjük, amíg a sajt pirosra olvad. A tepsiben tálaljuk (bár én most kivételt tettem).

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 40 884
elküldve: 6
receptkönyvben: 570
elkészítve: 12/22
Facebookon megjelent: -

szakács

demenybandi

Mióta szakács: 2010.07.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pizza
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizza parasztosan, magyaros pizza, parasztos pizza, kolbászos-sonkás pizza, pizza gazdagon

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalinka3
katalinka3 Wed, 2012-08-01 16:49

Katalinka3. Nagyszerű! Klassz étel, jó, hogy éppen a pizza receptek körül ólálkodtam. Ezt a receptedet ajánlani fogom ismerőseimnek. Hálásan köszönöm. Katalinka3.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 21:15

Sziasztok :) Nagyon jó receptnek tünik. de sajnos egyvalamit nem értek. Mégpedig azt hogy 2 lapot sütünk és akkor az egyik lap az aljára a másik a tetejére kerül ? Köszi

demenybandi
demenybandi / demenybandi Mon, 2011-01-31 08:33

A tészta azért van kétfelé szedve, mert a mennyisége miatt egy tepsibe nem fér bele. Ha van óriás gáztepsi (a régi típusúra gondolok, nem azokra amiket mostanában adnak a sütőkhöz)akkor egybe is belefér.
Ha egy tepsire való adagot szeretnél, felezd meg a mennyiségek hozzávalóit. A receptben megadtam, hogy mekkora méretű tepsiből használtam kettőt.
demenybandi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-01 09:55

Nagyon finom lett a családnak nagyon ízlett

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-30 17:06

Én is nyersen ütöttem rá a tojást és szépen megsült.
Az igaz, hogy légkeveréssel sütöttem.

Noncsiga
Noncsiga / Noncsiga Wed, 2010-08-25 18:36

Én kipróbálnám úgy is, hogy a nyers tojást ráütöm, és a sütőben az is megsül.

demenybandi
demenybandi / demenybandi Thu, 2010-08-26 07:49

Már kipróbáltam, és nem igazán jött be, mert mire nagy nehezen megsült a tojás, a széle feketére sült!
Bár lehet, hogy légkeveréses sütőben működne!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-10 16:31

Nagyon finom én is szoktam készíteni s még egy dolog ami szerintem lényeges mennyivel olcsóbb mint a házhoz szállított.

betty83
betty83 Tue, 2010-07-20 15:54

Demenybandi! Ma elkészítettem a pizzát, nagyon fini lett, csak az volt a baj vele, hogy mire megsült nagyon megvastagodott a tésztája. Mitől lehet? Az 50-60perc kelési időt kivártam. (Mézet nem tettem bele.)

demenybandi
demenybandi / demenybandi Wed, 2010-07-21 06:10

Kedves betty 83! A tészta valóban nem lesz olyan vékony, mint azt az ember megszokta, de ezt írtam a storyba is. Azt javaslom, ha vékony tésztát szeretnél, hogy csináld fele, vagy 2/3-ad mennyiségből a tésztát, nyújtsd vékonyabbra,és ugyanúgy két tepsiben süsd meg. A feltét mennyiségén ne változtass! Más ötletem nincs sajnos nincs, nálunk az volt a lényeg, hogy ne legyen vékony! Vagy, próbáld meg a no saltyn szereplő pizzatészta receptel megsütni. http://www.nosalty.hu/pizzateszta%2C_paradicsomszosz_recept_73

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-07-11 14:00

Ez istenien néz ki!
Egyébként mikor is jön a lisztes sterc? :-)))

demenybandi
demenybandi / demenybandi Sun, 2010-07-11 14:55

A hétvégére ígértem, de egy napot most csúszik, mert ma másoknál eszünk vacsit, és ott kell jól lakni!:-), de amit ígértem, azt megtartom!

korcsolan
korcsolan Sun, 2010-07-11 11:36

Én hajszálra ugyanígy készítem kivéve, csípős zöldpaprika kerül még rá:o)

2173
víz 5 dl
napraforgó olaj 1 dl
élesztő 2.5 dkg
méz 1 ek
finomliszt 100 dkg
tejföl 175 g
2.5 kk
sűrített paradicsom 145 g
kolbász 15 dkg
füstölt szalonna 25 dkg
csemegekukorica 140 g
gomba 25 dkg
főtt tojás 4 db
trappista sajt 25 dkg