r
Nosalty Logó

Paradicsomos-kapros uborkaleves fetával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Marti48
Paradicsomos-kapros uborkaleves fetával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 260 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 518 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 59 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1063.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    377 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    474 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    112 micro
  • β-karotin
    936 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    982 micro
Összesen 260 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    33.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2126.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    754 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    437 mg
  • Nátrium
    718 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    648.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    949 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    387 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    224 micro
  • β-karotin
    1873 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1965 micro
Összesen 518 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    590 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 59 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkákat lehámozzuk. A kerti uborkát kb 1 cm-es karikákra vágjuk. Ha kígyóuborkát használunk, akkor ebből a magokat egy kávéskanállal kikaparjuk.
  2. A paradicsomokba a csutkájánál éles késsel keresztet vágunk, forró vízben pár percig áztatjuk, majd hagyjuk kihűlni, és lehúzzuk a bőrét. A csumát eltávolítjuk, majd felszeleteljük.
  3. A póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymákat apró kockákra vágjuk, majd az olajon, lassú tűzön kevergetve, óvatosan megpároljuk, nem pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk az uborkát és a paradicsomot, és saját levükben fedő nélkül, kicsi rázogatva 10 percig pároljuk. Annyi vízzel, hogy éppen csak elfedje felöntjük, és az ételízesítőt elkeverjük a lében. Felaprítjuk a kaprot, és ennek 2/3-át szintén a főzőlébe keverjük, borsot őrölünk hozzá.
  5. Fedő alatt kb. 20-25 percig, lassú tűzön pároljuk, hogy az ízek jól összeérhessenek. Ha az uborka szép üveges, de nem esett szét, készen is van a levesünk.
  6. Félrehúzzuk a főzőlapról, lazán belekeverjük a tejfölt, és lefedve állni hagyjuk. Ha szükséges, tálalás előtt felforrósítjuk, de már nem forraljuk.
  7. A maradék kaporral és a feta kockákkal dúsítva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 6268
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 04.

Ajánló

Melegen fogyasztandó.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Paradicsomos-kapros uborkaleves fetával
Marti48 317 recept

Ezt a receptet egy kicsit túl korrekt, idősödő német kolléganőmtől kaptam sok évvel ezelőtt. Egy szép napon elmesélte, hogy ezt főzte. Én inkább szkeptikusan, mint lelkesedéssel hallgattam a beszámolóját. Ám kíváncsi vagyok, azért mégiscsak elkértem tőle a receptet, és persze nyomban ki is próbáltam. Meglepetésemre egy nagyon finom, friss, nyári étek kerekedett belőle. Azóta nagyon sokszor megcsináltam, nyári kánikulában szerintem megfelel egy főételnek, friss vagy pirított baguettel. "Oroszlánférjeknek", mint az enyém is, nem ajánlatos, inkább a könnyű ételeket kedvelő hölgyeknek. Szerintem nagyon finom. ("Danke Frau Werner"!)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.