Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalpörkölt Márti konyhájából

Pacalpörkölt Márti konyhájából
Pacalpörkölt Márti konyhájából
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos elég ritkán kerül asztalra, pedig nagyon szeretjük. Mi külön főzzük a csülköt hosszú lére eresztve, és külön a pacalt. A kétféle szaft és a különböző főzési idő miatt megéri a fáradtságot.

hozzávalók / 4 adag

csülökhöz

pacalhoz

ajánlat

Én úgy készítettem, hogy előző nap megfőztem a gulyást, így másnap már nincs sok munka vele, a pacal szépen fődögél magában, a krumpli szintén gyorsan elkészül. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

Csülökgulyás

  1. A csülökhúst lefejtjük a csontról, és felkockázzuk (ca 2 cm-es kockákra). A megtisztított zöldségeket, a paprikát, a hagymát szintén kockákra vágjuk, nagyon apróra!
  2. A zsírt felhevítjük, és az összes zöldséget állandó kevergetés közben karamellizáljuk, majd ca. 5 perc múlva hozzáadjuk a csülökhúst. Erős lángon tovább kevergetjük, jó 10 percen keresztül.
  3. Tűzről levéve megszórjuk a paprikával, hozzáadjuk az erős paprikakrémet, a paradicsomot, sózzuk, majd 1.5 l vízzel felöntjük, azaz úgy, hogy a víz jó ujjnyira ellepje.
  4. Gyöngyöztetve puhára főzzük.

Pacal megfőzése

  1. A már előfőzött, feldarabolt pacalt (én fagyasztottat használtam) egy ek mangalica zsíron egy felaprított hagymával megforgatunk, pirospaprikával megszórjuk, sózzuk, hozzáadunk egy félbevágott TV paprikát és egy kettévágott kis paradicsomot, és felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje.
  2. Beledobunk egy közepes babérlevelet, és lassú tűzön puhára pároljuk. A vizet szükség esetén pótoljuk.
  3. Amikor megpuhult a pacal (ca. 2 óra), összeöntjük a csülökgulyással, és együtt addig pároljuk, míg a szaft pörkölt sűrűségűre redukálódik.
  4. Sós, köménymagos vízben főtt krumplival és kovászos uborkával tálaljuk.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 12 520
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülkös pacal, pacal csülökkel, pacalpörkölt sertéscsülökkel

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2015-06-04 18:29

Mártikám!
Nagy vaslábasban és előtte megpirítottam, ahogy kell. Isteni, csak azt mondhatom.
Puszillak: Évi néni

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-06-02 06:29

Kedves Márti!
A pacal olyan, mint a magyar foci. Mindenkinek van róla véleménye. Amikor a csülkös változatot főzőm, szintén először a csülköt főzőm meg. Kicsontozom és a jó sűrű levével együtt adom hozzá a pacalhoz. Szintén konyhakész pacalt használok, de meg szoktam hagymával és babérlevéllel a főzés előtt abálni. Nagyon érdekes a zöldséges változat. Eddig még eszembe sem jutott és nem is szoktam pörkölthöz használni. Kivéve a tiszai halászlét, mert az alap főzésekor zöldséget is rakok bele. Amint a nóta is mondja " Hát a keszeg mit eszik, ha a hálóba teszik? Nem eszik az egyebet, petrezselyem gyökeret " További sikeres sütés - főzést kívánok :
Zoli

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2015-06-02 21:11

Keves Zoli!

Igy igaz! En is "abalom", tehat külön fözöm ugy ahogy irod, csak meg egy kis örlöt paprikaval szinezem. Ezt a zöldseges alapot (egyebkent a Paprikas krumplinal, a szekely gulyasnal, a korhely levesnel is "alkalmazom") egyik baratunktol tanultuk, es azota is lelkesen hasznaljuk az ötletet. Nem kell sok zöldseg, viszont az altal, hogy nagyon aprora kell felkockazni, ez egy remek sürüseget is ad a zaftnak, nem beszelve az aromarol, mely külön "megdobja" a különben is finom izeket.

Köszönöm a visszajelzest, es szinten jo sütes-fözest kivanok!
Üdvözlettel: Marti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2015-06-01 14:29

Drága Mártikám!
Nem hiszed el, de ezt készülök főzni holnap ebédre. Mi is imádjuk. Eddig nem tettem bele répát, zellert, de holnap így fogom főzni, aztán beszámolok.
Ölel: Évi néni

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-06-01 22:22

Edes Evike, köszönöm a jelzest! Sok fele keppen lehet ezt is elkesziteni, de a zöldseges alap ezt is megdobja. Pörkölt, gulyas, en mindenbe teszek zöldseget, a lenyege az, hogy icipici kockakra kell vagni, ez hozzatesz a lé sürüsegehez, es megdobja az aromakat... (Nalunk ma bogracsos halaszle Volt, "Bajai")

Puszi, Marti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2015-06-04 13:58

Édes Mártikám!
Második napja esszük és még nem untuk meg. Nagyon finom lett. Én ugyan egyben főztem, ill. sütőben sütöttem 120 fokon úgy 2 óráig, teljesen omlós lett. Máskor sem készítem máshogyan. Köszönöm az
Szeretettel ötletet. ölellek: Évi néni

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2015-06-04 15:46

Draga Evi neni,

nagyon arany vagy, hogy visszajeleztel, es igen örülök, hogy megtetszett a recept! Tetszik nekem a sütös varians is - tepsiben (foliaval), avagy romai edenyben? Elötte nem is parolod a dolgokat? Egy adag meg nekünk is van - lefagyasztva persze. Mi most töltött paprikaban "utazunk", nagyon szeretjük. Nem teszem fel, mert gondolom, masok is igy keszitik...

Ölellek szeretettel: Marti

511
sertéscsülök 0.5 kg
vöröshagyma 1 db
sárgarépa 1 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
zeller 0.5 kis db
tv paprika 1 közepes db
csípős paprikakrém 1 késhegynyi
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
mangalica zsír 1 ek
paradicsom 1 kis db
víz 1.5 l
pacal 1 kg
mangalica zsír 1 ek
vöröshagyma 1 kis db
tv paprika 0.5 közepes db
paradicsom 1 közepes db
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
víz 8 dl
babérlevél 1 db