Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pacalpörkölt

Sajtos pacalpörkölt
Sajtos pacalpörkölt
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Túl nagy sztori nem kötődik hozzá. Imádjuk a pacalt, imádjuk a sajtot, így hát miért ne házasíthatnánk e két ételt egymással?! ;)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Vörösbor, édes, félédes vagy akár száraz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vékony csíkokra vágott, több vízben jól megmosott pacalt, ha erősebb az illata még átmossuk 1-2 ek ecettel felturbózott vízben, majd a főzést megelőző napon 1-2 órát abáljuk a 3 gerezd fokhagymával, majd leszűrjük.
  2. Másnap hagyományos módon elkészítjük a pacalpörköltet, a kockára vágott hagymát megpirítjuk üvegesre az olajon a sóval, majd ezt követően a tűzről levéve, beletesszük a pirospaprikát, a csíkokra vágott pacalt, borsot, köményt, a karikára vágott TV paprikát és a szintén karikákra szelt paradicsomot, és vízzel felöntve visszatesszük a tűzhelyre.
  3. Főzés közben még saját szájízre igazítható a fűszerek aránya, esetleg csípős zöldpaprikával vagy erős paprika őrleménnyel, valamint 1-2 dl vörösborral fokozható az íze. Amennyiben elfő a víz, pótoljuk, de ne túl sokkal, inkább legyen jó sűrű a szaft.
  4. Mikor elkészül a főtt burgonyára szedve tálaljuk, bőségesen megszórva trappista sajttal. Ha véletlenül nincs trappista, más kemény sajt is használható (illetve én kinyomós sajttal is készítettem már).
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 188
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sajtos pacal, pacalpörkölt másként, trappista sajtos pacalpörkölt

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-06-29 09:20

Kedves Ani !
Nagyon sokszor főztem már pacalt többféle módon, de ilyet még nem pipáltam !!!!
Igaz, hogy ettem már a cseheknél tejes pacallevest, ami ízlett. A kíváncsiságom miatt legközelebb kipróbálom a receptedet. Természetesen nem az összes négy - öt kilóval, csak egy adaggal.
A szomszéd faluban Csemőben készítik az országban kapható konyhakész fagyasztott pacal nagyobbik részét. Voltam az üzemben, de a hidrogén palacknak, vagy a fodrászok által használt hidrogénperoxidnak a nyomát sem láttam. A konyhakészet is abálni szoktam. Annak idején a vágóhídon vettük a pacalt, ha volt ott dolgozó ismerősünk és forgótárcsás mosógépben oltott mész adagolásával mostuk több soron tisztára. Na azt a munkát nem kívánom vissza, ezért csak a konyhakészet veszem.
Egyéb iránt nagyon örülök hölgyeim, hogy barátnői csevejeteket is olvashatom e lapokon.
Zoli

Szani78
Szani konyhája / Szani78 Fri, 2012-06-29 12:56

Kedves Zoli!
Idősebb és tapasztaltabb ismerőseim is abálják a bolti pacalt, a főzés előtti napon, mert utána hamarabb megfől.Én meg hiszek nekik, csak tudják ;) Biztosan nehéz munka lehetett tisztítani, sokszor nem is gondol bele az ember, h. mások mennyit dolgoznak a tányérunkra került ételekkel.Természetesen én sem az egészet sajtozom, ki-ki a magáéra szór igény szerint, gyerekeknek így csábítóbb étellé válik :) Nem egy vad recept, hiszen nem sajtos tücsök receptet tettem közzé de előző kommentelőmnél sikerült kiverni a biztosítékot, eme ritka ételféleséggel:D Barátnői csevejnek nem mondanám, csak nem kenyerem az emberek bántása és az, h. felvegyem a kesztyűt, egymás bántása nélkül is elég rossz dolog van a világban, inkább a leghatásosabb fegyvert vetettem be, ami nem más, mint a humort :D Az még a pacaltól is jobb!!

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2012-07-01 16:33

Kedves Ani !
A humorral kapcsolatban teljesen egyetértek veled. A feltett receptjeim melletti sztorikban én is igyekezem humorosan leírni a recept keletkezését. A pacal abálásához a fokhagymán kívül egy fej vöröshagymát és néhány babérlevelet is használok.
További jó recepteket kívánok: Zoli

Szani78
Szani konyhája / Szani78 Thu, 2012-06-28 17:21

Örülök, hogy ilyen részletesen áttanulmányoztad az oldalamat és mindent adatot tudsz!Hízelgő ;)
Szép napot neked!! :D

zafirov
zafirov Thu, 2012-06-28 11:27

A mostani hidrogénezett pacalokat már nem szokás abálni, mert a legjobb lét így leönti róla az ember. A sajtról meg annyit, hogy a hülyeségnek úgy látszik nincs határa:-((

Szani78
Szani konyhája / Szani78 Thu, 2012-06-28 11:56

Nem szoktam hidrogénezett pacalt venni, nem tudom Majoson milyet kapni de felénk háznál is árulnak.A sajtról annyit, hogy a Cseheknél ez knédlivel egyáltalán nem szokatlan étel.Különben is attól ilyen színes a világ, hogy ennyi féle étel és kultúra létezik, a sajtos pacalnál még megdöbbentőbb különlegességekkel!Ha a hülyeségnek nincs határa, hát mutasd meg a határokat és tölts fel receptet ne csak kritizálj, lett volna 2009 óta lehetőség nem de bár??Nem lehetsz valami kedves ember, ez szomorúbb, mint a sajtos pacal...:((

zafirov
zafirov Thu, 2012-06-28 16:12

Azokkal nem is akik ekkora baromságokat írnak. Egyébként én meg magyar vagyok és nem cseh, ezért baromian nem érdekel, hogy ők mit és hogyan esznek. Egyébként 17 év alatt csak ennyire futotta? Inkább hagyd a fenébe az egészet!!!

SztPeter
SztPeter Tue, 2012-11-06 00:26

Én is magyar vagyok, de azért szívesen megkóstolom más nemzetek ételeit is. Így lehettek ezzel elődeink is, hisz különben nem számíthatna magyaros ételnek még a paprikás krumpli sem. ( De a sajtot már elég régen ismerik a magyarok.)
Nagyon sajnállak, hogy mivel Téged "baromian" nem érdekel milyen lehet a japán szushi, a szecsuáni csirke, a dizsoni mustár, az olasz pizza, a szlovák sztrapacska, a belga csoki, vagy sör, stb, stb, stb, ezért soha meg sem kóstolod azokat. Nem tudod, miről maradsz le!

Szani78
Szani konyhája / Szani78 Thu, 2012-06-28 17:54

Jajj tudtam, hogy te vagy az barátnőm inkognitóban.:D :D Majdnem sikerült átverned!!De épp most beszéltem a Gizi nénivel a majosi közértbe és mondta, hogy elvittél egy tömb trappistát meg 3 kg pacalt. ;) A kutyus képéről is megismerhettelek volna, hogy van a Zsivány??Viszi még a szomszéd csirkéit??Nem irigyellek miatta:(( Gyerekek és a Pista jól vannak?Puszilom őket!Aztán mesélj majd, hogy sikerült a recept te huncut!!;)

518
pacal 2 kg
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 2 nagy fej
tv paprika 1 db
paradicsom 1 db
napraforgó olaj 10 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
köménymag 3 kávéskanál
majoranna 0 ízlés szerint
trappista sajt 20 dkg
burgonya 1.5 kg