r
Nosalty Logó

Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

vágás

aprítás

ízesítés és főzés

Összesen 190 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

vágás

aprítás

ízesítés és főzés

Összesen 571 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

vágás

aprítás

ízesítés és főzés

Összesen 36 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    409 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    429.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    288 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    556 micro
Összesen 190 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2279.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    572 mg
  • Nátrium
    1226 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.2 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    1287.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    865 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1667 micro
Összesen 571 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 36 Kcal

Hozzávalók

vágás

aprítás

ízesítés és főzés

Elkészítés

vágás

  1. A megtisztított padlizsánokat két evőpálcika közé fektetve, az egyik oldalát merőleges vágásokkal irdaljuk be, ameddig a pálcikák engedik -nem szabad teljesen felszelni, mert így szétesik- fél centinként haladva.
  2. Fordítsuk át a zöldséget, és ismételjük meg a folyamatot, de most 60 fokos szögbe állítsuk a pengét, és így ferdén szeljük fel, szintén nagyjából fél centiméterenként. A végeket nyugodtan vágjuk le. Ismételjük el az összes padlizsánnal.
  3. Hintsük be finoman sóval, és pihentessük 15-20 percig.

aprítás

  1. A fokhagymát és a gyömbért aprítsuk fel nagyon finoman.
  2. A paprikát és egyéb zöldségeket vágjuk kockára.
  3. A zöldhagymát szeleteljük fel vékonyan.

ízesítés és főzés

  1. Egy wokban vagy széles peremű serpenyőben hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd az egyéb zöldségeket, paprikát, répát és a darált húst is -ha használunk - kevergetve pirítsuk fél percig.
  2. Fektessük az edénybe a padlizsánokat -lehetőleg csigaformát kialakítva- és adjunk hozzá egy kevés vizet, pici cukrot, osztrigaszószt, szójaszószt, majd fedő alatt forraljuk nagyjából 10-15 percig, közepes lángon.
  3. Ha látjuk, hogy a padlizsánok már kellően megpuhultak, de nem esnek még szét, adjuk hozzá 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel elkevert keményítőport, de ne kevergessük, csak emeljük meg óvatosan a padlizsánokat, és az edényt finoman mozgatva futtassuk meg benne a szószt.
  4. Apróra vágott friss csilipaprikával és zöldhagymával, esetleg friss korianderrel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 797
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 23.

Ajánló

Tapadósra főzött fehér rizzsel szokás tálalni, egy többfogásos étkezés részeként. Tipp: Pikánsabb, erőteljesebb ízhatást érhetünk el, ha osztrigaszósz helyett szecsuáni csiliszószt (豆瓣酱/doubanjiang) használunk az ételhez, ezt viszont már az elején, közvetlenül olajon kell lepirítani néhány másodpercig.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez az étel egy különleges ázsiai vágástechnikával készül, de valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. Elnevezése kínai nyelven "szalmakabát vágásmód", japánul pedig "kígyóhas vágásmód" jelentéssel bír, mivel ezekhez hasonlító forma alakítható ki vele a zöldségekből. Hosszú, keskeny formájú alapanyagokon mutat jól, a kínai padlizsán pedig -a felénk gyakori tojásdaddal szemben- többnyire ilyen. Ha nem találunk hasonló alakú padlizsánt, használjunk helyette bátran cukkinit. Az étel ízesítése Kínában tájegységenként eltérő, készülhet szójabab alapú sűrű, sokszor csípős szósszal(豆瓣酱- douban jiang), de akár osztrigaszósszal is, ami pedig egy kellemes édeskés-halas ízkombinációba helyezi az ételt, de ízlés szerint akár vegán változatban is elkészíthetjük, például némi szárított shiitake gomba és szójaszósz hozzáadásával. A hagyományos recepteknél 1-2 percig bő olajban elősüthetik a felvágott padlizsánt, viszont újabb, egészségvédő szemléletű verziók szerint ez a lépés nyugodtan elhagyható. Gyenge gyomrúaknak viszont ajánlott az elősütés, mert a párolt padlizsánban megmaradó savak irritáló hatásúak lehetnek.

Hozzávalók

vágás

aprítás

ízesítés és főzés

Címlapról ajánljuk