Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó

Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó
Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az étel egy különleges ázsiai vágástechnikával készül, de valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. Elnevezése kínai nyelven "szalmakabát vágásmód", japánul pedig "kígyóhas vágásmód" jelentéssel bír, mivel ezekhez hasonlító forma alakítható ki vele a zöldségekből.

Hosszú, keskeny formájú alapanyagokon mutat jól, a kínai padlizsán pedig -a felénk gyakori tojásdaddal szemben- többnyire ilyen. Ha nem találunk hasonló alakú padlizsánt, használjunk helyette bátran cukkinit. Az étel ízesítése Kínában tájegységenként eltérő, készülhet szójabab alapú sűrű, sokszor csípős szósszal(豆瓣酱- douban jiang), de akár osztrigaszósszal is, ami pedig egy kellemes édeskés-halas ízkombinációba helyezi az ételt, de ízlés szerint akár vegán változatban is elkészíthetjük, például némi szárított shiitake gomba és szójaszósz hozzáadásával. A hagyományos recepteknél 1-2 percig bő olajban elősüthetik a felvágott padlizsánt, viszont újabb, egészségvédő szemléletű verziók szerint ez a lépés nyugodtan elhagyható. Gyenge gyomrúaknak viszont ajánlott az elősütés, mert a párolt padlizsánban megmaradó savak irritáló hatásúak lehetnek.

hozzávalók / 3 adag

vágás

  • 3 db kínai padlizsán (cukkini is használható)

aprítás

ízesítés és főzés

ajánlat

Tapadósra főzött fehér rizzsel szokás tálalni, egy többfogásos étkezés részeként.

Tipp: Pikánsabb, erőteljesebb ízhatást érhetünk el, ha osztrigaszósz helyett szecsuáni csiliszószt (豆瓣酱/doubanjiang) használunk az ételhez, ezt viszont már az elején, közvetlenül olajon kell lepirítani néhány másodpercig.

Szólj hozzá!

elkészítés

vágás

  1. A megtisztított padlizsánokat két evőpálcika közé fektetve, az egyik oldalát merőleges vágásokkal irdaljuk be, ameddig a pálcikák engedik -nem szabad teljesen felszelni, mert így szétesik- fél centinként haladva.
  2. Fordítsuk át a zöldséget, és ismételjük meg a folyamatot, de most 60 fokos szögbe állítsuk a pengét, és így ferdén szeljük fel, szintén nagyjából fél centiméterenként. A végeket nyugodtan vágjuk le. Ismételjük el az összes padlizsánnal.
  3. Hintsük be finoman sóval, és pihentessük 15-20 percig.

aprítás

  1. A fokhagymát és a gyömbért aprítsuk fel nagyon finoman.
  2. A paprikát és egyéb zöldségeket vágjuk kockára.
  3. A zöldhagymát szeleteljük fel vékonyan.

ízesítés

  1. Egy wokban vagy széles peremű serpenyőben hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd az egyéb zöldségeket, paprikát, répát és a darált húst is -ha használunk - kevergetve pirítsuk fél percig.
  2. Fektessük az edénybe a padlizsánokat -lehetőleg csigaformát kialakítva- és adjunk hozzá egy kevés vizet, pici cukrot, osztrigaszószt, szójaszószt, majd fedő alatt forraljuk nagyjából 10-15 percig, közepes lángon.
  3. Ha látjuk, hogy a padlizsánok már kellően megpuhultak, de nem esnek még szét, adjuk hozzá 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel elkevert keményítőport, de ne kevergessük, csak emeljük meg óvatosan a padlizsánokat, és az edényt finoman mozgatva futtassuk meg benne a szószt.
  4. Apróra vágott friss csilipaprikával és zöldhagymával, esetleg friss korianderrel tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 710
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Anchan

Mióta szakács: 2013.03.05.
12 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szalmakabát vágásmód padlizsánból, padlizsán kígyóhas vágásmóddal készítve

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

190
padlizsán 3 db
fokhagyma 2 gerezd
gyömbér 4 cm
pepperoni 2 db
zöldhagyma 2 közepes db
darált sertéshús 100 g
osztrigaszósz 4 teáskanál
szójaszósz 2 teáskanál
cukor 1 teáskanál