r
Nosalty Logó

Gombás-kelbimbós gyors egytálétel

Edlzoltan
Gombás-kelbimbós gyors egytálétel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 1 ek vaj (a serpenyő típusától függően változtatható, a lényeg, hogy ne égjen oda semmi)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes db vöröshagyma
  • 300 g laskagomba (más gombából is elkészíthető, de szerintem ezzel az igazi)
  • 450 g kelbimbó (a legtöbb fagyasztott kelbimbó is ilyen kiszerelésű)
  • 1 ek kakukkfű (néhány friss szál a legjobb, de szárítottan is használható)
  • 3 csipet
  • 3 csipet bors
  • 5 dkg parmezán sajt (ha nincs parmezán, akkor más karakteres sajttal is lehet pótolni)
302
Kalória
14.6g
Fehérje
28.8g
Szénhidrát
8.8g
Zsír
362.2g
Víz
21.4g
Koleszterin
8.7g
Élelmi rost
8.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 302 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 909 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    997.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    361 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    362.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    681 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2150 micro
Összesen 302 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2992 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    874 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1083 mg
  • Nátrium
    764 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1086.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    366 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    368 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    721 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    404 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    2043 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6450 micro
Összesen 909 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    78.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    464 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és kevés vajon vagy egyéb zsiradékon (ízlés szerint) üvegesre pirítjuk.
  2. Miközben a hagyma pirul, félbevágjuk a kelbimbót, és apróra szeleteljük a laskagombát. Fagyasztott kelbimbó esetén ügyeljünk rá, hogy alaposan át legyen mosva és ki legyen engedve.
  3. Ha a hagyma már üveges, mehetnek rá a zöldségek és a fűszerek. A kakukkfüvet nem kell sajnálni, a végén jó íze lesz tőle, akár friss szálban vagy szárított formában is hozzáadhatjuk.
  4. Némi pirítás után felöntjük az egészet a fehérborral (lehetőség szerint valami száraz fehéret válasszunk, én egy jó Irsai Olivért vagy egy Olaszrizlinget javasolnék), majd lefedve pároljuk 10-15 percig.
  5. A fedő levétele után érdemes elforralni a maradék folyadékot, ki-ki ízlése szerint hagyhat némi szaftot. Ezután még melegen érdemes ráreszelni a parmezán vagy egyéb más sajtot, illetve ha reggelinek készül, akár egy tükörtojást is lehet ráütni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Tepsi mérete: 20X30X6

Szeretem a viszonylag gyorsan elkészíthető, könnyed vegetáriánus fogásokat, amiknek karakteres ízük van, és villásreggeliként vagy ebédként is megállják a helyüket. Ez a recept pont ilyesmi. Gyorsan össze lehet dobni, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek akár szezonon kívül is. 

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...