Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osztrák sajtos nokedli

Osztrák sajtos nokedli
Osztrák sajtos nokedli
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ausztria Vorarlberg tartományában a Kässpetzl (sajtos nokedli tájszólásban) a legolcsóbb étel, amit éttermekben kaphatunk. Annyira hétköznapi, hogy a vasárnapi étlapon (ez merőben eltér a hétköznapitól!) nem is szerepel. Persze ott nem Knorr zacskós sajtszósszal csinálják, hanem maguk készítik, három - csak náluk létező - sajtból. Többnyire zöldsalátát tálalnak mellé. Talán le sem lehetne gyűrni valami savanyúság nélkül. Még hogy a magyar konyha zsíros! Az osztrák paraszti ételek csak úgy tocsognak a zsírtól. Itthon többszöri kísérletezés után sikerült előállítanom a megfelelő ízhatást, jóval kevesebb zsíradékkal, mint ott.


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Mivel nálunk nem kapható bregenzi hegyisajt, pláne nem a tizenkét hónapig érlelt változata, más sajtok után kellett néznem. Az érett gouda, moosburger, esetleg érett comté, némi gorgonzolával keverve eléggé megközelítette a voralbergi ízeket. Mindegyik kapható nagyobb áruházakban vagy sajtboltokban. Zöldsalátát mindenképpen készítsünk mellé, ne a szokásos ecet-víz-só-cukor salátalevet készítsük, hanem olívaolaj, (esetleg tökmagolaj) balzsamecet, só, bors keveréket. Jó hozzá a friss káposztasaláta is. Ausztriában kapható zacskós Knorr Käsespetzl, de nem az igazi. Megkóstoltam...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a sajtszószt a zacskón lévő leírás szerint, csak a 2,5 dl tej helyett 2 dl főzőtejszínt használunk, illetve a margarin helyett vajat.
  2. A szalonnát felkockázzuk apróra.
  3. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  4. A szalonnát, a kétféle hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
  5. A lisztből, tojásból, csipet sóból szokásos módon nokedlit készítünk (ha lusták vagyunk, vagy nincs időnk, kész nokedlit használhatunk).
  6. A kész nokedlit a szalonnás-hagymás keverékre tesszük, ráöntjük a sajtszószt, hozzákeverjük a reszelt bergsajtot., egyet rottyantunk rajta.
  7. Frissen őrőlt borssal, friss majorannalevéllel ízesítjük (ez el is maradhat).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 346
elküldve: 1
receptkönyvben: 301
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
199 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

nokedli sajtosan, sajtos nokedli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Tue, 2011-09-06 14:34

AZ egyik Rankweili étteremben is sült hagymával kínálták, de az igazi vorarlbergi háziasszonyok a szalonnás-hagymás alappal csinálták. Mindkét változat finom, a lényeg a sajt!

LillaB777
LillaB / LillaB777 Mon, 2011-09-05 20:52

Szia, én Münchenben ettem ilyet, a nyáron...ott lisztbe forgatott sült hagymával a tetején tálalták!!! Itthon már én is csináltam azóta, s jó trappista sajttal, eidamival vagy akár kis füstölt sajttal keverve is. Illetve húsmentes volt.

924
finomliszt 20 dkg
tojás 1 db
sajtszósz 29 g
sajt 5 dkg
vaj 2 dkg
főzőtejszín 2 dl
fokhagyma 1 gerezd
vöröshagyma 1 kis fej
füstölt szalonna 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint