Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olívás cipó

Olívás cipó
Olívás cipó
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig csodálattal vegyes ámulattal tekintettem azokra, akik megpróbálkoztak valaha is a kenyérsütéssel vagy éppen heti rendszerességgel hódolnak ennek a tevékenységnek. Sokáig azt gondoltam, ez egy irtó időigényes és bonyolult folyamat, amihez legalábbis egy jó kemence kell, meg igazi liszt, kovász és hasonlók...

Azután kaptam egy könyvet az egyik barátnőmtől, amelyben mindenféle kenyerek és receptek voltak találhatók, egészen hétköznapiak és nagyon különlegesek is, de mindegyik otthoni, gázsütőben elkészíthető formában. Így azután vettem a bátorságot és megpróbálkoztam egy mediterrán változattal, amiben a kapribogyó helyett olívát, a sajt helyett pedig fokhagymát használtam. Meglepően finom lett ez a kis cipó, így szeretném másokkal is megosztani ezt a receptet.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet szitáljuk egy mély tálba, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot, öntsünk rá egy kevés (fél deci) langyos vizet. Takarjuk le egy üvegtállal (így felemelés nélkül látjuk, hol tart a folyamat), és hagyjuk erjedni az élesztőt kb. 15 percig.
  2. Az olívabogyót aprítsuk egészen finomra (de maradjon darabos), a fokhagymát nyomjuk át a présen. Keverjük bele az előbbieket az olívaolajba, majd adjuk hozzá a sót, és a maradék langyos víz hozzáadásával dagasszuk össze az élesztős liszttel.
  3. A jó alaposan megdagasztott tésztát letakarva kelesszük a kétszeresére, ez kb. 1 órát vesz igénybe, de függ természetesen a levegő/konyha hőmérsékletétől is.
  4. A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk két részre és formázzunk belőlük hosszúkás cipókat. Kenjük le vizes ecsettel, és egyenként sütőzacskóba zárva tegyük az előmelegített sütőbe egy tepsire. (A sütőzacskó azért jó ötlet, mert nem engedi kiszáradni a tésztát. A sütés előtt néhány helyen szurkáljuk meg a zacskót, hogy a felesleges gőz tudjon távozni.)
  5. A cipócskák 180 fokon kb. 40-45 perc alatt sülnek készre. Miután megsültek, vegyük ki a zacskóból, és rácsra téve hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 717
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
32 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

mediterrán kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

534
kenyérliszt BL80 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
víz 3 dl
olívaolaj 2 ek
olajbogyó 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
3 kávéskanál