r
Nosalty Logó

Vendégváró kenyerek

NS
Vendégváró kenyerek
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

858
Kalória
25.7g
Fehérje
149.7g
Szénhidrát
18.1g
Zsír
162.7g
Víz
-
Koleszterin
11.5g
Élelmi rost
7.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 858 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 5147 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 235 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2076.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    1446 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    149.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    162.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    136 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7650 micro
  • Lut-zea
    353 micro
Összesen 858 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.4 g

Zsír

  • Összesen
    108.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12458.6 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    861 mg
  • Foszfor
    1958 mg
  • Nátrium
    8673 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    898.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    976.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    605 micro
  • Kolin:
    268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    815 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    45902 micro
  • Lut-zea
    2118 micro
Összesen 5147 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    567.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    395 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2092 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

  1. A tálba öntött vízben az élesztőt eldolgozzuk, a lisztet és sót egy másik tálban összekeverjük, majd az élesztős folyadékot hozzáöntve kézzel összekeverjük jó alaposan, dagasztás előtt 10 percet pihentetjük. 10-10 perces pihentetések beiktatásával dagasztjuk. A Szakácsok könyve azt írja, lisztezés helyett olívaolajjal kenjük be a munkafelületet és a kezünket, hát sajnos ez nekem nem jött be, maradok a lisztes módszernél.
  2. Éjszakára a hűtőbe tettem kelesztés céljából a tésztát (a kelesztésről is sokfélét olvastam már, ezt konkrétan az olasz szakács csinálta így).
  3. Másnap reggel neki lehet állni a hozzávalók beledolgozásához. A tésztát késsel négy részre vágjuk, cipókat formázunk belőlük. Az olívabogyót, aszalt paradicsomot és az erőspaprikát közepesen apróra vágjuk, a dióbelet durván megtörjük (se az aprítást, se a törést ne vigyük túlzásba, hogy láthatóak és felismerhetőek legyenek majd a kenyértésztában az adalékok).
  4. A felaprított hozzávalókat alaposan belegyúrjuk a négy részre osztott tésztába, majd 10 percig letakarva pihentetjük, cipó alakúra formázva.
  5. Ezután hosszúkásra alakítjuk a kenyérkéket, még úgy 20-30 percig hagyjuk kelni, de ekkor már egyenként konyharuhába tekerve, hogy ne lapuljanak szét.
  6. A tészták tetejét sütés előtt vízzel permetezzük, liszttel megszórjuk. A sütőt 220 fokra melegítsük elő, s a sütő közepére téve 15 percig tartsuk meg ezt a hőmérsékletet, ezután csökkentsük 190 fokra, és további 30 percig süssük így (illetve amíg meg nem sül a kenyér). A sütőből kivéve kenjük meg egy kis vízzel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 45 p

A többféle ízesítésű vendégváró kenyér ötletével az olasz séf, Raimondo Mendolia tanfolyamán találkoztam még februárban, de csak most hétvégén próbálkoztam ezzel először. Az alapképlet a következő: gyúrunk egy nagy adag kenyértésztát, majd ezt több részre osztva többféleképp ízesítünk, s így több, különböző kis kenyeret sütünk. Arra nézve már nem rendelkeztem útmutatással, mikor kell hozzáadni a tésztához az ízesítőket, így először a Szakácsok könyve instrukciói szerint elkészítettem a tésztát, éjszakára egyben hagytam kelni, majd reggel több részre osztottam, és akkor kevertem hozzá a különböző finomságokat. Készült diós, olívabogyós, erőspaprikás-tökmagos és aszaltparadicsomos kenyér. Vendégeimnek nagyon tetszett a végeredmény, én egyszerre szolgáltam fel sós dán vajjal, de az egyes ízesített kenyereket az egyes fogásokhoz igazítva is adhatjuk. Az ízesítő adalékoknál nem írtam mennyiséget, ezeket egy-egy kis tálkába tettem, és annyit adtam a tésztához, amennyit kényelmesen bele tudtam dolgozni. A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek