r
Nosalty Logó

Olasz téli szélesmetélt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A konyha boszorkánya
Olasz téli szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 3277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 151 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2223.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    1591 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    467 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    1317 micro
  • β-karotin
    3199 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1439 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.3 g

Zsír

  • Összesen
    162.8 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    865 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8894.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    1661 mg
  • Nátrium
    6363 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    288.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1429.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1868 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    746 mg
  • Retinol - A vitamin:
    583 micro
  • α-karotin
    5267 micro
  • β-karotin
    12796 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    5754 micro
  • Lut-zea
    1180 micro
Összesen 3277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    241 micro
  • β-karotin
    587 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    264 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Mártás

Tészta

Elkészítés

Mártás

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb edényben 1 ek. zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal egy tálba kiszedjük.
  2. Ugyanebben az edényben újabb 1 ek. zsíron a darált húst is megpirítjuk, majd beletesszük a felaprított kolbászt, és ezzel is pirítjuk, míg a zsírja kissé kiolvad. Hozzáadjuk a már megpirult zöldségeket, és átforgatjuk.
  3. Ezután a paradicsompüré kerül bele, ezzel is kissé pirítjuk még, majd öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy az odasült pörköket kissé fellazítsa. A vízből és leveskockából készített leves alapot is beleöntjük, majd fűszerezzük a babérlevéllel, kevés szerecsendióval, ízlés szerint sóval és borssal.
  4. Ha a levét úgy 2/3-ára beforrta és a hozzávalók is megpuhultak, akkor tehetjük bele a vajat, melyet olvadásig keverünk benne. Még egyszer megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesíthetjük egy kis sóval és borssal.
  5. Ha a mártás kész, akkor hozzáforgatjuk a tésztát, folyamatos keverés mellett kicsit forraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet. Ezután tálalhatjuk.

Tészta

  1. Amíg a mártás forr, elkészítjük a szélesmetéltet. A lisztből, tojásokból kevés sóval ruganyos tésztát gyúrunk, majd három egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk, feltekerjük, és kb. fél cm szélességűre szeljük. Meghintjük liszttel, és szétrázzuk a tésztatekercseket.
  2. Egy lábasban vizet forralunk, melybe sót és olajat teszünk, majd ha felforrt, beletesszük a tésztát kisebb adagokban (nehogy összeragadjon), és folyamatos keverés mellett (kb. 3-5 perc alatt, újraforrástól számítva) készre főzzük, és leszűrjük.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4126
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 16.

Ajánló

Tálaláskor meghinthetjük egy kevés apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz téli szélesmetélt
A konyha boszorkánya 1 recept

A férjem családjában már hagyománya van ennek a remek tésztaételnek, ezért én is megtanultam az elkészítését (a férjem nagy örömére:) ). Igazán egyszerű és nagyszerű tésztaétel a téli hideg estékre. Házilag készített szélesmetélttel az igazi!:)

Hozzávalók

Mártás

Tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek