Nyárson sült malac parazsas burgonyával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
A malachoz
-
1667g süldő malac1918 kcal
-
42g só0 kcal
-
40g fokhagyma54 kcal
-
0 kcal
-
8g fekete bors21 kcal
A kenéshez
-
167g mangalica zsír1503 kcal
-
273 kcal
-
83g sör36 kcal
A parázson sült burgonyához
Összesen
4361
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
A malachoz
-
20000g süldő malac23010 kcal
-
500g só0 kcal
-
480g fokhagyma644 kcal
-
100g őrölt fűszerkömény0 kcal
-
100g fekete bors251 kcal
A kenéshez
-
2000g mangalica zsír18040 kcal
-
500g mangalica szalonna3275 kcal
-
1000g sör430 kcal
A parázson sült burgonyához
Összesen
52322
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
A malachoz
-
66.6g süldő malac77 kcal
-
1.7g só0 kcal
-
1.6g fokhagyma2 kcal
-
0.3g őrölt fűszerkömény0 kcal
-
0.3g fekete bors1 kcal
A kenéshez
-
6.7g mangalica zsír60 kcal
-
1.7g mangalica szalonna11 kcal
-
3.3g sör1 kcal
A parázson sült burgonyához
Összesen
174
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 233 g
Zsír
-
Összesen 341.5 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18051.8 g
-
Cink 110 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 323 mg
-
Vas 87 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 397 mg
-
Nátrium 17018 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1116.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 224 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 844 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 160 micro
Összesen
4361
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2796.2 g
Zsír
-
Összesen 4098 g
-
Telített zsírsav 1475 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1137 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 280 g
-
Koleszterin 3235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216621 g
-
Cink 1326 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 3876 mg
-
Vas 1043 mg
-
Magnézium 1121 mg
-
Foszfor 4767 mg
-
Nátrium 204217 mg
-
Réz 56 mg
-
Mangán 65 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675.3 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 83 mg
VÍZ
-
Összesen 13400.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2687 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 727 mg
-
D vitamin: 2040 micro
-
K vitamin: 997 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 130 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 606 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 844 micro
-
Kolin: 1740 mg
-
Retinol - A vitamin: 1830 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 10129 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 20 micro
-
Lut-zea 1915 micro
Összesen
52322
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 680 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 44.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
174
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A malachoz
- Malac előkészítése: a legegyszerűbb módja a hentessel előkészíttetni a malacot. (Én mindig a húsos barátaimmal szoktam előkészíttetni.) A lényeg az, hogy a vágás napján frissen kerüljön hozzánk a malac, ne a hűtőkamrából napok múlva.
- A friss, megtisztított malacot legelőször alaposan sózzuk be. A sózást a malac belsejében kezdjük el, a sütés megkezdéséig a bőrét nem érheti só. Bosnyák barátom nem használ más fűszert, kizárólag sót, én azonban a só mellett a malac belsejét meg szoktam fűszerezni zúzott fokhagymával (legjobb, ha olívaolajba törjük a fokhagymát, könnyebb vele dolgozni), frissen, mozsárban zúzott köménnyel, valamint frissen őrölt feketeborssal.
- Ha elkészültünk a fűszerezéssel, a malacot fel kell tennünk a nyársra. Sütőnként eltérő fajta nyárs lehet, a lényeg, hogy alaposan rögzítsük a gerincnél, a lapockáknál, illetve a comboknál. A malac nem mozdulhat meg a nyárson, ügyeljünk rá a rögzítés során. Ezt követően a malac felvágott hasát össze kell tűznünk, ehhez vékony drótot célszerű használnunk, hogy a sütés során keletkező gőzök ne tudjanak eltávozni a malac belsejéből. A fülekre tegyünk alufóliából "süvegeket", hogy ne égjenek meg.
- Közvetlen a sütés előtt a zsír felével alaposan kenjük be a malac bőrét, és sózzuk meg bátran. A só beleragad a zsírba, nem fog leperegni a bőrről a sütéskor. A zsír másik felét olvasszuk meg, majd egy külön edénybe öntsük bele a sört. A zsírszalonnából vágjunk nagyobb darabokat, tegyük nyársra, ezzel fogjuk kenegetni a malac bőrét a sütés során.
- Kezdjük meg a sütést. A nyársra rögzített malacot tegyük a sütő erre kialakított helyére, majd szórjunk alá kb. 3 kg izzó faszenet. Ügyeljünk rá, hogy a malac már forogjon a nyárson, amikor a parazsat alátesszük, máskülönben azonnal felhólyagosodik a bőre.
- Az első 3 órában nem szabad nagy hőt kapnia a malacnak, ezért arra kell ügyelnünk, hogy az induló faszén mennyiséget kell folyamatosan pótolnunk. Közben kenjük a malac bőrét az olvasztott zsírral (hosszú szárú ecsettel), valamint a sörbe mártogatott zsírszalonnával felváltva. Ha hólyagosodna a bőr, azonnal kenjük le.
- A három óra elteltével már lesz a malac bőrének halvány színe, ami nem is kell, hogy sötétebb legyen, hiszen a malac belsejét is át kell sütnünk.
- 3-4 óra elteltével fokozatosan növelhetjük a faszén adagot a malac alatt, hozzávetőlegesen másfél-kétszeresére fogunk eljutni az utolsó 40 percre.
- Az utolsó szakaszban készítsük el a köretet. A burgonyákat csomagoljuk be alufóliába, és tegyük őket a parázsba kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.
- A juhtúrót, a tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
- Ha a malac elkészült, daraboljuk, és tálaljuk a fóliás burgonyával, melyet késsel megvágva kinyitunk, és megöntjük a juhtúrós öntettel. Házi savanyúságot adjunk mellé.
- Sütés ideje: 400 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 67392
- Feltöltés dátuma: 2010. február 08.
Ajánló
Nagyobb baráti összejövetelekhez, céges bulikhoz kifejezetten jó időtöltés, és nagyszerű lakoma a végén. A 25 fős létszám ajánlott, máskülönben sok hús megmarad.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Édesanyám születésnapjára készítettem a képen látható malacot. Egy bosnyák barátom tanítgatott a sütési fortélyokra, ami szerintem a déli emberek vénájában van. Nagy türelem szükségeltetik a sikeres sütéshez (folyamatosan kenegetni kell a bőrt), nem lehet siettetni az elkészültét, mert a belseje nem fog átsülni, a bőre pedig már "fekete" lesz. Ezért tanácsolom a kisebb hővel történő indítást az első órákban. Sütési időre vonatkoztatott javaslatom: kb. 20-25 perc sütést kell számolnunk kilónként, akkor jól át fog sülni a malac.