r
Nosalty Logó

Nyárson sült malac parazsas burgonyával

Kornél
Nyárson sült malac parazsas burgonyával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

4361
Kalória
233g
Fehérje
56.3g
Szénhidrát
341.5g
Zsír
1116.7g
Víz
269.6g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
7.8g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 4361 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 52322 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

Összesen 174 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    233 g

Zsír

  • Összesen
    341.5 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18051.8 g
  • Cink
    110 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    323 mg
  • Vas
    87 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    17018 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    1116.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 4361 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2796.2 g

Zsír

  • Összesen
    4098 g
  • Telített zsírsav
    1475 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    280 g
  • Koleszterin
    3235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216621 g
  • Cink
    1326 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    3876 mg
  • Vas
    1043 mg
  • Magnézium
    1121 mg
  • Foszfor
    4767 mg
  • Nátrium
    204217 mg
  • Réz
    56 mg
  • Mangán
    65 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    675.3 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    83 mg

Víz

  • Összesen
    13400.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2687 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    727 mg
  • D vitamin:
    2040 micro
  • K vitamin:
    997 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    130 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    606 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    844 micro
  • Kolin:
    1740 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1830 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    10129 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    1915 micro
Összesen 52322 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    680 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    44.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 174 kcal

Elkészítés

A malachoz

  1. Malac előkészítése: a legegyszerűbb módja a hentessel előkészíttetni a malacot. (Én mindig a húsos barátaimmal szoktam előkészíttetni.) A lényeg az, hogy a vágás napján frissen kerüljön hozzánk a malac, ne a hűtőkamrából napok múlva.
  2. A friss, megtisztított malacot legelőször alaposan sózzuk be. A sózást a malac belsejében kezdjük el, a sütés megkezdéséig a bőrét nem érheti só. Bosnyák barátom nem használ más fűszert, kizárólag sót, én azonban a só mellett a malac belsejét meg szoktam fűszerezni zúzott fokhagymával (legjobb, ha olívaolajba törjük a fokhagymát, könnyebb vele dolgozni), frissen, mozsárban zúzott köménnyel, valamint frissen őrölt feketeborssal.
  3. Ha elkészültünk a fűszerezéssel, a malacot fel kell tennünk a nyársra. Sütőnként eltérő fajta nyárs lehet, a lényeg, hogy alaposan rögzítsük a gerincnél, a lapockáknál, illetve a comboknál. A malac nem mozdulhat meg a nyárson, ügyeljünk rá a rögzítés során. Ezt követően a malac felvágott hasát össze kell tűznünk, ehhez vékony drótot célszerű használnunk, hogy a sütés során keletkező gőzök ne tudjanak eltávozni a malac belsejéből. A fülekre tegyünk alufóliából "süvegeket", hogy ne égjenek meg.
  4. Közvetlen a sütés előtt a zsír felével alaposan kenjük be a malac bőrét, és sózzuk meg bátran. A só beleragad a zsírba, nem fog leperegni a bőrről a sütéskor. A zsír másik felét olvasszuk meg, majd egy külön edénybe öntsük bele a sört. A zsírszalonnából vágjunk nagyobb darabokat, tegyük nyársra, ezzel fogjuk kenegetni a malac bőrét a sütés során.
  5. Kezdjük meg a sütést. A nyársra rögzített malacot tegyük a sütő erre kialakított helyére, majd szórjunk alá kb. 3 kg izzó faszenet. Ügyeljünk rá, hogy a malac már forogjon a nyárson, amikor a parazsat alátesszük, máskülönben azonnal felhólyagosodik a bőre.
  6. Az első 3 órában nem szabad nagy hőt kapnia a malacnak, ezért arra kell ügyelnünk, hogy az induló faszén mennyiséget kell folyamatosan pótolnunk. Közben kenjük a malac bőrét az olvasztott zsírral (hosszú szárú ecsettel), valamint a sörbe mártogatott zsírszalonnával felváltva. Ha hólyagosodna a bőr, azonnal kenjük le.
  7. A három óra elteltével már lesz a malac bőrének halvány színe, ami nem is kell, hogy sötétebb legyen, hiszen a malac belsejét is át kell sütnünk.
  8. 3-4 óra elteltével fokozatosan növelhetjük a faszén adagot a malac alatt, hozzávetőlegesen másfél-kétszeresére fogunk eljutni az utolsó 40 percre.
  9. Az utolsó szakaszban készítsük el a köretet. A burgonyákat csomagoljuk be alufóliába, és tegyük őket a parázsba kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.
  10. A juhtúrót, a tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
  11. Ha a malac elkészült, daraboljuk, és tálaljuk a fóliás burgonyával, melyet késsel megvágva kinyitunk, és megöntjük a juhtúrós öntettel. Házi savanyúságot adjunk mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 400 p

Édesanyám születésnapjára készítettem a képen látható malacot. Egy bosnyák barátom tanítgatott a sütési fortélyokra, ami szerintem a déli emberek vénájában van. Nagy türelem szükségeltetik a sikeres sütéshez (folyamatosan kenegetni kell a bőrt), nem lehet siettetni az elkészültét, mert a belseje nem fog átsülni, a bőre pedig már "fekete" lesz. Ezért tanácsolom a kisebb hővel történő indítást az első órákban. Sütési időre vonatkoztatott javaslatom: kb. 20-25 perc sütést kell számolnunk kilónként, akkor jól át fog sülni a malac.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...