r
Nosalty Logó

Nyári fejtettbab-leves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Nyári fejtettbab-leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 617 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2468 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 127 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1837.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    479 mg
  • Nátrium
    695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    291.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    735 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    233 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    479 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    2551 micro
  • β-karotin
    6817 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    904 micro
Összesen 617 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.4 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7349.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1529 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    976 mg
  • Foszfor
    1917 mg
  • Nátrium
    2779 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    358.7 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    89 mg

VÍZ

  • Összesen
    1167.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2942 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    933 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1916 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    10205 micro
  • β-karotin
    27269 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    7722 micro
  • Lut-zea
    3618 micro
Összesen 2468 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    519 micro
  • β-karotin
    1386 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    393 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 127 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot lefejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. Ha nehezen birkózunk meg a hüvelyesekkel, éjszakára beáztatjuk. A babot kifejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd egészben hagyjuk őket. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd 2-3 cm-es darabokra karikázzuk vagy kockázzuk őket. A zellergumó és a fehérrépa zöldjét leöblítjük, majd spárgával vagy cérnával összekötjük.
  3. A zöldségeket, a hagymákat és a fejtett babot kevés olajon megfuttatva átkeverjük, majd hozzáadunk 1,5 liter zöldségalaplevet. Beletesszük a fűszernövény-csokrokat, a babérleveleket, egy csipet borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Sózzuk, fekete borsot őrlünk hozzá. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt, és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve főzzük.
  4. Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat, majd további 15 percet főzzük.
  5. Kivesszük a hagymát, babérleveleket és a fűszernövény-csokrokat a levesből, majd finoman hozzámerjük a leveshez a tejfölt is. A legjobb, ha a tejfölt egy nagy merőkanál forró lével kikeverjük, és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós, majd újra összeforraljuk.
  6. Fedő nélkül, közepes hő felett, gyakran megkeverve további 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, egy darab citrom frissen facsart levével savanyítjuk.
  7. Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Karikázhatunk mellé csípős zöldpaprikát is, de további tejfölt vagy joghurtot is kínálhatunk hozzá. Friss kenyérrel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 105
  • Tegnapi nézettség: 41
  • 7 napos nézettség: 290
  • Össznézettség: 17322
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 29.

Ajánló

A nyári bableves abban különbözik a klasszikus bablevesünktől, hogy nem tartalmaz főtt, füstölt húst, így a védjegyévé vált füstös íz helyett a friss, nyári paradicsom teszi édeskésebbé, a frissen facsart citromlé és a tejföl vagy joghurt pedig enyhén savanykássá. Ne felejtsük el belefőzni a zellergumó és a petrezselyemgyökér zöldjét sem, fantasztikus ízt kölcsönöznek bablevesünknek!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyári fejtettbab-leves
Hering András 166 recept

A nyári bableves ereje a fejtett babban, a paradicsomban és a citromban rejlik, na és persze a sok tejfölben vagy joghurtban, amik lágyan krémessé teszik a bablevest. Ez a leves tényleg nem követeli meg a belefőtt füstölt húst, így csak azok válasszák azt a verziót, akik képtelenek lemondani a húsról. Tálalhatjuk forrón, de kicsit pihentetve, langyosan lesz az igazi.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili