Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos pezsgős torta

Narancsos pezsgős torta
Narancsos pezsgős torta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerintem igazi téli édesség. A pezsgő és narancs nagyon passzol, a mintás piskótát (joconde) maminti art sablonnal készítettem. Felszelve szépen látszanak a piskóta mögött a rétegek. A mousse recepteket praliné paradicsom két receptjéből vettem, és nagyon beváltak. Érdemes keskeny és magas tortaformát választani, akkor mutat szépen a narancs szeletekkel. Ehhez én egy 16 cm átmérőjű, egyenes falú zsíros vödröt használtam: az alját levágva kiváló desszertgyűrű vagy tortaforma. Egy éjszakát állni kell hagyni.

hozzávalók / 8 adag

mintázó massza

kakaós piskóta tészta

csokoládémousse

pezsgős mousse

narancszselé

Szólj hozzá!

elkészítés

mintás piskóta-mintázó massza

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!). Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet, végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Érdemes lemérni előtte a tortaformánkat. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is, egy korong kerül a torta aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

mintás piskóta-kakaós piskóta tészta

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a kakaópor, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A piskótáról még MELEGEN lehúzzuk a sütőpapírt (előtte természetesen megfordítjuk), előbújik a mintás piskótalapunk.
  3. Kiszabjuk, és belehelyezzük a 18 cm kapcsos tortaformába vagy egy desszertgyűrűbe, jobb híján egy műanyag zsíros vödörbe, aminek az alját sniccerrel levágjuk (én ezt használtam). Az aljára korongot szabunk.

csokoládémousse

  1. A tojássárgákat a cukorral egy kézi habverő segítségével habosra verjük, majd ehhez hozzáadjuk a tejet, és lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.
  2. Közben a zselatinport áztassuk kevés hideg vízbe pár percre, majd mikor már sűrűsödni kezd, öntsük a meleg tojásos masszához (ha zselatinlapunk van: pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a tojásos masszában feloldjuk).
  3. Az apróra tört csokoládét a forró tojásos masszához adjuk. Egy-két percet várunk, hogy a csokoládé olvadni kezdjen és addig kavarjuk, amíg felolvad, és egynemű masszát kapunk. Ha nem akar felolvadni teljesen, állítsuk vízfürdőbe kicsit!
  4. A habtejszínt kemény habbá verjük. A habot óvatosan a csokis-tojásos masszához forgatjuk. (Az étcsoki nekem hamar kezdett megszilárdulni, így azt ismét vízfürdő fölé lehet tenni.)
  5. Beleöntjük az előkészített torta formába a mousse-t, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

pezsgős mousse

  1. Ami a piskótából maradt, porrá morzsoljuk, és narancslekvárral elkeverjük. Ez jöhet a csokimousse fölé.
  2. Egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a narancs lereszelt héjával, majd hozzákeverjük a tejet. A tojásos tejet lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
  3. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk a tejes krémben az előzőleg jéghideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat, vagy belekeverjük a zselatinport. Majd beledobjuk a feldarabolt fehér csokoládét is, és egyneművé keverjük.
  4. Ekkor belekeverjük a pezsgőt is.
  5. A habtejszínt habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Egy kicsit hűtjük, hagyjuk szilárdulni.
  6. Míg szilárdul, egy narancsot félszeletekre vágunk, és óvatosan a mintás piskóta fölé helyezzük, a forma oldalára simítva.
  7. Ha már nem folyós a mousse, finoman belekanalazzuk a tortaformába. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a mintás piskóta elé vagy a narancsok elé. Hűtőbe helyezzük ismét a tortát.

narancszselé

  1. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A narancshéjat és narancslevet egy lábasban kicsit beforraljuk. Hozzákeverünk kevés cukrot (ízlés szerint), majd óvatosan a zselatint a narancsléhez adagoljuk.
  2. Várunk, hogy egy kicsit hűljön, majd a hűtőből elővéve az utolsó rétegre öntjük. Újra hűtőbe helyezzük a süteményt egy egész éjszakára.
  3. Kandírozott narancshéj szeletekkel díszíthetjük a torta tetejét
  • sütési hőfok: 175°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 970
elküldve: 1
receptkönyvben: 74
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

narancsos-pezsgős torta díszítősablonnal, mintás torta, pezsgős narancstorta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cybercic
Cybercic Fri, 2016-02-26 19:37

Én egy elég nagy tortaformában (24 v 26 cm, már nem tudom) sütöttem meg csak a barna piskótát...de rengeteg lett :D nem fért a formába már a pezsgős krém :D és még csak most jön rá a zselé :) Külön külön minden alkotó része nagyon finom :) Holnap kiderül egyben milyen :) Annyit változtattam, hogy a narancs szeleteket a 2 krém közötti morysolt piskótára tettem. Én már imádom a receptet, remélem holnap sikert arat :)

Melinda225
Melinda225 Thu, 2015-03-26 22:22

Sziasztok! Elkészítettem a tortát, igazi kihívásnak tűnt. Olyan jó a leírás, hogy minden egyből sikerült, gyönyörű mintás lett a piskóta, a krém meg mennyei:) Köszönöm!

bekapete
bekapete Wed, 2015-02-11 21:24

Kedves Anna!
Hétvégén sikerült "megküzdenünk" vele, férjemmel. Mindketten beleadtunk apait anyait. De maradt néhány kérdés a következő alkalomra:
- Ha folyósnak találom a krémeket, miután már mindent belekevertem, lehet még sűríteni valahogyan? (Végül összeállt, de kissé folyós maradt.)
- Amikor a mintás piskótát készítem, mennyire ajánlatos vastagon, vagy vékonyan kenni a fehér tésztát, szerinted?

Ginger126
Ginger126 Wed, 2014-10-29 15:02

Kedves Anna!
Köszönöm a válaszod,érthetően írtad le viszont sajnos nincs tortaformám ehhez és szeretném megkérdezni hogy kb. milyen széles és magas vödröt használtál hozzá.
Előre is köszönöm :)

Ginger126
Ginger126 Mon, 2014-10-27 22:39

Kedves Anna!
Gyönyörű a tortád,szeretném elkészíteni a nővérem születésnapjára ezért lenne egy kérdésem a formával kapcsolatban.Azt írtad,zsíros vödröt használtál hozzá.Utána hogy szedted ki a tortát a vödörből?És mikor raktad az aljára a piskótakorongot?
Köszönöm :)

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Tue, 2014-10-28 08:43

Kedves Ginger! Köszönöm a kedves szavakat. A zsíros vödör alját levágtam, de az egészet fordítva használtam, mert fölfelé kell kicsit keskenyednie, hogy le tudjuk húzni róla. A piskóta korongot a piskóta kisülése és kihűlése után, a mouss-ok elkészítése előtt tettem a formába: egy egyenes tálra tettem a zsírosvödröt, beleszabtam a piskótából a kerek lapot az aljára (a zsírosvödröt rátéve tudod körbevágni), és ezután nyomtam mellé az oldalához szükséges mintás téglatest formát a piskótából. Miután az egész megdermedt (itt tényleg ki kell várni az időt) nagyon egyszerű leszedni, mert a zsírosvödör rugalmas, nem merev, így kis játék után könnyen lecsusszan róla.Remélem érthetően írtam le, és sikerülni fog. Egyébként egyszerűbb a dolog, ha van megfelelő torta forma az egészhez (kis átmérőjű és magas)

pkismarti
pkismarti Wed, 2014-03-19 18:54

Kedves Anna! Gyönyörű és különleges a tortád! Arra lennék kíváncsi, hogy ez a krém elbírna egy marcipán burkolást?

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Wed, 2014-03-19 19:03

Köszönöm szépen! Marcipán burkolásban nem vagyok nagyon otthon, de elég masszív a krém... sajnos nem merek semmit mondani, mert valóban nincs nagy tapasztalatom

csukcs
Csillu / csukcs Tue, 2014-02-25 20:19

Nagyon szép a torta, gratulálok.
Arra lennék kiváncsi, hol veszel olyan narancsot aminek a héja kezeletlen és biztosan fogyasztható. A legtöbb boltban a narancsoknál eleve ki van írva, hogy a narancs héja nem fogyasztható. Ahol nincs kiírva, abban se vagyok biztos, hogy nem kezelték vegyszerrel. Tudnál segíteni?

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Tue, 2014-02-25 22:01

Kedves Csukcs, köszi szépen!
Bionarancs pl. a Lidl-ben vagy bioboltokban kapható, ezeknek a héját bátran fogyaszthatjuk.
Üdv
Anna

3masmama
3masmama Tue, 2014-02-25 17:29

Húúúúúú de gyönyörű, mint egy kézműves gyertya...de fini lehet:-))

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Tue, 2014-02-25 23:00

Köszönöm szépen! tényleg nagyon finom, ajánlom az elkészítést. ha valaki nem szeretne órákig pepecselni, csak a pezsgőmousse is nagyon finom, pohárdesszertként

715
tojásfehérje 1 db
porcukor 3 dkg
finomliszt 4 dkg
vaj 3 dkg
tojás 5 db
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
porcukor 5 ek
sütőpor 2 teáskanál
tojássárgája 1 db
cukor 2 teáskanál
tej 60 ml
zselatin 3 g
habtejszín 1 dl
étcsokoládé 10 dkg
tej 1 dl
tojássárgája 2 db
narancshéj 2 narancsból nyert
vanília 1 db
zselatin 10 g
pezsgő 1 dl
fehér csokoládé 40 dkg
habtejszín 26 dkg
narancslekvár 1 ek
narancs 3 közepes db
zselatin 8 g