Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgó alakú kenyér

Napraforgó alakú kenyér
Napraforgó alakú kenyér
140 perc / előkészület: 100 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem nagyon szeretek kelt tésztát sütni.Megláttam ezt a receptet, és úgy gondoltam na, itt elkezdem. Sikerült. És még élveztem is az elkészítését.

hozzávalók / 4 adag

A kenyérhez

A lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
  2. A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
  5. Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
  6. Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
  8. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
  9. A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk, és pihentetjük.
  10. A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként, és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot.
  11. Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
  12. Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
  13. Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
  14. A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
  15. A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 447
elküldve: 2
receptkönyvben: 158
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Salamon Csilla

Mióta szakács: 2011.06.01.
1089 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret

egyéb elnevezések

napraforgó kenyér, formakenyér, fantáztiakenyér

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aetna
aetna Sat, 2012-06-09 12:51

MINDEN FOTÓ ETETI/ELKÉSZÍTTETI MAGÁT! :-) GRATULÁLOK!!!! NAGYON KREATÍV!!!!!!!!

1176
finomliszt 60 dkg
rétesliszt 10 dkg
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 1.25 dl
tojás 2 db
cukor 0.5 teáskanál
2 kk
friss élesztő 4 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1 dl
napraforgómag 1 ek