r
Nosalty Logó

Házi teljes kiőrlésű csiráztatott mandulaliszt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
RAW
Házi teljes kiőrlésű csiráztatott mandulaliszt
adag
Előkészítés
perc
Sütés hőfoka
41 °C
kenyérsütő
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 590 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2360 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 98 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1056.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    273 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    504 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 590 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.6 g

Zsír

  • Összesen
    210.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4225.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    1004 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    1092 mg
  • Foszfor
    1924 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    2016 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    95 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 2360 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 98 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mandulákat (héjastúl)24 óráig vízben áztatjuk.
  2. Válasszuk két egyenlő részre a mandulát, és 1-1 l vízzel jól összeturmixoljuk.
  3. Egy sűrű szövésű hálón keresztül leszűrjük a mandulatejet. A zsákot jól nyomkodjuk ki.
  4. Az így kapott manduladarát vékonyan elterítjük egy sütőlemezen, és alacsony hőmérsékleten kiszárítjuk.
  5. Ha van gyümölcsaszalógépünk, azt is használhatuk a szárításhoz.
  • Sütés hőfoka: 41 °C
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4239
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 10.

Ajánló

Liszt pótlására, sütikbe.

Receptkategóriák

Nagyon sok olyan saját tervezésű süti receptem van, amihez mandulaliszt szükséges. Arra gondoltam, kezdjük a legelején a liszttel. :) 2 liter vízre van szükségünk.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a mandulatej el?nyén kívül mennyiben más az így készített mandulaliszt/dara, mint a isma ?rölt mandula?

RAW

Kedves Corra! Igen sokban külömbözik:) A víz aktiválja a magban lév? enzimeket. A mag vitamintartalma nagymértékben megemelkedik, az ásványi anyagok könnyen felszívódó formába, szerves kötésbe kerülnek. Az el?csíráztatás kifejezés a mez?gazdaságban és az élelmiszeriparban használatos. Ez egy eljárás amely a magvakat készíti el? a további feldolgozásra. Ezzel az el?készítéssel a további felhasználáskor nagyságrendi többletet érünk el eredményként, mint anélkül, ezért közkedvelt. Használatos még egy kifejezés erre, ami ugyanezt takarja: aktivált. F? jellegzetessége, hogy a magvakból nem bújik ki a növény, tehát a mag burka fel sem nyílik ezen csíráztatási eljárás során. Angolul: pre-sprouting. Az el?csíráztatott magvak belsejében aktivált állapotba kerültek azok az alkotó elemek (aminosav, zsírsav, szénhidrát, enzim, vitamin) amik az élet megindulásához alapvet?ek. A táplálék ekkor rendkívül dús mindazokkal az anyagokkal amik a sejtek m?ködéséhez alapvet?ek. Az élet ezáltal könnyen regenerálódik a sejteken keresztül. Ezek a tápanyagok nem csupán emésztéssel bomlanak fel a szervezetben, hanem az aktivált magvak már alkotóelem formájában juthatnak be a szervezetbe, amikhez legtöbbször emésztési folyamat sem kell. Ez, az ember számára is igen értékes, természetes formájú tápanyagforrás. https://hu.wikipedia.org/wiki/El%C5%91cs%C3%ADr%C3%A1ztat%C3%A1s Raw

RAW

Kedves Corra! Elolvastam a profilodat:) nagyon tetszett! Üdv:Raw/Kristina

Bittmann Renáta

Kedves Raw, Véleményed szerint elkészíthet? lenne ez héj nélkül is? Vagy a forrázás hatására már tönkre mennének azok a dolgok benne amik aktiválódhatnának?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?