r
Nosalty Logó

Felhőkenyér

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Felhőkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 114 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 458 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 165 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 114 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    880 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    391 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    358 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    974 micro
Összesen 458 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    264 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    350 micro
Összesen 165 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd egy nagy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük meg jól vajjal. A tojásokat válasszuk ketté.
  2. Egy nagy tálban verjük fel keményre a tojásfehérjét, hogy a tálat megfordítva se essen ki belőle a hab.
  3. Egy másik tálban a tojássárgákat, a krémsajtot és a citromlevet keverjük habverővel simára.
  4. Majd adagoljuk a kemény tojásfehérjehabot a krémsajtos keverékhez. Finoman, spatulával dolgozzunk. Közben sóval, borssal fűszerezhetjük, és a fekete szezámmagot vagy chia magot is hozzáadhatjuk.
  5. A masszát egy kanál segítségével adagoljuk és formázzuk a papírral bélelt, vajjal kikent sütőtálcára. Kb. két kanál egy korong. A keveréknek csak azt a részét használjuk, ami biztosan habos, ha marad az alján egy kevés folyósabb részt, azt már hagyjuk ki a sütésből.
  6. Tegyük azonnal a sütőtálcát az előmelegített sütőbe úgy 20 percre, míg a korongok teteje picit megbarnul és habos-babos lesz.
  7. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni pár percig a kenyérkéket, majd vegyük le őket a sütőpapírról. Ha egy kicsit odaragadtak volna, akkor egy lapos késsel vagy fém spatulával finoman alájuk nyúlhatunk és segíthetünk nekik.
  8. A felhőkenyérkéket magukban, mártogatóssal, a tetejükön sajt- vagy más krémmel megkenve, illetve kettőt egybeborítva, szendvicsként is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 11038
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 12.

Ajánló

Ha megkóstolod, tényleg felhőbe harapsz. Eredetileg borkővel készül, ez citromlével helyettesíthető. Szendvicsként a legfinomabb, tegyél bele feketeerdei sonkát, kecskesajtot és rukkolát, nagyszerű és gluténmentes.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg borkő kerül bele, ez biztosítja a korongok tetején képződő felhőcskék kialakulását. A tetején néhol kivillanó apró fekete fűszermagvak pedig kerti katicavirágként, más néven fekete hagymamag vagy feketeköményként ismeretesek. Igen, elsőre nekem is fejfájást okozott a beszerzésük, de szerencsére van mindenre megoldás, a cikkemben elolvashatjátok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.