r
Nosalty Logó

Napon aszalt koktélparadicsom Picipirostól

Picipiros
Napon aszalt koktélparadicsom Picipirostól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1716
Kalória
2.6g
Fehérje
12.3g
Szénhidrát
188.1g
Zsír
376g
Víz
-
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1716 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 6863 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 295 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    188.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    376 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    253 micro
  • β-karotin
    1148 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    355 micro
Összesen 1716 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    752.5 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    548 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    832 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    1504.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    115 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    593 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1012 micro
  • β-karotin
    4591 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    1421 micro
Összesen 6863 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1106 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 295 kcal

Elkészítés

  1. A koktélparadicsomokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd félbevágjuk és vágott felükkel felfelé rácsra helyezzük őket. Sóval bőven meghintjük.
  2. Ezután kétféleképpen száríthatjuk őket: 1.: Az egyik módszer hogy tűző napnak kitéve, 6 napon át, sűrű szövésű hálóval vagy áttetsző textillel lefedve szárítjuk úgy, hogy az a nap sugarait áteressze. Éjszaka és párás, esős időben bevisszük, nehogy megpenészedjen. 2.: A másk módszer hogy aszalógépbe helyezzük őket és 12 órán át 80 C-on szárítjuk őket, 4 óránként a tálcákat hosszában 180 fokban megfordítva hogy minden szemet szépen érjen a hőhatás. 8 óra eltelte után óránként figyeljük és amelyik szemek már hamarabb elkészülnek, azokat le is vehetjük a rácsról.
  3. Egy edényben összeforraljuk az ecetet a vízzel, hozzáadjuk a szárított koktélparadicsomokat és 4 gerezd szeletelt fokhagymát, majd lefedve, lobogó vízben 3 percig főzzük.
  4. Leszűrjük őket, tiszta konyharuhára terítjük és hagyjuk kihűlni, megszáradni.
  5. Az üvegeket először forró vízben, majd mikróhullámú sütőben sterilizáljuk és elkezdjük megtölteni őket: egy réteg paradicsom, egy kávéskanál oregánó, egy szelet fokhagyma. Egy réteg paradicsom, oregánó, fokhagyma. Ezt addig folytatjuk, amíg 3/4 részig nem töltjük az üveget. Ezután az üvegbe dugunk egy fél babérlevelet, felöntjük annyi olívaolajjal, hogy az üveget megtöltse és a paradicsomok tetejét 3 centivel magasabban teljesen ellepje.
  6. Az üvegek tetejét szorosan lezárjuk, hűvös helyre tesszük. 3 nap múlva felnyitjuk és ha a paradicsomok kilátszanak, öntünk rájuk még annyi olívaolajat, hogy teljesen ellepje őket.
  7. 2 hétig hagyjuk összeérni, majd fogyaszthatjuk. Kiválóan illik vörös pestohoz, pizza feltétként vagy akár egy szelet pirított kovászos kenyérre, olajával meglocsolva. Száraz, hűvös helyen 1 évig tárolhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 3 p
  • Sütés ideje: 720 p
  • Sütés hőfoka: 80 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38x26

Ne tömjük túl az üvegeket, mivel az aszalt paradicsomok az olaj egy részét magukba fogják szívni és kissé megduzzadnak majd! Az olaj alól kilógó paradicsomok romlásnak indulhatnak, amik tönkre tehetik az egész üveg tartalmát, botulizmust okozva.

További receptek

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek