adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1 kg koktélparadicsom
-
1 dkg oregánó
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
750 ml olívaolaj
-
500 ml víz
-
55 ml ecet
-
só ízlés szerint
1716
Kalória
2.6g
Fehérje
12.3g
Szénhidrát
188.1g
Zsír
376g
Víz
-
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
250g koktélparadicsom45 kcal
-
3g oregánó7 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
188g olívaolaj1658 kcal
-
125g víz0 kcal
-
14g ecet2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1716
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
1000g koktélparadicsom180 kcal
-
10g oregánó27 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
750g olívaolaj6630 kcal
-
500g víz0 kcal
-
55g ecet10 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6863
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
43g koktélparadicsom8 kcal
-
0.4g oregánó1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
32.2g olívaolaj285 kcal
-
21.5g víz0 kcal
-
2.4g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
295
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 188.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 137 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 376 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 253 micro
-
β-karotin 1148 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 355 micro
Összesen
1716
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 752.5 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 548 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 832 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 1504.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 429 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 115 mg
-
C vitamin: 141 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 593 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1012 micro
-
β-karotin 4591 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 1421 micro
Összesen
6863
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 32.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 35.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1106 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
295
kcal
Elkészítés
- A koktélparadicsomokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd félbevágjuk és vágott felükkel felfelé rácsra helyezzük őket. Sóval bőven meghintjük.
- Ezután kétféleképpen száríthatjuk őket: 1.: Az egyik módszer hogy tűző napnak kitéve, 6 napon át, sűrű szövésű hálóval vagy áttetsző textillel lefedve szárítjuk úgy, hogy az a nap sugarait áteressze. Éjszaka és párás, esős időben bevisszük, nehogy megpenészedjen. 2.: A másk módszer hogy aszalógépbe helyezzük őket és 12 órán át 80 C-on szárítjuk őket, 4 óránként a tálcákat hosszában 180 fokban megfordítva hogy minden szemet szépen érjen a hőhatás. 8 óra eltelte után óránként figyeljük és amelyik szemek már hamarabb elkészülnek, azokat le is vehetjük a rácsról.
- Egy edényben összeforraljuk az ecetet a vízzel, hozzáadjuk a szárított koktélparadicsomokat és 4 gerezd szeletelt fokhagymát, majd lefedve, lobogó vízben 3 percig főzzük.
- Leszűrjük őket, tiszta konyharuhára terítjük és hagyjuk kihűlni, megszáradni.
- Az üvegeket először forró vízben, majd mikróhullámú sütőben sterilizáljuk és elkezdjük megtölteni őket: egy réteg paradicsom, egy kávéskanál oregánó, egy szelet fokhagyma. Egy réteg paradicsom, oregánó, fokhagyma. Ezt addig folytatjuk, amíg 3/4 részig nem töltjük az üveget. Ezután az üvegbe dugunk egy fél babérlevelet, felöntjük annyi olívaolajjal, hogy az üveget megtöltse és a paradicsomok tetejét 3 centivel magasabban teljesen ellepje.
- Az üvegek tetejét szorosan lezárjuk, hűvös helyre tesszük. 3 nap múlva felnyitjuk és ha a paradicsomok kilátszanak, öntünk rájuk még annyi olívaolajat, hogy teljesen ellepje őket.
- 2 hétig hagyjuk összeérni, majd fogyaszthatjuk. Kiválóan illik vörös pestohoz, pizza feltétként vagy akár egy szelet pirított kovászos kenyérre, olajával meglocsolva. Száraz, hűvös helyen 1 évig tárolhatjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 3 p
- Sütés ideje: 720 p
- Sütés hőfoka: 80 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38x26
Ne tömjük túl az üvegeket, mivel az aszalt paradicsomok az olaj egy részét magukba fogják szívni és kissé megduzzadnak majd! Az olaj alól kilógó paradicsomok romlásnak indulhatnak, amik tönkre tehetik az egész üveg tartalmát, botulizmust okozva.