r
Nosalty Logó

Mujadarrah - Libanoni lencsés rizs

P.
Mujadarrah - Libanoni lencsés rizs
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

440
Kalória
11.3g
Fehérje
51.2g
Szénhidrát
21.9g
Zsír
49g
Víz
-
Koleszterin
5.7g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 440 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    266 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    523 micro
Összesen 440 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    67.7 g

Zsír

  • Összesen
    131.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1483 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    862 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    307 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    294.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    658 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1597 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1697 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3139 micro
Összesen 2643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét előző este beáztatjuk, ha elfeledtük, az sem baj.
  2. Következő nap tegyük fel legalább 2 l sós vízben a fokhagymával és aborókabogyóval főni. Ekkor tehetünk bele egy tk sima őrölt köményt is.
  3. Amikor félig puha, öntsük hozzá a rizst. Néha mozgassuk meg.
  4. Amikor már a rizs is puha, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni.
  5. Miközben ezek főnek, a hagymát egy nagy serpenyőben pirítsuk meg az olajon aranybarnára, majd keverjük hozzá az összes fűszert a paprika kivételével. Süssük 1-2 percig.
  6. Hintsük meg a paprikával is azonnal húzzuk le a tűzről, különben a paprika keserű lesz. Keverjük el.
  7. Öntsük bele a rizst és forgassuk össze. Friss korianderrel meghintve tálaljuk. Friss joghurttal is megcsurgathajtjuk.

Recept infó

  • Főzés ideje: 30 p

Újabb köretelés:  a mujaddarah egy közel-keleti elkészítési módja a rizsnek. Nem kellenek hozzá ismeretlen, furcsa nevű fűszerek, és nem tart sokkal tovább a normál rizs elkészítésénél. Viszont nagyon ízletes fogás, akár önmagában is egy kevés fűszeres szósszal vagy raitával vegáknak. Fő a változatosság.

További receptek

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Top Receptek

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.