Mignon három színben és ízben
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaptésztához, és a színezésükhöz
-
33g tojás42 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
0g céklapor1 kcal
-
1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Az alap fondanthoz
Az egyes mázakhoz
A kémekhez
-
15g vaj108 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
0g céklapor1 kcal
-
5g piskótalap15 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
2g rum4 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
0g citromhéj0 kcal
-
9 kcal
-
1g étcsokoládé5 kcal
Összesen
880
kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaptésztához, és a színezésükhöz
-
330g tojás415 kcal
-
84g vaj602 kcal
-
42g porcukor163 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
3g céklapor10 kcal
-
9 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Az alap fondanthoz
Az egyes mázakhoz
A kémekhez
-
150g vaj1076 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
3g céklapor10 kcal
-
50g piskótalap145 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
16g rum37 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
0g citromhéj0 kcal
-
19g franciadrazsé87 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
Összesen
8795
kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaptésztához, és a színezésükhöz
-
13.8g tojás17 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
1.8g porcukor7 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
0.1g céklapor0 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Az alap fondanthoz
Az egyes mázakhoz
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g céklapor0 kcal
-
0.1g cukrozatlan kakaópor0 kcal
A kémekhez
-
6.3g vaj45 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
4.2g étcsokoládé23 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0.1g céklapor0 kcal
-
2.1g piskótalap6 kcal
-
2.1g mazsola6 kcal
-
0.7g rum2 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.8g franciadrazsé4 kcal
-
0.4g étcsokoládé2 kcal
Összesen
366
kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 42 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123.4 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 340 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
880
kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 61.5 g
Zsír
-
Összesen 419.7 g
-
Telített zsírsav 251 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2073 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2907 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 1168 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1234.4 g
-
Cukor 1108 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 616.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3457 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 243 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 970 mg
-
Retinol - A vitamin: 3399 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 717 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1559 micro
Összesen
8795
kcal
- 3% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
366
kcal
Hozzávalók
Az alaptésztához, és a színezésükhöz
-
6 db tojás
-
6 ek vaj
-
6 ek porcukor
-
6 ek finomliszt
-
1 tk céklapor
-
2 kk cukrozatlan kakaópor
-
2 kk kurkuma
Az alap fondanthoz
Az egyes mázakhoz
-
1 kk cukrozatlan kakaópor
A kémekhez
-
150 g vaj
-
60 g porcukor
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
100 g vaj
-
50 g porcukor
-
100 g étcsokoládé
-
100 g vaj
-
50 g porcukor
-
1 tk céklapor
-
50 g piskótalap
-
50 g mazsola
-
2 ek rum
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
2 ek citromhéj
-
1 ek franciadrazsé
-
10 g étcsokoládé
Elkészítés
Az alaptésztához, és a színezésükhöz
- A vajas piskótához a szobahőmérsékeltű vajat a porcukorral, robotgép segítségével szuper habosra keverjük. A felvert tojásokat (sárgája, fehérje együtt) kisebb adagokban a vajhabhoz adjuk. Végül, spatulával, a liszttel is simára keverjük.
- A tésztát három tálkába öntjük, az egyikhez 2 kk céklaport, a másikhoz ugyan ennyi kakaóport, a harmadikhoz pedig ízlés szerint kurkumát szórunk, ezekkel színezzük és keverjük simára őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin 12-15 perc alatt megsütjük az egyes bekevert tésztákat. Én a sárgát és a rózsaszínt egy tálcára öntöttem, egymás mellé, a kakaósat külön tálcán sütöttem. Habkártyával lapítsuk egyenletes magasságúra, és téglalap formájúra az adagokat.
- A megsült piskóta lapokat éles késsel egyes szélű, téglalapokra vágjuk, és felezzük úgy, hogy mindegyik fajtából két egyforma méretű, egymásra tehető lap legyen. A levágott széleket ne dobjuk ki, és ne is együk meg, hanem kis kockákba vágva tegyük félre, mert ez lesz majd a puncsos krém egyik alkotója.
Az alap fondanthoz
- Közben a fondatntot is elkezdjük: egy tiszta kitörölt, közepes méretű lábasba öntjük a vizet, majd a cukrot és felforraljuk úgy, hogy felolvadjon benne. Kevés hab keletkezik a felületén, ezt tiszta kanállal, vagy szűrővel leszedjük. Az edény szélére ragadt habot vizes ecsettel tudjuk eltávolítani. Hozzáöntjük az ecetet, ettől nem tud majd visszakristályosodni a cukor. Lassú tűzön forraljuk tovább, 115 °C-ig. Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, ha egy kevés szirupot a két ujjunk között összecsippentünk, akkor egy szál keletkezik az ujjak széthúzásánál. Ha elkészült a szirup, picit visszahűtjük, majd jó esetben márványlapra öntjük, avagy otthoni körülmények között egy teljesen tisztára törölt sütőtálcára. Itt hűtsük tovább, 40 fok alá, majd habkártyával körbe-körbe nyúljunk alá és lapozzuk vissza a többire a kiemelt részt. Ettől a további hűlés közben elkezd besűrűsödni, és kifehéredni. Ha így légmentesen, lefedve egy tárolódobozba tesszük, akkor még hónapokig használhatjuk.
Az egyes mázakhoz
- Most viszont öntsük 3 edénybe. Az egyikbe egy kevés céklaport, a másikba kurkumát, a harmadikba kakaóport tegyünk, ezekkel keverjük simára. Használhatunk természetes vagy mesterséges színezéket is. Tegyük félre a következő használatig a színes fondantokat.
A kémekhez
- Miközben hűl a cukor szirup, elkészíthetjük a krémeket is. A citromoshoz a vajat a porcukorral kihabosítjuk, menet közben csepegtessük hozzá a citromlevet, majd a végén keverjük hozzá a citromhéjat.
- A csokis mignonhoz a vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá az olvasztott csokit, és ezzel habosítsuk tovább.
- A puncsos mignonhoz a vajat a porcukorral és a céklaporral habosítsuk ki, adjuk hozzá a rummal megáztatott piskótakockákat (ezeket korábban tettük félre), majd a mazsolát és ezekkel is keverjük ki.
- A krémeket tegyük hűtőbe dermedni egy 15-20 percre, majd a megfelelő piskótalapokat töltsük meg velük. Kenjük az egész adag krémet az egyik lapra, egyengessük el a tetejét, majd fedjük le a másikkal úgy hogy nyomjuk rá. A szélekenkijövő krémet simítsuk el úgy, hogy mindenhová jusson. Így tegyük a hűtőbe dermedni további fél órára.
- Kivéve a hűtőből, éles késsel vágjuk egyforma kockákba az egyes adagokat. Ha kell tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
- A csokis mignont kanállal vagy mártva vonjuk be kakaós fondanttal. A citromosat a sárga, a puncsosat a rózsaszín fondanttal ugyan így vonjuk be.
- Tálca, vagy sütőpapír fölé helyezzünk egy rácsot, ide tegyük a bevont sütikockákat lecsepegni. Ha kell, itt még önthetünk további cukormázat rájuk.
- Tegyük hűtőbe a teljes dermedésig az egészet, akár rácson, akár egy sütőpapírral leterített tálon.
A díszítéshez és a tálaláshoz
- A mignonokat díszíthetjük további fondantöntéssel, vagy mással. Nálam a citromosra citromhéj, a puncsosra rózsaszín cukormázas drazsé, a csokisra csokireszelék került. Jó étvágyat hozzá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 99
- Össznézettség: 13026
- Feltöltés dátuma: 2022. június 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
586 recept
A mignon gyermekkori kedvenc sütim. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik ízben a legjobb, sőt, nem is lehet. Éppen ezért egyből 3félét készítettem el. A három legismertebb és legfinomabb, puncsos, csokis és citromos készült természetes színezéssel: céklaporral, kakaóval és kurkumával. Nem lesz leányálom, kössétek fel az alsót, de próbáljátok ki, megéri!