r
Nosalty Logó

Mézeskalács 3.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Mézeskalács 3.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 363 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 2893 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 314 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 363 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1981.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    349 mg
  • Nátrium
    1230 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    610.6 g
  • Cukor
    379 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 2893 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 314 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot.
  2. Hozzáadjuk a langyosra melegített mézet, a fűszereket, a szódabikarbonát, kézzel összedolgozzuk.
  3. Annyi langyos tejet adunk a tésztához, hogy kemény tésztánk legyen. Figyelem! Fordított sorrend: a mézes tésztáknál megszokottakkal ellentétben nem a mézzel, hanem a langyos tejjel állítjuk be a tészta keménységét!
  4. A sütőforma alakjára formázzuk, a sütőformát kivajazzuk, mielőtt a tésztát beletesszük.
  5. Előmelegített sütőben takarékon sütjük.
  6. Amíg a tészta sül, elkészítjük a mázat.
  7. Amikor megsült, deszkára tesszük és azonnal rákenjük a mázat, hagyjuk kihűlni.
  8. A máz elkészítése:
  9. A tojásfehérjéből, a citromlét és a cukrot váltogatva adagolva hozzá,nagyon kemény habot verünk.
  10. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 39789
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 17.

Ajánló

Reggelire, uzsonnára, lekvárral kenve is akár.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mézeskalács 3.
Harmathy Ildikó 313 recept

A nagyinál volt a mézeskalács (kalácsforma) és a mézes puszedli (pogácsaforma). A karácsonyfára kerülő mézes díszek nem voltak ízesítve, csak szépre készítve - sohasem ettük meg őket!   A piacomon Dóri ezzel szemben valami egészen elképesztő figurális mézeskalács-csodákat árul. Az, hogy gyönyörűek, nem kifejezés! Minden darab más, külön egyéniség. Az íze és az állaga teljesen kifogástalan, mennyei! - hogy Szintiát idézzem! A recept persze titkos és meg sem próbálkozom az elkészítésével, úgyis überolhatatlan, vagy inkább utánozhatatlan. Így aztán el vagyok kényeztetve, évek óta Dóri remekei díszelegnek Karácsonykor nálunk.   Marad hát a kalácsforma kalács nekem, a mindennapi tea-kávé mellé, télidőben eszegetni ez is nagyon finom!

Hozzászólások

Szintia

  "Mennyeien" hangzik Ildi, biztosan kifogom próbálni! Egyre kevesebb lesz itt a receptbejegyzésem, mert mindig innen,a No Salty-ról sütök-f?zök!:)) Szintia

Harmathy Ildikó

Azért légyszives nekünk is jusson Bel?led, Szintia!

Szintia

  :)

Törölt felhasználó

Juj,ez olyan guszta,hogy tuti megsütöm és beszámolok róla,de addig is köszi:)) Bár cukrász vagyok,de szívesen veszem mások receptjét. Andi

Törölt felhasználó

Megsütöttem tegnap, isteni íze van! Bajom csak az volt, hogy én a kemény tésztát másképp értelmeztem. Nekem ragadt mint a fene, formázni abszolút nem lehetett, betuszkoltam a formába nagy nehezen ( de még a fülemen is tészta folyt :-) ) és mégis megsült. Pedig nem sok reményt f?ztem hozzá! Véleményetek szerint mit?l lehetett?

Harmathy Ildikó

Nem lehet, hogy kicsit kapkodtál, Madrilena? ha ugyanis pontosan követed a receptet, akkor a következ?ket kell észlelned: a liszt és vaj összemorzsolása, a cukor hozzákeverése után darabos, morzsalékos állagú keverék halmozódik el?tted a deszkán. Ezt úgy nyomkodod, hogy egy kráter legyen. A káter közepébe csurgatod a lanygos mézet, több, mondjuk két részletben. Az els? részlet után a kráter peremét, a száraz lisztes anyagot lassan beforgatod a mézbe, és gyúrod össze. Megint kráter, megint méz (+f?szerek), összedolgozás. Jól összedolgozod, hogy közben kih?ljön az egész massza. Ha még mindig morzsalékos - amennyiben jó mézet használsz, akkor még mindig morzsalékos, azaz nem áll össze tésztává, - akkor megint a kráterképzés következik, kevés langyos tej a kráter közepére, összedolgozás, ha még mindig morzsalékos, újabb kráter, megint tej, megint összedolgozás. El?fordulhat, hogy a méz - pláne a nem magyar akácméz! - nagyon vizes és egyáltalában nem igényel tejet a tészta. Azaz már a méz hozzáadása után kellemes, kemény tészta képz?dik, nem morzsalékos. Ekkor a tejet egyszer?en elhagyjuk és megjegyezzük, hogy ilyen mézet nem veszünk többet, mert nagyon vizes :-) Jó, lehet, a 15 perc el?készületi id? kicsit túlzás, majd ha századszor csinálod, akkor igen. Els?re inkább türelmesebben! Mindenesetre örülök, hogy a végeredmény kárpótolt! Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Köszönöm hozzászólásodat, így azért mindjárt más, nem sütöttem még sosem mézest és nem volt ilyen jól leírva az eredeti receptben a munkafolyamat. A mézem tuti jó, garantált házi :-) Lehet megint kell egyet sütnöm, mert vészesen fogy :-D Üdv. Madrilena Boldog Karácsonyt kívánok !

Törölt felhasználó

Megsütöttem. Bár kissé elbénáztam, mert egyb?l beleöntöttem a tejet is, nem kellett volna. Egy kevés lisztet tettem még hozzá, így ha nem is lett gyúrható, de formázható igen. És valami rettenetesen finom ! Szomszédaim karácsonyi ajándéka ez a süti lesz! Köszönöm.

Törölt felhasználó

nemrég csináltam meg én is, eszméletlenül finom lett!!!! :)

andoc

most lett kész, és hú, nagyon jól sikerült, lelki békém helyreállt:) köszi

Törölt felhasználó

Szia! Ma gyorsan megcsináltam ezt a sütit. Mikor összegyúrtam, akkor jöttem rá, hogy egy kicsit kevés lett ez a mennyiség a kalácsformámhoz. Így még fele ennyi mennyiségb?l gyúrtam hozzá egy kicsit. Az íze teljesen olyan mint a bolti puszedlié. Nincs benne cukor és ez jó. Annyit javasolnék másoknak is, hogy mikor rákenitek a cukros mázat, egy 5 percre rakjátok vissza a süt?be, mert a nyers fehérje nem túl egészséges, kismamák pedig egyáltalán nem fogyaszthatják. Lényeg, hogy finom lett, köszi a receptet.

Olgis

Keverhetsz tojás nélküli mázat is. 30 dkg porcukor. 3 ek olaj, 3 ek citromlé. Szineshez :3 ek meggylé, vagy 2 ek bodzabogyó lé. Fényesre keverem, hamar szilárdul.

Pfanni

Sziasztok! Meg tudnátok mondani, hogy milyen ez a kalács másnap, esetleg harmadnap? Vagy inkább frissen jó? Egyébként én kuglóf formában gondolkodom, mivel nincs ilyen alakú süt?formám. Anna

Harmathy Ildikó

Liebe Anna! Pont, hogy nem frissen, inkább másnaptól, aztán napokig biztosan finom, alkalmas hüvös helyen tárolva (nem hütö) igazán sokáig eláll. A kuglóf forma éppen olyan jó lesz! Üdv: Ildikó ui.: bocsánat, nincs hosszú ü a gépemen -(

Törölt felhasználó

Sziasztok, kb. mennyi ideig és mekkora h?fokon kell sütni a tésztát?

Törölt felhasználó

?

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.