Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács 3.

Mézeskalács 3.
Mézeskalács 3.
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagyinál volt a mézeskalács (kalácsforma) és a mézes puszedli (pogácsaforma). A karácsonyfára kerülő mézes díszek nem voltak ízesítve, csak szépre készítve - sohasem ettük meg őket!

 
A piacomon Dóri ezzel szemben valami egészen elképesztő figurális mézeskalács-csodákat árul. Az, hogy gyönyörűek, nem kifejezés! Minden darab más, külön egyéniség. Az íze és az állaga teljesen kifogástalan, mennyei! - hogy Szintiát idézzem! A recept persze titkos és meg sem próbálkozom az elkészítésével, úgyis überolhatatlan, vagy inkább utánozhatatlan.
Így aztán el vagyok kényeztetve, évek óta Dóri remekei díszelegnek Karácsonykor nálunk.
 

Marad hát a kalácsforma kalács nekem, a mindennapi tea-kávé mellé, télidőben eszegetni ez is nagyon finom!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

Reggelire, uzsonnára, lekvárral kenve is akár.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot.
  2. Hozzáadjuk a langyosra melegített mézet, a fűszereket, a szódabikarbonát, kézzel összedolgozzuk.
  3. Annyi langyos tejet adunk a tésztához, hogy kemény tésztánk legyen. Figyelem! Fordított sorrend: a mézes tésztáknál megszokottakkal ellentétben nem a mézzel, hanem a langyos tejjel állítjuk be a tészta keménységét!
  4. A sütőforma alakjára formázzuk, a sütőformát kivajazzuk, mielőtt a tésztát beletesszük.
  5. Előmelegített sütőben takarékon sütjük.
  6. Amíg a tészta sül, elkészítjük a mázat.
  7. Amikor megsült, deszkára tesszük és azonnal rákenjük a mázat, hagyjuk kihűlni.

A máz elkészítése:

  1. A tojásfehérjéből, a citromlét és a cukrot váltogatva adagolva hozzá, nagyon kemény habot verünk.
  2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 38 484
elküldve: 27
receptkönyvben: 596
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes sütemény

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fagi87
fagi87 Sat, 2011-12-03 23:03

kedves Ildiko!

engem is erdekelne, hogy milyen hofokon szoktad sutni ezt a sutit...en olyan 170-180-ra tippelek, de szeretnem ha megerositened:)

koszi,
zumbo

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-08 18:28

Sziasztok, kb. mennyi ideig és mekkora hőfokon kell sütni a tésztát?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-12-02 20:19

Liebe Anna!
Pont, hogy nem frissen, inkább másnaptól, aztán napokig biztosan finom, alkalmas hüvös helyen tárolva (nem hütö) igazán sokáig eláll.
A kuglóf forma éppen olyan jó lesz!
Üdv: Ildikó

ui.: bocsánat, nincs hosszú ü a gépemen -(

Liebe Anna
Pfanni / Liebe Anna Thu, 2010-12-02 11:09

Sziasztok! Meg tudnátok mondani, hogy milyen ez a kalács másnap, esetleg harmadnap? Vagy inkább frissen jó? Egyébként én kuglóf formában gondolkodom, mivel nincs ilyen alakú sütőformám. Anna

TunyaCsáp
TunyaCsáp / TunyaCsáp Sun, 2010-11-21 15:19

Szia!

Ma gyorsan megcsináltam ezt a sütit. Mikor összegyúrtam, akkor jöttem rá, hogy egy kicsit kevés lett ez a mennyiség a kalácsformámhoz. Így még fele ennyi mennyiségből gyúrtam hozzá egy kicsit. Az íze teljesen olyan mint a bolti puszedlié. Nincs benne cukor és ez jó. Annyit javasolnék másoknak is, hogy mikor rákenitek a cukros mázat, egy 5 percre rakjátok vissza a sütőbe, mert a nyers fehérje nem túl egészséges, kismamák pedig egyáltalán nem fogyaszthatják. Lényeg, hogy finom lett, köszi a receptet.

rolvisa
Olgis / rolvisa Wed, 2012-02-01 15:54

Keverhetsz tojás nélküli mázat is.
30 dkg porcukor. 3 ek olaj, 3 ek citromlé.
Szineshez :3 ek meggylé, vagy 2 ek bodzabogyó lé.
Fényesre keverem, hamar szilárdul.

andoc
andoc Sat, 2010-10-30 20:42

most lett kész, és hú, nagyon jól sikerült, lelki békém helyreállt:)
köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-12-21 08:35

Megsütöttem. Bár kissé elbénáztam, mert egyből beleöntöttem a tejet is, nem kellett volna. Egy kevés lisztet tettem még hozzá, így ha nem is lett gyúrható, de formázható igen.

És valami rettenetesen finom ! Szomszédaim karácsonyi ajándéka ez a süti lesz! Köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-18 19:20

Kedves Ildikó!
Köszönöm hozzászólásodat, így azért mindjárt más, nem sütöttem még sosem mézest és nem volt ilyen jól leírva az eredeti receptben a munkafolyamat. A mézem tuti jó, garantált házi :-)
Lehet megint kell egyet sütnöm, mert vészesen fogy :-D
Üdv. Madrilena
Boldog Karácsonyt kívánok !

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2009-12-18 16:58

Nem lehet, hogy kicsit kapkodtál, Madrilena?

ha ugyanis pontosan követed a receptet, akkor a következőket kell észlelned: a liszt és vaj összemorzsolása, a cukor hozzákeverése után darabos, morzsalékos állagú keverék halmozódik előtted a deszkán. Ezt úgy nyomkodod, hogy egy kráter legyen. A káter közepébe csurgatod a lanygos mézet, több, mondjuk két részletben. Az első részlet után a kráter peremét, a száraz lisztes anyagot lassan beforgatod a mézbe, és gyúrod össze. Megint kráter, megint méz (+fűszerek), összedolgozás. Jól összedolgozod, hogy közben kihűljön az egész massza. Ha még mindig morzsalékos - amennyiben jó mézet használsz, akkor még mindig morzsalékos, azaz nem áll össze tésztává, - akkor megint a kráterképzés következik, kevés langyos tej a kráter közepére, összedolgozás, ha még mindig morzsalékos, újabb kráter, megint tej, megint összedolgozás.

Előfordulhat, hogy a méz - pláne a nem magyar akácméz! - nagyon vizes és egyáltalában nem igényel tejet a tészta. Azaz már a méz hozzáadása után kellemes, kemény tészta képződik, nem morzsalékos. Ekkor a tejet egyszerűen elhagyjuk és megjegyezzük, hogy ilyen mézet nem veszünk többet, mert nagyon vizes :-)

Jó, lehet, a 15 perc előkészületi idő kicsit túlzás, majd ha századszor csinálod, akkor igen. Elsőre inkább türelmesebben!

Mindenesetre örülök, hogy a végeredmény kárpótolt!

Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-12-17 11:43

Megsütöttem tegnap, isteni íze van! Bajom csak az volt, hogy én a kemény tésztát másképp értelmeztem. Nekem ragadt mint a fene, formázni abszolút nem lehetett, betuszkoltam a formába nagy nehezen ( de még a fülemen is tészta folyt :-) ) és mégis megsült. Pedig nem sok reményt fűztem hozzá! Véleményetek szerint mitől lehetett?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-12-10 20:13

Juj,ez olyan guszta,hogy tuti megsütöm és beszámolok róla,de addig is köszi:))
Bár cukrász vagyok,de szívesen veszem mások receptjét.
Andi

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Sat, 2009-01-17 22:53

 
"Mennyeien" hangzik Ildi, biztosan kifogom próbálni!
Egyre kevesebb lesz itt a receptbejegyzésem, mert mindig innen,a No Salty-ról sütök-főzök!:))
Szintia

363
finomliszt 30 dkg
akácméz 15 dkg
cukor 10 dkg
vaj 4 dkg
szódabikarbóna 2 kk
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 kávéskanál
narancshéj 1 narancsból nyert
1 csipet
tej 1 dl
tojásfehérje 1 db
porcukor 15 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert