Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesanyám mézeskalácsa

Édesanyám mézeskalácsa
Édesanyám mézeskalácsa
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerintem ez egy elronthatatlan mézeskalács. Nem túlságosan fűszeres, inkább kellemesen "karácsony ízű". Talán van, aki macerásnak tartja, hogy egy éjszakát hűtőben kell tárolni, de megéri a fáradságot és az időt is. Ettől lesz a tészta annyira kemény, hogy jól lehessen vele dolgozni liszt nélkül is.

hozzávalók / 4 adag

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézeskalácshoz

  1. A fűzereket összefőzzük a mézzel. Majd mikor még meleg, hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. Ekkor félre lehet tenni, hogy teljesen kihűljön.
  2. Míg hűl a fűszeres méz, addig egy másik tálban jó alaposan kikeverjük a tojást a porcukorral.
  3. Egy harmadik, jó nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Majd hozzáadjuk a tojásos masszát, és a kihűlt fűszeres mézet, és összekeverjük. A tésztát ne dolgozzuk ki, csak nagyon alaposan keverjük össze. Bitangul ragadni fog, és minden lesz, csak szépen összeállt tészta alakja nem, de ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie. Ha ez megvan akkor légmentesen letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap jöhet a tészta kinyújtása nagyon enyhén lisztezett gyúródeszkán. Nehéz lesz kiszedni a tálból. Arra is figyeljünk, hogy mindig csak egy tepsinyi tésztát vegyünk ki a hűtőből. Nyújtsuk ki, és rögtön tegyük sütőbe. Ne álljon sokat a levegőn, mert sütés alatt le fog ragadni, és nehéz lesz kiszedni. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. (A maradékot összegyúrjuk, és vissza a hűtőbe.)
  5. (Én simán tepsibe rakom a kiszaggatott sütiket, nem kenem ki semmivel. Tapasztalatom szerint, ez többet árt mint használ.) Gázsütőben közepes lángon, 170-180 fokon sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 10 perc).

Cukormázhoz

  1. A tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadjuk a 20 dkg átszitált porcukrot és a teáskanálnyi étkezési keményítőt. Ezután nagy fokozaton 25-30 percig keverjük robotgéppel. A lényeg, hogy jó sokáig keverjük, amíg a hab szép fényes nem lesz, és a habverő keltette hullámok meg nem maradnak a krémben.
  2. A díszítőhabot zacsiba töltjük, és díszítjük a mézeskalácsokat. Ha nem használjuk fel az összes habot, akkor légmentesen zárjuk el. (legmegfelelőbb erre a célra a zacskó) 1-2 napig még teljesen jól lehet díszíteni a krémmel. Utána már egy kicsit megdermed, megszárad.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 19 991
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koboldina

Mióta szakács: 2014.08.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézes süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2260
margarin 30 dkg
porcukor 30 dkg
méz 35 dkg
finomliszt 1 kg
tojás 3 db
gyömbérpor 2 kávéskanál
szegfűszeg 2 kávéskanál
fahéj 2 kávéskanál
szerecsendió 3 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert
szódabikarbóna 3 teáskanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
étkezési keményítő 3 g