Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes zserbó Lizinkától

Mézes zserbó Lizinkától
Mézes zserbó Lizinkától
67 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 32 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy ünnepek, családi összejövetelek elhagyhatatlan sütije édesanyám mézes zserbója. Receptje családi örökség. Emlékszem, a felnőtt vendégeknek mindig 2 cl rummal kínáltuk, amit rálocsoltak a zserbó-szeletekre. Karácsonykor én is így tálalom, követve a régi hagyományokat.

hozzávalók / 6 adag

tésztalapokhoz

krémhez

csokimázhoz

ajánlat

A krémből semmiképpen ne hagyjuk ki a rumot. Tálaláskor viszont elhagyhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztalapokhoz

  1. Egy kisebb edénybe beleütjük a tojásokat, és elkeverjük a tejfellel és a langyos mézzel.
  2. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk, és összeforgatjuk a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a zsírral. Ezután beletesszük a porcukrot, majd a tojásos-mézes-tejfölös keveréket. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát négy cipóra osztjuk, 10-15 percet pihentetjük.
  3. A cipókból négy, egyforma nagyságú lapot nyújtunk (kb. 35x22 cm). Villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, lisztezett tepsi hátán világos színűre sütjük.

krémhez

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral, majd a tejjel. Gyenge tűzön, folytonos keverés közben besűrítjük. Hűlni hagyjuk. Amíg hűl a főzött krém, a vajat habosra keverjük a porcukorral.
  2. A kihűlt főzött krémet fellazítjuk a rummal. Ezután lassú, óvatos mozdulatokkal a vajkrémbe keverjük. A krémet három részre osztjuk, és megtöltjük vele a mézes lapokat.
  3. Amikor a mézes lapok összeértek a krémmel (másnap), a tészta széleit levágjuk, és négy hasábot készítünk a töltött lapokból.

csokimázhoz

  1. A cukrot, a vajat, a kakaót és a vizet összekeverjük, és gyenge tűzön elkezdjük melegíteni. Amikor egyneművé válik, fél óráig keverjük a mázat.
  2. Ezután felmelegítjük, és bevonjuk vele a hasábokat.
  3. Amikor a máz megszilárdult, szeletekre vágjuk, és kevéske rummal kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 691
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
438 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes béles, krémes zserbó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1336
finomliszt 50 dkg
sertészsír 6 dkg
porcukor 10 dkg
tejföl 4 ek
méz 4 ek
szódabikarbóna 1 kávéskanál
tojás 2 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
tej 4 dl
vaj 25 dkg
porcukor 25 dkg
rum 0.5 dl
porcukor 20 dkg
vaj 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
víz 3 ek