Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes-bodzás palacsinta

Mézes-bodzás palacsinta
Mézes-bodzás palacsinta
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hétvégén kaptunk a szomszédunktól egy csomó bodzát. (ÉK-Mo-on még csak most virágzik.) A szüleim kétségbeesve hívtak fel, hogy mi legyen ezzel a temérdek bodzával, találjam ki, mire hazaérek. Hm, legyen szörp. És a többivel? Szárítsuk meg télire teának. És a többivel? Hát, én olvastam, hogy ki lehet őket palacsintatésztában rántani... Rajtam kívül persze senki sem hitt benne, hogy finom lehet. Elkészítettem először úgy, finom is lett, de hogy pontosan hogy kellene a szárról lerágicsálni a palacsintás bodzát, nem tudtam. Aztán ollóval leszabdaltam a nagy szárakat, így lettek lepénykék. És innen meg már csak egy lépés volt, hogy rájöjjek a megoldásra, a bodzás palacsintára. :) Ízében ugyanaz, és ha szabad ilyet mondani, még a kétkedőknek is bizalomgerjesztőbb forma. Persze mondanom sem kell, hogy mindenki térült-fordult és jajj, még egyet eszek, aztán hipp-hopp el is tűntek a palacsinták. :)

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Az ízesítésnél a citrom elhagyható, ha valaki édesebben szereti.
Ha nincs otthon mézünk, vaníliás porcukorral is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sót és a sütőport elkeverjük a liszttel, majd habverővel kevergetve apránként a tojáshoz adagoljuk. Időnként nagyon pici tejet is löttyinthetünk hozzá. (Ha így kezdjük, biztosan nem lesz csomós a palacsintánk.)
  2. Felengedjük a maradék tejjel, beletesszük a kristálycukrot, majd elkeverjük.
  3. A megmosott és a szárairól levagdosott bodzavirágokat is a palacsintatésztába dobjuk.
  4. Kevés ásványvízzel hígítjuk a palacsintatésztát, ám akkor jó, ha a szokásosnál kicsit sűrűbb a masszánk.
  5. Kiolajozott palacsintasütőben a szokásosnál kicsit vastagabbra sütjük a bodzás palacsintákat.
  6. Vékonyan mézzel megkenve, esetleg citrommal megcsepegtetve fogyasztjuk. (Óvatosan, hogy ne nyomjuk el a bodzaízt.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 275
elküldve: 2
receptkönyvben: 79
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

gabssy

Mióta szakács: 2010.11.29.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 3 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bodzás palacsinta mézzel, bodzás palacsintatészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvakompot79
szilvakompotka / szilvakompot79 Fri, 2012-07-06 21:33

Szia
azon gondolkodom, hogy száritott bodzával lehet e ezt a receptet csináln? Itt sajnos nem tudok szedni, mindenhol az út szélén nő, forgalmas helyen.... viszont száritott bodzám van még eltéve.

gabssy
gabssy / gabssy Mon, 2012-07-09 07:47

Szia! Ezen a szárított bodza-dolgon már én is gondolkodom egy ideje. :) Szerintem ha csak úgy beleszórnánk a palacsintatésztába nem adná ki rendesen az ízét. Talán az lehetne a megoldás, ha beáztatnánk előtte egy kis forró vízbe, aztán úgy bodzával, vízzel együtt beleöntenénk, aztán annyival kevesebb tejet tennénk, és persze akkor kicsit zsírosabbat is. Nem próbáltam még így, de ha próbálnám, én így csinálnám. :) Ha van jobb ötleted, vagy ezt kipróbálod, kérlek majd írd meg, hogy kielégítő lett-e az eredmény. Szép napot! G.

szilvakompot79
szilvakompotka / szilvakompot79 Mon, 2012-07-09 14:39

Szia, ki próbáltam, csak meleg vízbe áztattam, és az áztató vizzel együtt belekevertem a tésztába, nagyon finom lett, majdnem olyan mint a friss...:)

pippi
Pippi / pippi Wed, 2012-05-23 18:01

Ma elkészítettem a receptedet, és nagy sikert aratott. Nem győztem sütni a palacsintákat, mert egyből elkapkodták! :D Köszönöm a receptet!

gabssy
gabssy / gabssy Wed, 2012-05-23 19:57

Ó, ennek igazán örülök. Egészségetekre. :)
Én is szemezgetek munkába menet a bodzabokrokkal, lassan nálunk is terítékre kerül ismét ez a palacsinta (is). :)

338
tojás 1 db
finomliszt 1 bögre
tej 2.5 dl
1 csipet
sütőpor 1 tk
cukor 1 teáskanál
ásványvíz 1 dl
bodzavirág 8 db
méz 1 teáskanál
citrom 0.25 db
napraforgó olaj 3 ek