Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mesebeli osztrák Stollen

Mesebeli osztrák Stollen
Mesebeli osztrák Stollen
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a német nyelvet, és ehhez kapcsolódóan az osztrák és német kultúra és gasztronómia is érdekel, így bukkantam rá egy osztrák oldalon erre a fantasztikus receptre. A Stollennek rengeteg variációja létezik, és minden családnak megvan a saját kis "titkos receptje", mint nálunk a bejglinek, ez a recept a Quarkstollen, avagy a túrós változat. Rengeteg jó visszajelzést kapott a recept, úgyhogy gondoltam, kipróbálom egy kicsit a saját ízlésünkre variálva. Reméltem, hogy finom lesz, de hogy ekkora sikere lesz, azt sosem gondoltam volna! Azóta vagy 10-szer megsütöttem már. Egyszerű, gyors, finom, és a túró miatt sokáig friss marad.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöket 1-2 órára beáztatjuk a rumba. A diót és mandulát felaprítjuk.
  2. A lisztet a sütőporral, szerecsendióval, cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval jól összekeverjük.
  3. A margarint felolvasztjuk, és a lisztes keverékhez adjuk az egész tojással, túróval és a keserű mandulaaromával együtt, majd tésztát gyúrunk belőle. Ha nem akarna összeállni, egy kis margarint tehetünk még hozzá (túró szárazságától függően).
  4. A végén tesszük hozzá az alaposan lecsöpögtetett gyümölcsöket és a felaprított diót, mandulát. Alaposan eldolgozzuk a tésztában. Egy olyan keménységű tésztát kell kapnunk, amit ha tepsire rakunk is megtartja a formáját, de azért nyújtható.
  5. Rátesszük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, kicsit sodrófával ellapítjuk, éppen annyira, hogy feltudjuk hajtani Stollen formára (a tészta 2/3-áig hajtjuk fel, hogy egy "lépcsőt kapjunk", így lesz szeleteléskor látható a jellegzetes forma).
  6. 180 fokon, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már az egész tészta szép barna, és ha megszúrjuk, már nem ragad. Ha úgy ítéljük, nagyon pirul, takarjuk le egy kicsit alufóliával, de vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!
  7. Még langyosan megkenjük egy kis olvasztott margarinnal, és megszórjuk porcukorral, hogy szép fehér legyen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 941
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Chef

Mióta szakács: 2016.10.31.
4 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós stollen, túrós tésztájú gyümölcskenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1120
finomliszt 375 g
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
keserűmandula aroma 3 csepp
szerecsendió 1 késhegynyi
tojás 1 db
tehéntúró 188 g
margarin 130 g
mandula 70 g
dió 70 g
aszalt gyümölcsök 160 g
rum 1 dl
cukor 80 g