Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyleves 6. - vörösboros

Meggyleves 6. - vörösboros
Meggyleves 6. - vörösboros
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bizony, érik a meggy. A gasztroblogok piacán pedig ha jól látom, kész meggydömping van. :) Nem szeretek semmilyen szempontból sem beállni a sorba, de ha egyszer most van a szezonja, nem nagyon lehet mit tenni.
Vasárnap a Balatonról hazafelé jövet pedig beugrottunk a párom szüleihez meggyszedési céllal. Csak úgy roskadoznak a fák, bűn lenne a madaraknak hagyni. Az egyik fán pedig valami hihetetlenül édes meggy terem. Így még éppen sötétedés előtt nekiestünk, és gyorsan leszedtünk egy nagy ládányit, kb. 10 kilót.
Mindenféle finomság készült, és készül belőle. A receptek majd jönnek szépen sorban, de kezdjük az elején: a levessel. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az én meggyem nagyon édes volt, így alig kellett bele cukor, de ha valaki nem ilyen szerencsés, vagy csak édesebben szereti, tehet bele többet is.
Természetesen befőttből is készíthető.
A mandulás ízesítés elhagyható, anélkül is nagyon finom.
További fotók itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miután túlesünk a meggymagozás megunhatatlan műveletén, egy nagy fazékba 8 dl vizet öntünk a meggyre (kb. pont elfedi), beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, hozzáadjuk a vörösbort, és forrástól számítva, 10 percig főzzük alacsony lángon.
  2. Ezután kimerünk két nagy merőkanálnyi meggyet belőle (pont annyit, hogy normális sűrűségű legyen a leves, különben nagyon "tömött" a meggytől), és azt botmixerrel pürésítetjük, hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntötjük a leveshez. Hozzáadjuk a mandula aromát is, és utána még egyet forralunk rajta.
  3. A hűtés már több időt vesz igénybe, mint maga a leves. (Én először a mosogatótálba szoktam állítani a fazekat hideg vízbe, így hamarabb lehűl annyira, hogy be lehessen tenni a hűtőbe, mint ha csak kint hagynánk a tűzhelyen. Kb. 3 órát lehet számolni a hűtéssel, ha tényleg hidegen szeretnénk enni. :)
  4. Tálalás előtt a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk, és rászórjuk a levesre.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 025
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Flamcsi

Mióta szakács: 2011.06.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

mandulás-vörösboros meggyleves, gyümölcsleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pborka
pborka / pborka Wed, 2014-07-02 19:58

A mai ebédünk első fogása ez a leves volt! Nagyon finom, pikáns és különleges az ízvilága - és ami fontos, hogy nem túl édes.
Remek recept, köszönöm!

342
meggy 1 kg
víz 8 dl
fahéj 2 db
száraz vörösbor 1 dl
habtejszín 2 dl
cukor 4 ek
mandulaaroma 10 ml
mandulapehely 2 ek