r
Nosalty Logó

Patiszon savanyúság

Mida
Patiszon savanyúság
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

61
Kalória
2.3g
Fehérje
13.3g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
292.3g
Víz
-
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 15 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2186.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    2046 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    292.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2947 micro
Összesen 61 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8746 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    8186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.3 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1169.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11788 micro
Összesen 253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    521.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    488 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    703 micro
Összesen 15 kcal

Elkészítés

  1. A frissen szedett, zsenge patiszont 30-60 perces áztatás után bő vízben alaposan megmossuk, leöblítjük.
  2. Levágjuk a kocsánydarabokat.
  3. A fűszereket gondosan megmossuk. Az előkészített 1 l-es üveg aljára helyezzük.
  4. Üvegbe rakjuk a patiszont, a 6-7 cm-nél nagyobbakat negyedeljük.
  5. Elkészítjük a felöntőlevet. Minden liter vízhez 4 dkg sót, 1 dl 20 %-os ecetet és 1,5 dkg cukrot adunk, keverés és melegítés közben feloldjuk, majd felforraljuk.
  6. A felöntőlevet forrón a patiszonnal töltött üvegre öntjük.
  7. A megtöltött üvegeket 80 fokos vízfürdőbe helyezzük.
  8. A vizet gyenge forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 10 percig tartjuk, lezárjuk az üveget kivesszük a vízből és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p

Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, zöldségek tartósítását megtanultam. Ebben van egy patiszon savanyúság recept. Begyűjtöttem az apró patiszonokat, és még a szomszédból is kunyeráltam hozzá. (Előrelátó módon tavasszal adtam nekik palántát, így volt kitől kérni.) Egy 1 literes üveggel lett végül is, amihez 900 g patiszont használtam fel. A hozzávalók között az általam az 1 literes üveghez felhasznált fűszereket adtam meg. A könyv szerint 10 kg patiszonhoz 3 dkg petrezselyemlevél, 3 dkg zellerlevél, 2 dkg tormalevél, 3 dkg kaporlevél, 3 dkg fokhagyma, 3 dkg fűszerpaprika-hüvely, 2 dkg feketebors, 2 dkg babérlevél kell. Tartósítószer nem is kellett hozzá. 2 hónap után, lányommal kíváncsian bontottuk fel az üveget. Meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlik. Kicsit emlékeztet az édesanyám által készített savanyú dinnyére.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek