Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Patiszon savanyúság

Patiszon savanyúság
Patiszon savanyúság
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, zöldségek tartósítását megtanultam. Ebben van egy patiszon savanyúság recept. Begyűjtöttem az apró patiszonokat, és még a szomszédból is kunyeráltam hozzá. (Előrelátó módon tavasszal adtam nekik palántát, így volt kitől kérni.) Egy 1 literes üveggel lett végül is, amihez 900 g patiszont használtam fel. A hozzávalók között az általam az 1 literes üveghez felhasznált fűszereket adtam meg. A könyv szerint 10 kg patiszonhoz 3 dkg petrezselyemlevél, 3 dkg zellerlevél, 2 dkg tormalevél, 3 dkg kaporlevél, 3 dkg fokhagyma, 3 dkg fűszerpaprika-hüvely, 2 dkg feketebors, 2 dkg babérlevél kell. Tartósítószer nem is kellett hozzá. 2 hónap után, lányommal kíváncsian bontottuk fel az üveget. Meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlik. Kicsit emlékeztet az édesanyám által készített savanyú dinnyére.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Akinek hasonló gondja lenne valamikor, mint nekem, mármint hogy nem tud mit kezdeni a rengeteg megtermett patiszonnal, annak bátran ajánlom készítse el ezt a savanyúságot. Tulajdonképpen minden ételhez, amihez savanyúságot kínálunk, megfelelő, különleges savanyúság.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A frissen szedett, zsenge patiszont 30-60 perces áztatás után bő vízben alaposan megmossuk, leöblítjük.
  2. Levágjuk a kocsánydarabokat.
  3. A fűszereket gondosan megmossuk. Az előkészített 1 l-es  üveg aljára helyezzük.
  4. Üvegbe rakjuk a patiszont, a 6-7 cm-nél nagyobbakat negyedeljük.
  5. Elkészítjük a felöntőlevet. Minden liter vízhez 4 dkg sót, 1 dl 20 %-os ecetet és 1,5 dkg cukrot adunk, keverés és melegítés közben feloldjuk, majd felforraljuk.
  6. A felöntőlevet forrón a patiszonnal töltött  üvegre öntjük.
  7. A megtöltött üvegeket 80 fokos vízfürdőbe helyezzük.
  8. A vizet gyenge forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 10 percig tartjuk, lezárjuk az üveget kivesszük a vízből és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 916
elküldve: 7
receptkönyvben: 207
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mida

Mióta szakács: 2010.08.30.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csillagtök savanyítva

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mida8181
Mida / Mida8181 Fri, 2015-09-18 22:09

Nem tudok róla, hogy lenne kicsi fajta. A szokásos fajta "fiatal" korában leszedve.

katona józsefné
katona józsefné Thu, 2012-03-01 09:15

Nagyon régen készítettem én is , imádtuk.
Valami miatt feledésbe merült.
Az idén vetni fogok elegendő mennyiséget megint:)))

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-10-20 13:36

Kipróbáltam zöld paradicsommal. Remélem jó lesz, majd írok, ha felbontottuk! :-))
Üdv
Tímea

61
patisszon 900 g
zellerlevél 1 db
kapor 3 szál
petrezselyem 5 szál
torma 0.5 db
fokhagyma 4 gerezd
cseresznyepaprika 1 közepes db
babérlevél 3 db
fekete bors 5 szem
víz 5.5 dl
cukor 18 g
21 g
ecet 0.55 dl