Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Különleges narancsos máktorta

Különleges narancsos máktorta
Különleges narancsos máktorta
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Zila kávéház, Zila tortaforma tesztcsapat tagjaiként az első feladatként az alábbi tortát készítettük el a tortaformában. Jó étvágyat kívánunk a Zila tortaformában elkészített finom narancsos máktortához!

Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy bizonyosodhatunk meg, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Igazi téli tortacsemege, mindenkinek ajánljuk!
Megjegyzés:
Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját.
Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy is megbizonyosodhatunk, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.


 

Szólj hozzá!

elkészítés

Torta tésztájának készítése:
  1. A 8 tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét.
  2. A 4 ek lisztet egy mélytányérba kimérjük, majd a 4 ek mákot és a reszelt citromhéját beletesszük, összekeverjük.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy mire készen van a tésztamassza, jól felmelegedjen.
  4. A 8 ek cukrot beletesszük a tojássárgájába, és kikeverjük.
  5. Habverővel felverjük a tojásfehérjét (ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérjehab).
  6. Ezután kanalazzuk hozzá a felkevert sárgáját, a mákkal elkevert lisztet, és óvatosan homogén állagúra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi.
  7.  A Zila 12 szeletes szilikonos sütőformát egy zsírpapírral fedett tepsibe helyezzük, és a formát belülről a formaleválasztó spray-vel egyenletesen befújjuk.
  8. A tésztamasszát beleöntjük a sütőformába, és rázogatjuk, hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában.
  9. A tortaformát a készítménnyel betesszük a felforrósított sütőbe. (Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta.)
  10. 30 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  11. A tortaformából a kész piskótát egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikon forma ne sérüljön.
  12. Megszórjuk porcukorral, és egy lapos, nagyméretű tányérra borítjuk.
 
Narancskrém készítése:
  1. A narancs ízű gyümölcskocsonyásító zselét 3 dl vízben felfőzünk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  2. A 15 dkg margarinnal a zselé felét habosra kikeverjük. (A zselé másik felét a torta bevonásához használjuk majd.)
  3. A narancskrémmel a tortát megtöltjük, és körben egyenletesen bevonjuk. Majd a megmaradt narancszselét a torta tetejére egyenletesen ráöntjük.
Összeállítás:
  1. A díszítéshez a narancsot forró víz alatt megmossuk, félbevágjuk, a szár felőli részen lévő kalapját levágjuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk .
  2. A narancsszeletekből 12 db ¼-es darabot készítünk -ez kerül majd mindegyik tortaszelet tetejére. A többi egész szelet karikát a levágott tortaszeletekhez díszítésként használjuk.
  3. Egy akkora edényben, hogy a narancsszeletek (és karikák) elférjenek, 10 dkg kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancsszeleteket, 5 percig főzzük,  félidőben megfordítjuk. Lehúzzuk a tűzről.
  4. A narancsszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket megszórjuk kristálycukorral, tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy fél órát szárítjuk.
  5.  A megtöltött, zselével bevont tortára helyezzük a narancsszeleteket és a marcipán virágdíszeket.
 
 

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 801
elküldve: 2
receptkönyvben: 89
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: nehéz
szezon: tél
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Zila tortaformában készített narancszselével töltött máktorta, narancskrémes-mákos piskótatorta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SunDee
SunDee / SunDee Thu, 2010-12-02 16:36

"A narancskrémmel a tortát megtöltjük" - félbevágod a piskótát???
Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-03 09:46

Kedves SunDee

Ha Zila tortaformában készítjük el
a tortát akkor nem.
A www.zilatortaforma. hu oldalon lehet többet olvasni róla.
Hagyományos módon igen félbe vágjuk.
Üdvözlettel:
Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-01-26 16:27

Kedves látogató!

Valóban:)

Mártikával konzultálok, hamarosan pótolni fogom.
Köszi, hogy szóltál.

Üdvözlettel:
Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-01-26 10:55

Kedves Ferenc!

Én, a meglehetősen tapasztalatlan, úgy gondolom, hogy nem a torta formája miatt marad ki
a cukor meg a liszt. Ugyanis a krém hozzávalói között 5 féle dolog szerepel, az elkészítésénél meg csak kettőt+vízet említesz.
Nem szőrszálhasogatás, csak tényleg érdekel, hogy mikor kerülnek a hiányzó részek a krémbe.
Köszönöm.

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-01-26 16:27

Kedves látogató!

Valóban:)

Mártikával konzultálok, hamarosan pótolni fogom.
Köszi, hogy szóltál.

Üdvözlettel:
Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-21 11:12

Ahogy olvasom a krém hozzávalóit és elkészítését, valahogy nem jön össze.
Több hozzávaló szerepel mint amennyit felhasználtok.
(Persze lehet, hogy a gyakorlottabbak a hozzávalókból már tudják mit kell vele kezdeni, hát ez
sajnos nekem még megy)

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-01-26 07:29

Kedves látogató!

Szerintem a tortaforma formályából és kialakításából (háromszög alakú mélyedés a krémnek 12 szer egy 25cm átmérőlyű tortaforma használatánál) adódik a különbség.

Üdvözlettel Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-01-13 13:50

Nagyon köszönöm a gyors választ és azt is, hogy leírtad az (igen drága) alkalmazott forma nélküli elkészítési lehetőséget.
Olvasás alapján a nagyon csábító ízkombinációk rögtön megragadták figyelmemet, így nincs akadálya, hogy kipróbáljam.
Még egyszer köszönöm.

taksi
Mártika és Feri / taksi Wed, 2010-01-13 10:22

Kedves látogató!
E szerint a leírás alapján igen a Zila szilikon tortaformát alkalmazzuk.
A Zila tortaformában előre kialakított forma van a krémnek.
Lásd:http://www.receptbazar.hu/index.php?page=recept&id=2828
Lásd www.zilatortaforma.hu.
Ha nem a tortaformát alkalmazzuk, akkor egy 12 szeletes tortának
megfelelő 25cm átmérőjű mákos piskótát sütünk.
Majd a kész piskótát 2,vagy 3 részre vágjuk (vízszintesen) és a tortalapokat és a torta tetejét
megkenjük a narancsos töltelékkel. A többi művelet ugyanaz
Tehát Zila tortaforma nélkül is elkészíthető a torta.
Üdvözlettel:
Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-01-13 09:14

Kedves Ferenc!

Ha jól értem, akkor ezt az egyébként nagyon jól hangzó tortát kizárólag ebben a formában lehet elkészíteni?

taksi
Mártika és Feri / taksi Wed, 2010-01-13 10:23

Kedves látogató!
E szerint a leírás alapján igen a Zila szilikon tortaformát alkalmazzuk.
A Zila tortaformában előre kialakított forma van a krémnek.
Lásd:http://www.receptbazar.hu/index.php?page=recept&id=2828
Lásd www.zilatortaforma.hu.
Ha nem a tortaformát alkalmazzuk, akkor egy 12 szeletes tortának
megfelelő 25cm átmérőjű mákos piskótát sütünk.
Majd a kész piskótát 2,vagy 3 részre vágjuk (vízszintesen) és a tortalapokat és a torta tetejét
megkenjük a narancsos töltelékkel. A többi művelet ugyanaz
Tehát Zila tortaforma nélkül is elkészíthető a torta.
Üdvözlettel:
Ferenc

rizsa
rizsa Tue, 2010-01-12 11:42

Sziasztok,

Csak nem Zila kávéház törzsvendégek vagytok Ti is?

Kata

844
tojás 8 db
cukor 8 púpozott ek
rétesliszt 4 evőkanál
mák 8 ek
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 20 dkg
finomliszt 2 evőkanál
narancslé 1 narancsból nyert
gyümölcskocsonya por 1 tasak
margarin 15 dkg
narancs 0.5 közepes db
cukor 10 dkg
marcipán 10 dkg