Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kürt

Mákos kürt
Mákos kürt
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept egy régi "Váncza süteményeskönyv"-ből származik. Sok más weboldalon is megtalálható, mert közönség-kedvenc.
Ha bejgli-szerűt kívánunk, de valami gyorsat, akkor ez a tuti befutó. Ez a sütemény nem élesztővel, hanem sütőporral készül -könnyebb is, és gyorsabban is elkészül. A tésztája édes, linzeres jellegű, puha még napok múlva is -ha marad belőle addig. 
A "törésvonal" szinte kötelező eleme, nekem még semmilyen trükkel nem sikerült úgy megsütni, hogy valahol ne repedt volna meg. 

Az itt leírt recept a "vánczás"-hoz képest már módosítgatva lett, ahogyan az évek alatt mindig változtattam rajta. Pl. a töltelékben nálam már nincs mazsola (nem szeretjük annyira), sem fahéj, sem citromhéj. A tésztába csak tojás sárgáját teszek hogy linzeresebb legyen. Összességében cukor-csökkentett, próbáltam eltalálni azt a minimális mennyiséget amitől még jó, de nem annyira csömör édes. 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, majd picit később a mákot is.  Pár percig kevergetve főzzük, nem baj ha kicsit sűrűnek találjuk. Félretesszük hűlni, mert langyosan keverjük hozzá a baracklekvárt és a kandírozott citrom-és narancs darabokat. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tésztát összeállítjuk: fontos hogy a liszt is és a vaj is hűtő hideg legyen, és gyorsan dolgozzunk összeállításkor. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, fél csomag sütőport, csipet sót, egy tojásnak csak a sárgáját, a tejfölt és a végén annyi tejet, hogy szépen összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe (minimum 1/2 órára, de még jobb ha 1 órát is bent van).
  3. Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt máktöltelék harmadával egyenként megtöltjük, lazán feltekerjük, tepsibe tesszük őket.
  4. A tetejüket tojással megkenjük, szépen megszurkáljuk (ne csak a felső réteg tésztát lyuggassuk, legalább a közepéig szúrjunk le), majd sütőben alacsonyabb fokozaton sütjük, és figyelni kell mert hirtelen kezd el pirulni. Az a jó ha lassan tud átsülni a közepe is, de nem ég meg sem az alja sem a teteje.
  5. "Ízváltó" sütemény, frissen picit ropogósan omlós, másnapra ha fóliába tekerjük összepuhul. Így is, úgy is isteni finom. Nálunk egy rúd még aznap áldozatul esik, de a másik kettőt átmenekítem úgy, hogy dobozba teszem, és egy félbevágott almát vagy narancsot csempészek mellé. Így lesz annyi nedvesség a dobozban, hogy nagyszerű puha legyen másnapra, de enélkül is puhább lesz.
  6. Diós töltelékkel is szoktam készíteni, akkor 30 dkg darált diót főzök a tejben, 20 dkg cukorral, 2 zacskó vaníliás cukorral, és ha már langyos megbolondítom 1-2 kupakocska rumaromával. Ebbe nem teszek sem búzadarát, sem lekvárt.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 701
elküldve: 23
receptkönyvben: 596
elkészítve: 30/41
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiseszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rogger
Rogger Thu, 2017-01-19 21:27

Kedves Kiseszti!

Köszönöm ezt a szuper receptet! Már sokszor készítettem mióta rátaláltam!
Volt hogy mák, dió, szilvalekvár vagy éppen gesztenye massza került a belsejébe!
Én annyit változtattam, hogy nem feltekerem, hanem korongokat vágok belőle nyújtás után, majd betöltöm és mint egy batyu kerülnek a tepsire!
Az íze így is fantasztikus!

Köszönöm még egyszer!!!
Rogger

marica05
marica05 Thu, 2014-10-09 16:10

Sokszor sütöttem már, mákosan és diósan is készült. Mióta először rátaláltam, a család egyik kedvence lett. Köszönöm a receptet!
A legújabb próbálkozás, hogy a mákos tölteléket feltekerés előtt meggyel, a diósat pedig almakockákkal szórtam meg. Mindkettő bevált.

mocsika
mocsika Sun, 2013-12-22 09:39

Kedves Eszter! Most sült ki a sütim,de még melegen meg kellett kóstolnom,nem bírtam ki.Fantasztikus!Sokkal finomabb,mind a beigli! Mogyorósat és mákosat is sütöttem.Köszi,hogy megosztottad a receptet!További jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Sun, 2013-12-22 14:39

Köszi, Mocsika! Én most állok neki, a Párom két tepsivel "rendelt". Mogyorós? Jól hangzik... Boldog karácsonyt kívánok én is! Üdv:Eszter

redpolly
redpolly Mon, 2012-12-24 13:10

érdekes módon,nekem az a tej nem hiányzik a tésztából...idén megpróbálom túróval is,hátha...

manikola
manikola Sun, 2012-12-23 14:50

Sziasztok! Már másodszorra sütöm, ezúttal dupla adagot, a másikat dióval. Idén ez lesz bejgli helyett. Nagyon fincsi és egyszerű elkészíteni.

Csirianyu
Csirianyu / Csirianyu Sat, 2012-05-26 16:05

Kedves Eszti! Köszönöm a receptet, már sokadszorra sütöm, egy ideje dupla adaggal, mert nincs az a mennyiség ami ne fogyna el :)

sterneva
sterneva Thu, 2011-12-22 18:01

Kedves Eszter!
Ma megsütöttem, nagyon-nagyon finom lett! Ajánlottam másoknak is, ők se maradjanak le erről a finomságról!
Köszönet érte!

Jucika2
Jucika2 Mon, 2011-12-19 22:33

Kisesz Kedves!Nekem a csokis tölteléked kellene. Nagyon szeretnék csokis beiglit sütni,mert a családom nem rajong a mákos és diós variációért.Köszi J

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Tue, 2011-12-20 06:53

Kedves Jucika2,
Én csak mákos és diós töltelékkel szoktam készíteni. A recept hozzászólásai között, Tuncsi77 írta a csokis változatot. Tőle kérd el a töltelék receptjét! Üdv: Eszti

sasi
sasi Wed, 2011-12-21 08:21

Kedves Eszter!
Érdeklődnék, hogy meddig marad puha a tészta? Lehet már most elkészíteni, és 24.-én az asztalra tenni?
Üdv Gabi

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Wed, 2011-12-21 08:59

Kedves Gabi,
Én csütörtök este fogom megsütni vagy péntek reggel. Olyan három-négy napot saccolok neki, amíg biztosan puha, folpack alatt. Nálunk ált. a harmadik napra már nincs belőle... :)

sasi
sasi Wed, 2011-12-21 11:23

Köszi a gyors választ, akkor inkább még várok vele Én is!
Nagyon boldog, békés ünnepeket kívánok!
Üdv Gabi

sasi
sasi Wed, 2012-01-04 15:44

Megcsináltam, és ennél jobbat még sehol nem ettem, de a családtagok sem! Ez a bejgli volt az első ami elfogyott, az összes közül! Mindenki csak ezt ette és sajnos más napra el is fogyott!
Köszönöm ezt a szuper receptet!
Ui: Boldog új évet :-)

T
Timcsi / T Fri, 2011-08-12 16:01

Tényleg nagyon finom, én már kétszer megcsináltam! Szerintem sokkal finomabb, mint a mákos beigli. Köszi a receptet! :)

tuncsi77
tuncsi77 Fri, 2011-03-11 13:25

Szia!
Ismerem ezt a receptet, és karácsonykor kizárólag ezt sütöm bejgli helyett.Szoktam még diós és csokis változatban is!Isteni finom!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-22 15:00

Gyors, finom, és nem nehéz el késziteni, köszönöm szépen!!

kkaiser
kkaiser Tue, 2011-01-11 15:57

Nahát, még senki nem szólt hozzá, pedig, igen, ez tényleg finom :D

1717
finomliszt 45 dkg
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
tojássárgája 1 db
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
tejföl 2 ek
tej 1 dl
mák 30 dkg
cukor 20 dkg
tej 2 dl
búzadara 3 evőkanál
őszibaracklekvár 4 ek
kandírozott citromhéj 5 dkg
kandírozott narancshéj 5 dkg
tojás 1 db