Mákos kürt
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
25g tej14 kcal
A töltelékhez
-
75g mák394 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g tej28 kcal
-
9g búzadara32 kcal
-
20g őszibaracklekvár56 kcal
-
40 kcal
-
40 kcal
A tetejére
-
14g tojás17 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
100g tej56 kcal
A töltelékhez
-
300g mák1575 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g tej112 kcal
-
36g búzadara130 kcal
-
80g őszibaracklekvár222 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
23.8g finomliszt87 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
-
5.3g tej3 kcal
A töltelékhez
-
15.9g mák83 kcal
-
10.6g cukor41 kcal
-
10.6g tej6 kcal
-
1.9g búzadara7 kcal
-
4.2g őszibaracklekvár12 kcal
-
9 kcal
-
9 kcal
A tetejére
-
2.9g tojás4 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.6 g
Zsír
-
Összesen 78.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2954.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 1337 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 1003 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 227.1 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 393 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 386 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.6 g
Zsír
-
Összesen 315.5 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 96 g
-
Koleszterin 851 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11816.4 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 5350 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1181 mg
-
Foszfor 4012 mg
-
Nátrium 950 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 908.3 g
-
Cukor 443 mg
-
Élelmi rost 75 mg
VÍZ
-
Összesen 226.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1572 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 458 micro
-
Kolin: 435 mg
-
Retinol - A vitamin: 1542 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 353 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 556 micro
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 626.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 284 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 db tojássárgája
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
2 ek tejföl
-
1 dl tej
A töltelékhez
-
20 dkg cukor
-
2 dl tej
-
3 evőkanál búzadara
-
4 ek őszibaracklekvár
-
5 dkg kandírozott citromhéj
-
5 dkg kandírozott narancshéj
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, majd picit később a mákot is. Pár percig kevergetvefőzzük, nem baj ha kicsit sűrűnek találjuk. Félretesszük hűlni, mert langyosan keverjük hozzá a baracklekvárt és a kandírozott citrom-és narancs darabokat. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztát összeállítjuk: fontos hogy a liszt is és a vaj is hűtő hideg legyen, és gyorsan dolgozzunk összeállításkor. Alisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, fél csomag sütőport, csipet sót, egy tojásnak csak a sárgáját,a tejfölt és a végénannyi tejet, hogy szépen összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe (minimum 1/2 órára, de még jobb ha 1 órát is bent van).
- Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt máktöltelék harmadával egyenként megtöltjük, lazán feltekerjük, tepsibe tesszük őket.
- A tetejüket tojással megkenjük, szépenmegszurkáljuk (ne csak a felső réteg tésztát lyuggassuk, legalább a közepéig szúrjunk le),majd sütőben alacsonyabb fokozaton sütjük, és figyelni kell mert hirtelen kezd el pirulni. Az a jó ha lassan tud átsülni a közepe is, de nem ég meg sem az alja sem a teteje.
- "Ízváltó" sütemény, frissen picit ropogósan omlós, másnapra ha fóliába tekerjük összepuhul. Így is, úgy is isteni finom. Nálunk egy rúd még aznap áldozatul esik, de a másik kettőt átmenekítem úgy, hogy dobozba teszem, és egy félbevágott almát vagy narancsot csempészek mellé. Így lesz annyi nedvesség a dobozban, hogynagyszerű puha legyen másnapra, de enélkül is puhább lesz.
- Diós töltelékkel is szoktam készíteni, akkor 30 dkg darált diót főzök a tejben, 20 dkg cukorral, 2 zacskó vaníliás cukorral, és ha már langyos megbolondítom 1-2 kupakocska rumaromával. Ebbe nem teszek sem búzadarát, sem lekvárt.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 319
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 40136
- Feltöltés dátuma: 2010. február 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A recept egy régi "Váncza süteményeskönyv"-ből származik. Sok más weboldalon is megtalálható, mert közönség-kedvenc. Ha bejgli-szerűt kívánunk, de valami gyorsat, akkor ez a tuti befutó. Ez a sütemény nem élesztővel, hanem sütőporral készül -könnyebb is, és gyorsabban is elkészül. A tésztája édes, linzeres jellegű, puha még napok múlva is -ha marad belőle addig. A "törésvonal" szinte kötelező eleme, nekem még semmilyen trükkel nem sikerült úgy megsütni, hogy valahol ne repedt volna meg. Az itt leírt recept a "vánczás"-hoz képest már módosítgatva lett, ahogyan az évek alatt mindig változtattam rajta. Pl. a töltelékben nálam már nincs mazsola (nem szeretjük annyira), sem fahéj, sem citromhéj. A tésztába csak tojás sárgáját teszek hogy linzeresebb legyen. Összességében cukor-csökkentett, próbáltam eltalálni azt a minimális mennyiséget amitől még jó, de nem annyira csömör édes.