r
Nosalty Logó

Mákos kenyér

Évi néni
Mákos kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

319
Kalória
10.8g
Fehérje
60.5g
Szénhidrát
3.3g
Zsír
53.7g
Víz
2.4g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
2.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5946.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    317 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    3612 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    605.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    536.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    679 micro
Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

Öregtészta

  1. A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Dagasztógép táljába mérjük a hozzávalókat, és hozzátöltjük az élesztős vizet. 8-10 percig dagasztjuk, majd letakarva 12 órára magára hagyjuk.
  3. A "túlkelt" tésztát átdagasztjuk egy perc alatt.

Kenyértészta

  1. Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
  2. Az öregtésztához mérjük a kenyértészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztős vizet, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle addig, amíg a tál falától el nem válik.
  3. Letakarva kelesztjük egy órát.
  4. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Először kétfelé vesszük: 1/3, 2/3 arányban, majd ezeket az adagokat 4-4 részre osztjuk. A nagyobbakat kb. 50 cm-es, a kisebbeket kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk. A hosszabbakat egymás mellé fektetjük, a rövidebbekkel pedig szövetszerűen "megszőjük". A kilógó végeket párosával összecsípjük, a tészta alá hajtjuk.
  5. Az így kapott kenyeret formába fektetjük.

Tetejére

  1. A kenyér tetejét megkenjük kis vízzel elkevert tojásfehérjével, és megszórjuk mákkal.
  2. Letakarva 30-40 percet kelesztjük.
  3. A megkelt kenyeret 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőt 180-190 fokra csökkentve, további 15-20 percig sütjük.
  4. A megsült kenyeret rácsra téve hűtjük ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x15

Húsvétra a sonkához ezt a kenyeret sütöttem.

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...