r
Nosalty Logó

Öregtészta - kovász pussycattól

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pussycat
Öregtészta - kovász pussycattól
adag
Előkészítés
perc
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 162 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1936 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 234 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 162 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3720.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    591 mg
  • Nátrium
    2739 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    389.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    359.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1936 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    449.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 234 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat robotgép dagasztókarjával kidagasztjuk. Benne hagyjuk a robotgép keverőtáljában, mert még keverni fogjuk.
  2. Langyos helyen hagyjuk túlkelni és visszaesni (ahogy tetszik neki) 10-12 órát. Akár estétől reggelig vagy reggeltől estig.
  3. Újra megkeverjük a géppel, de csak annyira, hogy épp összeálljon.
  4. Olajos kézzel (úgy nem ragad) 4 gombócot formálunk belőle és külön-külön műanyag dobozokba pakoljuk őket, majd a hűtőbe tesszük. Akár 3 hétig is eláll. Az elsőt egy hét vagy pár nap után lehet használni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 11609
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 27.

Receptkategóriák

Öregtészta - kovász pussycattól
pussycat 150 recept

Én ezt a "Limara péksége" oldalról tanultam, a kenyeret is kipróbáltam vele megsütni. Nem akartam hinni a szememnek, annyira szép lett, pedig a kenyérhez már nem tettem élesztőt egyáltalán. Csak egy adag öregtésztával készítettem el. Már régóta piszkált engem ez a fajta kovász ("öregtészta") készítési mód, csak sajnos szegény anyósomat már nem tudtam megkérdezni felőle. Amikor férjhez mentem és odakerültem hozzájuk (50 évvel ezelőtt), akkor még az anyósom otthon sütötte a kenyeret. Én még olyan fiatal voltam, hogy minden jobban érdekelt a kenyérsütésnél, de arra emlékszem, hogy mindig ott láttam száradni egy zsemle nagyságú darab tésztát, amit a kenyérből elvett. Azt tudtam, hogy azt használta a legközelebbi kenyérsütésnél egy hét múlva. Az viszont már nem tudom, hogy hogyan. Hogy áztatta-e, vagy akármit csinált vele, én nem követtem figyelemmel. Pedig most milyen jól jönne az Ő jótanácsa. Sajnos ez egy nagyon nagy emberi hiba, hogy csak akkor döbbenünk rá, hogy mi mindent szeretnénk kérdezni, amikor már túl késő. Tanultam én azért nagyon sokat az én jó anyósomtól, de sajnos nem eleget.  Szóval megszületett az én első "öregtésztás" kenyerem is. Nemsokára az is felkerül az oldalra.  

Hozzászólások (3)

Éva-Anyóca

Köszönöm.:-))

pussycat

Nagyon szivesen Kedves Eva-Anyoca!:)

Törölt felhasználó

Hjaj, de nagyon KÖSZÖNÖM! Kérlek, Kedves! Ha azt is leírnád, kenyérsüt? gépben, milyen arányban és hogyan készítsem el a félbarna kenyeret?! Ott a gép, még nem sütöttem benne, nem merem. A barátn?m valamit eltrefált és folyt ki a gépnek a orrán-száján a ragacsos tészta! Ezt el szeretném kerülni, ezért a félbarna kenyér elkészítéséhez NAGYON SZÉPEN KÉRLEK, írjad meg, miként, hogyan kell sütni. Megköszönném a jótanácsaidat. Vagy süthetem villanysüt?ben is a kenyeret? Várom, nagyon várom a beírásodat, tanácsaidat - kenyérsütéssel kapcsolatosan! Hú ezt elmentettem, a kovászos kenyér az igazi, nem ezek tescós felfújtak. Én nem is tudom lenyelni, rosszul is lettem, pedig talán kétszer hoztam haza, mert más már nem volt nyitva. De olyan nagy és könny?, a saját készítés? pedig nehéz, jól emészthet? és laktatató. Drága Dédnagymamám, micsoda jóíz? kenyereket sütött! Soha nem tudom és nem is akarom elfelejteni az ízét. Így tehát "ácsingózom" utána... No, meg kisérletezem, de villanysüt?ben sütöttel. No, azok is "valahogy" sikerültek, de nem volt egyik sem az igazi... :(

pussycat

Kedves Harmadik2011! Sajnos en a kenyersutogephez nem ertek, mert nekem nincs. Abban viszont tudnek tanacsot adni, hogy sutoben (nekem gaz van,de szerintem az mindegy) hogyan kell kenyeret sutni. Az itteni leiras szerint meg tudod csinalni az "oregtesztat". Utana kattints ra az "oregtesztas kenyer pussyicattol" oldalra, ott van a kenyer amit ezzel a modszerrel sutottem. Ha tetszik a recept, es ha nem banod, hogy elegge hosszadalmas, allj neki batran kovetve az utasitast, es biztosan sikerulni fog neked is. Ha te felbarna kenyeret akarsz, akkor csak tegyel bele teljes kiorlesu lisztet is, kb. 20%-at (persze annyival kevesebb legyen a feher liszt). Remelem, hogy tudtam segiteni, ha meg szukseged van valamilyen felvilagositasra csak irjal es en szivesen valaszolok. Egyebkent erdemes jol attanulmanyozni minden csinjat-binjat mielott nekilatsz. Van egy nagyon jo blog "Limara peksege" neven, en is ott tanultam ezt a fajta kenyersutesi modszert. Todom ha azt elolvasod, nagyon fog neked tetszeni. Csak ird be a Google-ba es fel fog jonni. Meg egyszer sok sikert! Udvozlettel: Veronika

Törölt felhasználó

Szia kedves Pussycat!jól olvasom,hogy egy hét után lehet csak használni?de miért?én arra gondoltam,hogy ma este bekeverem és holnap már süthetek is bel?le kenyeret.köszönöm válszod Maya

pussycat

Kedves Maya! Nem hiszem, hogy problema lenne ha masnap sutsz belole. Amit nem hasznalsz fel ket-heten belul, azt le is fagyaszthatod, es ha sutni akarsz, akkor szobahomersekleten hagyd, hogy kiengedjen. Jo sutogetest, udv. Pussycat

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek