Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos magos fehérkenyér

Kovászos magos fehérkenyér
Kovászos magos fehérkenyér
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jenőmet próbálgatom, mire képes. Meg voltam elégedve vele. A sok mag pedig egészséges nyomelemeket tartalmaz.

hozzávalók / 12 adag

  • 20 dkg kovász tk tönkölylisztből
  • 10 dkg tk tönkölyliszt
  • 50 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 dl joghurt
  • 2 dl víz
  • 1 ek citromlé
  • 1,5 tk só
  • 1 tk barna cukor
  • 2 ek tönköly búzapehely
  • 2 ek napraforgómag
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek mák
  • 2 ek olaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt megetetjük egyforma súlyú liszttel és vízzel. Megvárjuk, míg felfut, majd kimérünk belőle 20 dkg-ot.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe belemérjük az összes hozzávalót, és dagasztó programra kapcsolunk.
  3. Megvárjuk, míg a tészta kétszeresére kel, majd kettéosztjuk, átgyúrjuk, kenyeret hajtogatunk belőle olajos kézzel, és szilikon kenyérformába fektetjük, tetejét lekenjük olajjal, majd lefedve kelesztjük tovább, míg újra duplájára nő.
  4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra hőlégkeverésen, kis edénybe vizet teszünk be gőzölni. A kenyeret 20-25 percig sütjük (ha erősebben barnul, takarjuk le fóliával), majd csökkentsük a hőt 180 fokra, és aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15 x 2 cm
  • költség: 330 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 318
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 12 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

tökmagos kenyér, sokmagvas kenyér, kovászos vekni

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Wed, 2014-01-29 21:46

Kedves Évi!
Tegnap erre a magos kenyeredre vetemedtem, annyi volt az eltérés, hogy nekem rozskovászom volt, valamint nem bírtam ellenállni, hogy ne tegyek bele egy kis lenmagot is. A kovász előzetes beetetése is megtörtént, mindent a leírás szerint csináltam, de bizony 4-5 óra múltán alig lett ducibb a tészta, emiatt 10 dkg öregtésztával, és kb. 1,5 dkg. élesztővel felturbóztam, átgyúrás, formázás után a sütőedénybe tettem. Úgy két és fél órai kelesztés után ment a sütőbe, ahol 20 perc sütés fedővel, majd 40 perc fedő nélkül. Az eredmény, látszatra mint a tiéd, kívül, belül, ezzel még elégedett vagyok. Ma reggel vágtuk fel, jóízű, igazán finom, de puhábbnak kellene lennie. Szerintem nem tesz jót a kenyérnek, hogy egy órát vesz igénybe a sütése.
A sütőmet lehet, hogy át kellene minősítenem aszalónak, arra alkalmasabb lenne (némi túlzással).
Azért nem adom fel, még próbálkozom, de legközelebb vagy a túrós kenyeredet, de lehet, hogy inkább a tépegetőset veszem sorra. Kíváncsi vagyok rá, az talán az én sütőmben is puhább lesz.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2014-01-30 18:44

Kedves Margó!

Mondom neked, a tél nem igazán kedvező a kovászos kenyér sütésére (szerintem). Lehet, hogy nagyobb hőfokra kéne venned a sütődet. Én mindent hőlégkeverésen sütök és az + 20 fokot jelent. Ezt is vedd figyelembe. A mankó (öregtészta, élesztő) tök jó ötlet.
Üdv: Évi néni

dadimami
dadimami Thu, 2014-01-30 20:27

Kedves Évi!
A kovászt illetően nyilván jól látod a helyzetet, jobban értesz hozzá mint én, de mit csináljak vele, kidobni sajnálom, etetgessem (heti egy alkalommal) tavaszig, akkor is csak sokasodik, jó lenne felhasználni. Mit gondolsz bukta készítéshez érdemes vele próbálkozni, hogy fogyjon? A fánkot is már várják a gyerekeim, de az elég kényes, nem szeretném elrontani vele, talán lángos sütésnél szóba jöhetne.
Az öregtészta mindenképpen szimpatikusabb, nincs vele annyi macera.
A sütőmet maximális hőfokon működtetem, a gáz szolgáltatással van gond, gyenge a gáz hőleadása, tűz ereje. Karácsony és Húsvét tájékán jól működik, de ez csak az ünnepek körüli pár napra korlátozódik. Egy hőlégkeveréses sütőre még a készülék árát nem is sajnálnám, de - amilyen sokat sütök - az áramdíjra ingem-gatyám ráfizetném.
A tépegetős kenyeredhez fűzök nagy reményt, - ahhoz öregtészta és élesztő is kell - az lágyabb, puhább belű lehet, emiatt remélem, hogy sikerrel fog kecsegtetni.
A túrós kenyered is megmozgatta a fantáziámat, de ahhoz még nincs minden itthon, és szeretném megkérdezni, hogy a cottage cheese -t ezen a néven lehet kapni, vagy orda szerű sajtféleség? még nem hallottam róla, ahogy rákerestem abból az derült ki számomra, hogy túrószerű, de igazából sajt, még sikért és tejsavóport is be kell szereznem hozzá.
üdv: Margó

dadimami
dadimami Fri, 2014-01-31 23:03

Kedves Évi!
Köszönöm válaszodat. Búzasikért azt sikerült beszereznem, tejsavóport még nem. A sikér már fél siker. Jelentkezem, a következő kenyérsütés után.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-07-05 11:51

Az nagyon jó ötlet. Én is szoktam szellőztetni. Csak-csak kitanulom a mesterséget. Szép hétvégét! Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-07-05 11:38

Szép, finom! Próbáld ki pirítva is; a mák mennyei benne, főleg pirítva! Most nálunk volt egy pár napos, langyos idő; kitettem a kovászkáimat a kerti kis asztalra "napozni" :P