r
Nosalty Logó

Mákos kalács Gourmand konyhájából

Gourmand
Mákos kalács Gourmand konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

kelt tészta

töltelék

tetejére

701
Kalória
17.7g
Fehérje
106.1g
Szénhidrát
23.3g
Zsír
40.3g
Víz
84.3g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
38.3g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kelt tészta

töltelék

tetejére

Összesen 701 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kelt tészta

töltelék

tetejére

Összesen 8415 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kelt tészta

töltelék

tetejére

Összesen 296 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1167.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    106.1 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 701 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    212.3 g

Zsír

  • Összesen
    279.9 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    120 g
  • Koleszterin
    1011 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14009.8 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    501 mg
  • Kálcium
    4655 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1195 mg
  • Foszfor
    3845 mg
  • Nátrium
    3706 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1272.8 g
  • Cukor
    460 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

Víz

  • Összesen
    483.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1612 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1068 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1529 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    978 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1934 micro
Összesen 8415 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 296 kcal

Elkészítés

kelt tészta

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük, ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk a vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem nyerünk és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor elkészült, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.

töltelék

  1. A mákot mákprésen kipréseljük, majd hozzáadjuk a cukrot.
  2. A tejet felfőzzük, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert mákhoz, és addig főzzük, amíg krémes állagú tölteléket nem kapunk.

tetejére

  1. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és két részre osztjuk.
  2. A tésztát kinyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
  3. A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  4. A kalácsokat lekenjük egy felvert tojással, majd a sütőbe tesszük.
  5. 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve 1-1,5 órát letakarva pihentetjük.
  6. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 35x10x8

Rövid történet: Az én kalácsaim többnyire éjjel készülnek, és reggelre mindig frissek.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...