Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas-kakaós foszlós kalács

Fahéjas-kakaós foszlós kalács
Fahéjas-kakaós foszlós kalács
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Más néven "lábtörlő süti", mivel össze kell szőni a tésztát. Legelterjedtebb a virslis lábtörlő. De ez egy édes, könnyű kelt tészta. Remekül illik hozzá a vaníliasodó vagy egy bögre kakaó.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A lisztet, tejet, tojást, csipet sót, maradék cukrot, olvasztott margarint, felfuttatott élesztőt kidagasztjuk kézzel vagy dagasztógéppel. 40-50 percet hagyjuk kelni.
  2. Ha megkelt, megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, hogy egynemű tésztát kapjunk. A másik felét tepsi méretűre kinyújtjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, félbehajtjuk, és újra kinyújtjuk tepsi méretűre. Nyújtófára tekerjük, és óvatosan sütőpapíros tepsibe simítjuk. Meghúzgáljuk a sarkait, hogy teljesen kitöltse a tepsit. Pizzavágóval, vagy derelyevágóval hosszában ujjnyi csíkokra vágjuk. (Fontos, hogy ezek a mozzanatok már a tepsiben történjenek, különben nem tudjuk átemelni a tepsibe.) A barna tésztánkat szintén kinyújtjuk tepsi méretűre, viszont ezt keresztben vágjuk ujjnyi csíkokra.
  3. A fehér tésztánkon minden második tésztacsíkot feléig visszahajtunk, és a hajtás tövébe helyezünk egy barna tésztacsíkot. Visszahajtjuk őket. Most azokat hajtjuk fel, amik az előbb lent maradtak, és ide is helyezünk egy barna tésztacsíkot. Addig, míg a tepsi széléhez nem értünk. Ekkor fordítunk egyet a tepsin, és a másik oldalon is megcsináljuk ugyanezt. A maradék barna tésztacsíkkal pedig készítünk körben egy keretet a sütinek. Így egy szép szőttes mintát kaptunk. És tényleg úgy néz ki, mint egy lábtörlő. Begyújtjuk a sütőt, és 20 perc múlva betesszük, addig még kel egy kicsit.1 felvert tojással megkenjük a tetejét. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
  4. Készíthetünk hozzá vaníliasodót. Tányérra merünk belőle, majd erre helyezünk egy szelet kalácsot.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 450
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

SweetSzenilla

Mióta szakács: 2013.09.13.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kétszínű kalács, lábtörlő kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

470
finomliszt 1 kg
tej 5 dl
friss élesztő 40 g
cukor 4 ek
tojás 2 db
margarin 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 ek
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 5 ek
2 csipet
tojás 1 db