adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
1 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
1 db citrom
-
50 dkg finomliszt
-
30 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
20 dkg porcukor
-
30 dkg sárgabaracklekvár
-
fahéj ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromhéj
A tetejéhez
-
20 dkg étcsokoládé
878
Kalória
12.8g
Fehérje
104.7g
Szénhidrát
47.2g
Zsír
33g
Víz
109.5g
Koleszterin
8g
Élelmi rost
50.8g
Cukor
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
1g élesztő1 kcal
-
10g tej6 kcal
-
17g citrom3 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
A töltelékhez
A tetejéhez
-
20g étcsokoládé109 kcal
Összesen
878
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
10g élesztő11 kcal
-
100g tej56 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A töltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
100g dió654 kcal
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A tetejéhez
-
200g étcsokoládé1092 kcal
Összesen
8794
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
0.5g élesztő0 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
7.8g citrom1 kcal
-
23g finomliszt84 kcal
-
13.8g vaj99 kcal
-
2.3g porcukor9 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
A töltelékhez
-
9.2g mák48 kcal
-
9.2g porcukor36 kcal
-
4.6g dió30 kcal
-
13.8g sárgabaracklekvár38 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A tetejéhez
-
9.2g étcsokoládé50 kcal
Összesen
404
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 882 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 337 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 221 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
878
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.5 g
Zsír
-
Összesen 472.4 g
-
Telített zsírsav 209 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 119 g
-
Koleszterin 1095 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8819.9 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 242 mg
-
Kálcium 3494 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1286 mg
-
Foszfor 3372 mg
-
Nátrium 318 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1047.2 g
-
Cukor 508 mg
-
Élelmi rost 80 mg
Víz
-
Összesen 330.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2210 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 582 micro
-
Kolin: 532 mg
-
Retinol - A vitamin: 2161 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 576 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 610 micro
Összesen
8794
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 405.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
404
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, pici cukorral és liszttel, majd futtasuk fel.
- A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és az élesztős tejet. Összegyúrva, letakarva 20 percet pihentetjük a hűtőben.
- A töltelékhez összekeverjük a darált mákot 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és külön edényben a diót a maradék cukorral, ha maradt még citromhéj, abba is mehet.
- A tésztát 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk mindegyik darabot.
- Az első lapot tepsibe fektetjük (vaj+liszt), megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros mákkeverék felével.
- Ráfektetjük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd a cukros diót ráhintjük.
- Majd jön a harmadik lap, arra is lekvár és a maradék mákos cukor kerül, végül befedjük a negyedik lappal.
- Az egész magassága 4-5 cm legyen! 20 percig pihentessük, majd süssük 180 fokon 35-40 percig.Tűpróba!
- Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük. Hagyjuk egy éjszakát állni hideg helyen szeletelés előtt!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Sütés ideje: 40 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
Semmi külünös sztori nincs hozzá. Gyűjtögetem a receptes kiadványokat, és az egyikben találtam rá erre a receptre. Évek óta így készítem, nagyon finom, így nem kell dupla adagot készíteni, hogy mindegyik ízből legyen.