Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli ősrecept

Bejgli ősrecept
Bejgli ősrecept
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Őszintén szólva, én soha nem voltam oda a bejgliért.

Néhány évvel ezelőtt azonban egy ismerősömnél isteni finom bejglit ettem. Ő minden évben ugyanattól az idős asszonytól rendelte maguknak karácsonyra. Ezek után minden karácsonykor megkértem az ismerősömet, hogy nekünk is rendeljen. Idén azonban az asszony beteg lett, és már nem vállalta, hogy másoknak is süssön. Gondoltam egy nagyot, és bár én nem vagyok nagy sütemény sütő - kelt tésztával eddig csak egyszer próbálkoztam, és az sem sikerült - felkerestem a nénit, és elkértem a receptet. Elmondta, hogy ő már 50 éve ez alapján a recept alapján süti a bejglit, és ő is még az anyukájától tanulta, aki a nagyanyjától...szóval régi recept.

Tegnap meg is sütöttem, és jelentem, még én sem tudtam elrontani!!!

Jó, a tésztájához én tettem dagasztás közben egy kis langyos vizet, mert keménynek találtam. Na ezt nem kellett volna, mert olyan lágy lett a tésztája, hogy kézzel simán kinyújtottam, és alig bírtam tepsibe rakni, mert szinte kifolyt a kezemből. Síró görcs kerülgetett, hogy hiába dolgoztam, és megfordult a fejemben, hogy kidobom az egészet, de gondoltam, ha már a töltelék ilyen finom, megpróbálom megsütni.

Jól tettem! Egyben maradt, csak picit terebélyesebbek lettek, a diósat nem sikerült szépen felcsavarnom, de isteni finomak! Legközelebb ügyesebb leszek, és teszek fel szebb képet!:-)

Ezt bátorításként írtam le, ha valaki hasonlóan járna.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, utána mehet bele a vaj, majd a cukor, és végül a 4 tojássárgája.
  2. Kicsit eldolgozzuk, majd beleöntjük az élesztős tejet. Dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A vizet összekeverjük a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, és felforraljuk.
  2. A ledarált diót (felét meg lehet előtte pörkölni, úgy finomabb) összekeverjük a mazsola felével, fele citrom héjjal, 3 kanál baracklekvárral és a fele rummal. Igen, mindennek a fele, mert a mákost is ugyanígy kell ízesíteni!:-)
  3. Ezután elkezdjük ráönteni a cukros tej-víz keveréket, a diósra kicsit kevesebb kell, mint a mákosra. Öntsük lassan, és közben kevergessük, nehogy túl folyós legyen.
  4. A mákos tölteléket ugyanígy készítsük el. Lehet, hogy a cukros szirupból megmarad, nem muszáj mindet ráönteni, én sem tettem, mert soknak találtam.
  5. A bejgli tésztát kivesszük (meleg helyiségben dolgozzunk), 4 felé vágjuk, és mindegyik cipót kicsit átgyúrjuk.
  6. 4 tepsi méretű téglalapot nyújtunk, kettőre dió, kettőre mák töltelék kerül egyenlő arányban. Feltekerjük, a tetejét megkenjük az egész tojással, és hideg helyre tesszük, amíg rádermed a tojás (pár perc), ezután még egyszer megkenjük. Így lesz márványos a teteje. Ötször beleszúrunk miden rúdba, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc múlva a hőfokot vegyük vissza 160 fokra, és további 20-25 percig süssük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 25 072
elküldve: 20
receptkönyvben: 264
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Hópihe

Mióta szakács: 2013.12.12.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós és mákos bejgli, beigli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hópihe80
Hópihe / hópihe80 Thu, 2013-12-19 13:16

Sziasztok!
Igazatok van, de nekem ez sokkal jobban ízlik, és 1 hétig simán eláll.Anyósom le is szokta fagyasztani, és húsvétkor kiolvasztva is ugyanolyan finom!:-)
Boldog Karácsonyt!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Wed, 2013-12-18 14:57

Egyet értek az előttem szólóval. Én is nagyon sokat vitatkoztam mostanában a családdal, hogy az amit nagymamám csinál 50 éve nem bejgli, hanem KALÁCS!!!
Mert az eredeti cukrász bejgli hidegen készül, hideg tejbe kell beletenni az élesztőt és hideg helyen kell pihentetni és az igazi bejglinek szép márványosra becserepesedik a teteje.

Timancs
Timancs Tue, 2013-12-17 09:47

Igen, én is ismerem az ilyenfajta elkészítési módját a sütinek, de ezt diós ill. mákos kalács néven emlegetik. És tényleg nagyon finom, de nem sokáig élvezhető. A bejgli kimondottan élesztős-omlós tésztából készül és sokáig omlós, finom marad.
Nem okoskodásnak írtam, csak egy ártatlan hozzászólás volt! :-)
Mindenkinek szép ünnepet és jó sütögetést kívánok!

2055
margarin 40 dkg
finomliszt 80 dkg
tojássárgája 4 db
cukor 8 dkg
élesztő 1 dkg
tej 2 dl
1 kávéskanál
tojás 1 db
dió 50 dkg
mák 50 dkg
cukor 80 dkg
víz 4 dl
tej 4 dl
sárgabaracklekvár 6 ek
mazsola 10 dkg
rum 5 ml
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 db