Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Maki sushi

Maki sushi
Maki sushi
85 perc / előkészület: 70 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a pálcikás ételeket, eleinte kihívást jelentettek számomra, nem csak az elfogyasztásuk, hanem az elkészítésük.

Ha nekiállsz, tényleg javaslom, legyél nagyon nyugodt, és nézz meg az interneten legalább 2 különböző videót az elkészítéséről, tekerésről.

A rizs ha jól készíted el, nagyon fog ragadni, fontos, legyen egy vizes edény, amiben folyamatosan nedvesítheted a kezed! Vigyázz a nori lap viszont nem szereti a vizet. :)

A késnél tényleg fontos, hogy nagyon éles legyen, nem jó ha reszelve szeleteled, széteshet a remekműved!

hozzávalók / 2 adag

6-8 rúdhoz:

  • 25 dkg rövidszemű rizs
  • 3 dl víz
  • 3 ek rizsecet
  • 2 tk cukor
  • 1 mk só
  • 1 cs Nori lap
  • 1 db bambusztekercs
  • 1 db uborka
  • 1 db piros paprika
  • 10 dkg nyers tonhal
  • 10 dkg nyers lazac
  • wasabi por vagy krém
  • pácolt rózsaszín gyömbér
  • szójaszósz

ajánlat

Tálaláskor legyen egy kisebb edény, amibe öntesz 0,5 dl szójaszószt, ebbe lehet tunkolni a Makikat, ha vagányabb vagy, akkor tehetsz a szószba wasabi krémet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik, legalább 8-10 vízcserét igényel.
  2. Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a lábost, és lassú tűzön forraljuk fel a rizst.
  3. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost, és hagyjuk 15 percet állni.
  4. Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!
  5. Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza.
  6. Ugyanilyenre hozzuk össze a paprikát.
  7. A halakat használat előtt 24 órát fagyasszuk, hogy elpusztuljanak az élősködök benne.
  8. Tehát a halacskákat szálkátlanítjuk, és kisujj vastagságúra vágjuk, természetesen a bőre nélkül!
  9. Wasabink ha por, kevés vízzel egy viszonylag gyurmaszerű masszává keverjük.
  10. Helyezzünk egy fél ív norit a bambusztekercsre.
  11. Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).
  12. Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabival is megkenheti).
  13. Ezután kezdjük el feltekerni a bambuszlap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva.
  14. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét.
  15. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt.
  16. Egy nedves és nagyon éles késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk, és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 60 399
elküldve: 6
receptkönyvben: 171
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

fagyufa

Mióta szakács: 2011.10.31.
13 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: nehéz
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
diéta: tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sushi házilag, japán rizstekercs, házi sushi

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

CastinginTokyo
CastinginTokyo Thu, 2012-06-28 10:14

Teljesen reális volt az előző ár is, nem értem...
Nálunk minden héten kerül japán étel az asztalra (apukám kedvéért legtöbbször maki sushi, mást ő nem bír megenni "nyersen"), a hozzávalókat piacon illetve japán/ázsiai boltokban vesszük. Meg kell jegyeznem, hogy a családom hajt a minőségre (nem sznobizmusból:)). Mégis megvan nyolc főre kevesebb, mint 6ezerből, minőségi termékekkel!

fagyufa
fagyufa / fagyufa Wed, 2012-01-11 14:12

Kedves manoful, a leírásomból kivették, vagy kimaradt, hogy nem kell a legdrágább alapanyagokat megvenni, a rizsnek ugyan olyan jó a közértben kapható rövid szemű is, főleg ha valaki még soha nem készített ilyen ételt! Én a pesti árakhoz tudok viszonyítani. Megkerestem a legolcsóbb lelőhelyeket. A lazacot 2800Ft/kg-os áron vettem, két főre felesleges és sok 20dkg a lazacból mivel nem csak lazacossal szeretném őket jóllakatni! Tonhal ára 4-6 ezer Ft/kg kapható. A szójaszósz 1,5liter 1800Ft, rizsecet 0,5liter 700Ft, wasabi, gyömbér árára nem emlékszem, viszont a receptben az adagra vetített árral számoltam. Egy üveg rizsecet vagy szójaszósz nagyon sok alkalomra elegendő. Gyakran készítettem én is 4-6 főre és nem került annyiba amennyit te vázoltál. Így az árat max 3000Ft-ra változtatom, 2 főre ez reálisabb :))

manoful
manoful Mon, 2012-01-09 16:08

Én egyetlen dologra lennék kíváncsi, hogy az ára hogy lehet 2500 Ft? Tonhal és nyers lazac? Csak egy jobb minőséígű nori lap kerül 1500 Ft-ba! A lazac még leértékelt kilónkénti ára is közel 4-5000Ft. Ebből minoimum kell 20 Dkg... jah és akkor a rizs? A sushi rizs szintén 1000 Ft, a szójaecet, gyömbér, wasabi szintén ezresek....
Nem beszélek hülyeséget, gyakran készítek sushít, de sajnos, anyagi okokból nem a legdrágább alapanyagokból, így jól megnézem mi mennyi... így is egy 4 főre kb. 10-12 ezer és az minium (úgyhogy van otthon szójaszózs, és uborka...)

fagyufa
fagyufa / fagyufa Wed, 2012-01-11 14:13

Kedves manoful, a leírásomból kivették, vagy kimaradt, hogy nem kell a legdrágább alapanyagokat megvenni, a rizsnek ugyan olyan jó a közértben kapható rövid szemű is, főleg ha valaki még soha nem készített ilyen ételt! Én a pesti árakhoz tudok viszonyítani. Megkerestem a legolcsóbb lelőhelyeket. A lazacot 2800Ft/kg-os áron vettem, két főre felesleges és sok 20dkg a lazacból mivel nem csak lazacossal szeretném őket jóllakatni! Tonhal ára 4-6 ezer Ft/kg kapható. A szójaszósz 1,5liter 1800Ft, rizsecet 0,5liter 700Ft, wasabi, gyömbér árára nem emlékszem, viszont a receptben az adagra vetített árral számoltam. Egy üveg rizsecet vagy szójaszósz nagyon sok alkalomra elegendő. Gyakran készítettem én is 4-6 főre és nem került annyiba amennyit te vázoltál. Így az árat max 3000Ft-ra változtatom, 2 főre ez reálisabb :))