r
Nosalty Logó

Sushi kezdőknek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gasztrobloggerférj
Sushi kezdőknek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 272 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1088 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 133 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    141.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    272 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 272 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1461.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    889 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    567.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    1088 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2434 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1088 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    298 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 133 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
  2. Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
  3. Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.
  4. Azmirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
  5. Borítsuk a rizst egy olyan lapostálba vagy edénybe, amibenszét tud terülni, majdapránként rácsorgatva,óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Hakész, tegyük félre egy órára száradni.Ne fedjük le!
  6. Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.
  7. Összeállítás:
  8. A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjukfélbe.Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
  9. Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), afényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) ésfedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkothagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtta rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt ismódjával tegyük, mert atúlságosan vizes kéz miatt a nori elázhatés nyúlós, szottyos lesz.
  10. A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
  11. Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!
  12. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
  13. Tekerjük ki, a közepénélvágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé,és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja ahagyományos hatos maki csomagot.
  14. Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába,mellette egy csepp wasabival.Tradicionálisanezt aztánelkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 118
  • 7 napos nézettség: 681
  • Össznézettség: 367350
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 09.

Ajánló

A leírásban szereplő halfagyasztást mindeképpen végezzük el, főleg ha olyan helyről vettük a halat, ahol nem vagyunk biztosak abban, hogy bevizsgálták-e. A nyers halat - bármennyire gyalázatos is - sok esetben jobb előtte lefagyasztani és csak miután kiengedett, felhasználni és elfogyasztani. Ha a hal húsa élősködővel fertőzött - ami természetesen nem látható -, az csak ezzel vagy főzéssel pusztul el - néha még azzal sem... Szóval, ne kísérletezzünk. Ugyanígy járjunk el bármilyen nyers hallal, amit a sushiba szeretnénk tenni. Rövid kitérő a budapesti Sushi éttermekre: Nehéz jót találni. A legismertebb talán a Wasabi: elég hitvány minőség, ráadásul ehhez képest drága. Planet Sushi: olyan étteremlánc, mint a Wasabi, de a minőség talán hangyányival jobb. Sushi Sei: Jó. Tokyo Sushi: hülyének nézik az embert, nagyon sok külföldi panaszkodik, hogy túlszámlázzák öket. Szerintem minket is. Csak elvetemülteknek. Sushi An: nem ismerem  - hozzászólásokat várok, ha valaki már volt ott I Love Sushi: Mintha suhshit árulnának McDonald´s-ban. Fuji: so-so...a vélemények megoszlanak - viszonylag jónak tartják. Takebayashi: mint minden ételkiszállításra hajlandó cégnél, itt is ráment ez a minőség rovására, egyébként nem rossz. Ès akkor jöjjön az igazi: Okuyama no sushi Aprócska hely egy alagsorban, semmi pompa, mintha egy iskolai menza alagsorában ülnél - mint amilyennek egy sushi bárnak lennie kell. Óriási tévedés azt gondolni, hogy a nagy éttermekben kapjuk majd a legjobb sushit. Ezt a japánok is tudják - például, a volt főnököm Magyarországon. Az igazi sushi bárok kis helységek, 3-5 asztallal és pulttal. Fantasztikusak. Aki először próbálja a sushit, feltétlenül oda menjen. Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6. Tel: +36 1 250 8256 Fax: +36 1 250 8256 Nyitva: K-V: 13:00-22:00  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sushi kezdőknek
Gasztrobloggerférj 7 recept

Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik hajlandóak nekiállni, és figyelmesen követik a receptet, nem fognak csalódni. Emellett több más fajta leírását is megtaláljátok a blogomban, képekkel kiegészítve, következő lépés a sushi haladóknak. A receptet még jóuram maga tanulta kinn Japánban, amikor ott élt hosszú évekig. Mint minden japán dolognál, itt is fontos a tradíció, ezt illik követni, hiszen attól lesz a sushi valóban sushi, hogy odafigyelünk a részletekre is. Alapvetően sem különösebb szakértelmet nem igényel, sem túl sok időt. A rizs főzési idejétől eltekintve, csak pár perc egy tekercs elkészítése, és már lehet is enni. (Ne kísérletezzünk másfajta rizzsel.) Persze  a sushi rizs főzése külön tudomány. Önmagában is igen ragadós, így főzéskor törekedjünk rá, hogy ne legyen mancsos... Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de talán egyszer kíváncsiságból érdemes beruházni. Azok, akik nem szeretik a nyers halat, próbálják ki füstölt lazaccal, és tegyenek hozzá egy csík krémsajtot. Ez ugyan egyáltalán nem tradicionális, de talán azok is szeretni fogják, akik eddig nem merték kipróbálni. Készülhet azonban avokádóval, uborkával, japán omlettel is.     Èlettani hatása: erősen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Hozzászólások (25)

animoni

Szia! Én már olyan régóta szeretnék sushi-t csinálni, a probléma az alapanyagokkal van! Ha megkérdezhetem, Te honnan szerezted be ?ket? Válaszodat el?re is köszönöm!

Törölt felhasználó

Szia Animoni! Gondoltam megírom, hogy mi az egyik japán ebédünkhöz hol vettük a hozzávalókat! :) Budapesten az Asia Centerben van egy élelmiszeres bolt (valamelyik oldalon a földszinten) és ott minden van! Nori lap, wasabi, szójaszósz, ritka gyümölcsök, zöldségek, tengeri herkenty?k, stb. Nem tudom pontosan, hogy a jobb vagy a bal oldalon, de az információnál biztos meg tudják mondani! Remélem segítettem! :) Kati

P.

Kedves Animoni! Itt köszönném meg Kati segítségét is, mert sajnos ebben nem tudok segíteni. Én Frankfurtban élek, itt könny? ezekhez hozzájutni, de most, hogy Kati válaszát olvastam, nekem is rémlik ilyen bolt az Ázsia Centerben. Emellett koreai és japán élelmiszerbolt van a törökvészi és a kapy út keresztez?désénél a 29. busz megállójában, az ázsia áruház a vásárcsarnokban (vámház körút 1-3) és a rákóczi téren is van vmi hasonló. Azt hiszem. Most ezek rémlenek még otthon töltött éveimb?l. De interneten is rendelhetsz, vagy bioboltokban is vehetsz - -mostanság ezt olvastam egy fórumon, hogy ott is lehet kapni. Közben elfelejtettem kiírni, de ezt most módosítom: a rizsecet helyett 5%-os almaecetet is használhatsz. Olcsóbb, a hatás ugyanaz. :-) Ha még kérdésed van, itt vagyok. És köszönöm, hogy írtál! Sok sikert! :-) Eszter

animoni

Köszönöm szépen a gyors választ! Sajna karácsony el?tt nem jutok fel Pestre. De januárban, ha fent járok, feltétlenül benézek az Ázsia Centerbe (már úgyis terveztem), addig csak álmodozok:-) De legalább most már van támpontom, hogy hova kell menni:-) Még egyszer Köszi!

P.

Kicsit még ástam: Esetleg megnézheted ezeket is: http://www.zoldello.hu/index.php?id=termekek&art_id=2391&nyelv=hun http://www.olcso.hu/keres/nori%20alga http://netbio.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_440416 Talán neki tudsz látni karácsony elött, ha megrendeled és kiszállítják Neked... :-) Plusz egy pontosabb info: Bp. Fövámtéri csarnok, -1. emelet, Ázsia bolt most találtam egy fórumon Írj majd, ha elkészítetted. Kiváncsi lennék, hogy sikerült. :-) Eszter

Törölt felhasználó

szuper recept, már régóta tervezem a sushi kipróbálását itthon, ezek után bátran neki merek állni! ja, és gratulálok a fotóhoz is, gyönyör?!

P.

Ezt jó hallani! Köszönjük a dícséretet. :-) Ha esetleg lesz alkalmad, azt is írd majd meg, hogy sikerült. Nagyon kiváncsi lennék. Sok sikert!

Törölt felhasználó

az Okuyama linkjén f?leg 404-es hibaüzik vannak, a legtöbb kép és menüpont helyén... :-(

P.

De jó, hogy szóltál...meg vagyok lepve...remélem, nem azért mert esetleg bezárt... :-( Elérhetöség elvileg itt: Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6. Tel: +36 1 250 8256 Fax: +36 1 250 8256 Nyitva: K-V: 13:00-22:00

Törölt felhasználó

Voltam ma a Kolosy téri sushi étterembe m?ködik és nagyon jó! Nehéz megtalálni mert egy udvarba kell bemenni és ott a sarokba lépcs?n le. DE MEGÉRI!! Köszi a tippet!

P.

Köszi Gery, de jó, hogy megírtad, akkor ezek szerint még megvan. De örülök! :-)))

Törölt felhasználó

Rákattintottam, nekem m?ködik, ha ez segít valamit! Mrs Smith

P.

Köszi, :-) a link igen, de ha az oldalon szeretnél böngészni, valóban nem megy. Kuka az egész. :-(

Törölt felhasználó

Ja, bocs, azt eddig nem néztem, de valóban, böngészni már nem lehet. :-(

Maki

Sziasztok! Én már egy ideje készítek japán ételeket otthon, mindenfélét, többek közt sushit is. Nyaminyami... :-) Tényleg nem olcsók a hozzávalók, de sok mindent szinte csak egyszer kell megvenni, olyan sokáig elég utána. Meg nem kell mindenb?l a legdrágábbat... A legkülönlegesebb hozzávalókat én is a Nagyvásárcsarnokban veszem az Ázsia Bt-ben (http://azsiabt.kernel.hu/index.php). Nagyon segít?készek az eladók, érdemes kérdezni és jól körülnézni, mert ugyanazon termék árai között óriási különbség lehet! Mert hát kell egy olcsó fajta a tudatos vásárlónak, egy meg a sznoboknak. :-) A szójaszósz pl. (ebb?l szigorúan csak a Kikkoman!!!) a Tescoban a legolcsóbb. Én rizsb?l barna bio-t használok, az a Dm-ben a legjobb árú. Sok minden van az Ázsia Centerben is, de nem kifejezetten a japán konyhához, ott inkább kínai és thai alapanyagok vannak. Remélem én is tudtam nektek segíteni! :-)

P.

Szia Maki! De jó, hogy írtál! Mindig segítség, ha valaki megosztja velünk az infókat, így legalább én is megtudok egy csomó mindent. :-p Kösziiiiiii! Eszter

Törölt felhasználó

Szerintem a Tokyo sushi a legjobb. Feltéve ha ugyanarról beszélünk... Én arra gondolok ami a Dózsa György út végénél van! Többször ettünk ott és a számla maximálisan korrekt volt... S?t, rendszerint kevesebbet fizettünk, mint amire számítottunk. Eddig itt találtam a legtöbb féle rák és kagyló ételt. A Planet sushi nyitáskor kit?n? volt. Azóta asszem kb. 2 év telt el... Drágák nagyon és szerintem már a min?ség sem ugyanaz! Wasabi-t közepesre értékelném. Engem zavartak a magyar pincérek. Elvégre ez japán étterem... A kaja min?sége sem a legjobb, de ettem már rosszabbat is. Áraik t?rhet?ek. Bambuszliget sushi jó, de elég drága. Gondolom ez annak is köszönhet?, hogy a Rakparton található. Leroy sushi... hmm... sznoboknak... Marha drága, t?rhet? min?ség, semmi japán feeling. Voltam még valahol Budán egy sushi étteremben, ami nagyon jó volt. Sajnos több éve már ezért nem emlékszem a nevére. Ezenkívül valahol a Váci utca környékén is van egy pici sushi bár. Csak pult és székek. Nem tudom megvan-e még. Én kb. 8 éve voltam ott. Áraira nem emlékszem, de a kaja kifogástalan volt... akkor.

P.

Szia Èvi! Szuper leírás! Nagyon köszi a véleményédet!

Törölt felhasználó

Sziasztok! El?ször is nagyon jó az oldal most vagyok itt másodjára sok segítséget adott és remélem még ad is. Mi Május 2-án akarunk felmenni de nem tudjuk. hogy jutunk el Ázsia centerbe. El?re is megköszönném ha leírnátok nekem.És jó lenne tudni, hogy Szolnokról busszal vagy vonattal érdemesebb-e menni Pestre.

P.

Kollégák, segítség! :-))) Szia Yume! Talán az is elég, ha a Vámház körúti Vásárcsarnok -1-es emeletére lementek, ott van egy hatalmas ázsia bolt, ahol minden ehhez szükségeset lehet kapni. Ha megvan még, nemrég valahol olvastam, hogy talán bezár. Azt pedig, hogy jutsz el tömegközlekesdéssel az Àzsia Centerbe, vagy hogy jobb Szolnokról Pestre utazni, remélem, segít megírni valaki, én ugyanis nem élek Magyarországon. Elöre is köszi a segítséget mindenkinek! Eszter

Törölt felhasználó

Köszi! És megnézzük a másik helyet is. Majd meg látjuk hogy sikerül-e vagy eltévedünk. Ha igen majd megírom mi van ott.

Törölt felhasználó

Na Esztikém, büszke lennél ránk, mert gyártottunk egy rakás makizushit, és még uramakit is sikerült el?állítani!:D Jó-jó, nem lett tökéletes, de finom lett! Pusza érte: Mr&Mrs Smith

Törölt felhasználó

Sziasztok! Mi a párommal a La Guna sushitól szoktunk rendelni, nagggyon jó!! Mindenkinem ajánlom figyelmébe, korrekt árak, kiadós adagok, változatos és eszméletlenül finom! :) Üdv!

P.

Szuper! Köszi a tippet! :-) Nem ismertem a helyet!

Törölt felhasználó

Kipróbáltam! Nagyon finom!Bár közel sem lett olyan szép mint a tiéd de meg fogom próbálni újra. A csúnyácskákat gyorsan megettem hogy a férjem mire hazajön a jobbak maradjanak. Üdv:Bogi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.